ακολουθηστε μας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σε ύφεση η πυρκαγιά σε Βαρυμπόμπη – Θρακομακεδόνες [φωτο]

Εικόνες καταστροφής…

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, στους πρόποδες της Πάρνηθας, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί στον Σκάι ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Γεωργακόπουλος.

Οσμή καμένης γης, κατεστραμμένα σπίτια και καμένες αποθήκες άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στον δημοσιογράφο Χρήστο Χατζησπύρου καταγγέλλουν ότι τα μέτρα προστασίας της Πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή ήταν χαλαρά, παρόλο που πριν από δέκα ημέρες περίπου είχε ξεσπάσει πάλι πυρκαγιά.

photo1

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχει αισιοδοξία πως η φωτιά σύντομα θα έχει τεθεί υπό έλεγχο, χάρη στη συμβολή ισχυρών εναέριων και επίγειων δυνάμεων.

Η ένταση των ανέμων στο σημείο έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τις πρώτες πρωινές ώρες,ωστόσο στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Από το πρωί, κάνουν ρίψεις νερού από αέρος δέκα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα CHINOOK, ενώ στο έδαφος, μαζί με τις ενισχύσεις που έφθασαν από την περιφέρεια, αυτή την ώρα ενεργούν 122 πυροσβέστες με 66 οχήματα, 96 άτομα πεζοπόρο, 10 εθελοντικά οχήματα με 20 άτομα, 15 υδροφόρες Ο.Τ.Α., 10 ιδιωτικές υδροφόρες, 60 στρατιώτες, 3 μηχανήματα του Στρατού και ισχυρές δυνάμεις των δήμων.

coppp

Οι προσπάθειες των εναέριων μέσων συντονίζονται από ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής.

Μετά από ολονύκτιες και υπεράνθρωπες προσπάθειες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να περιορίσουν τα μέτωπα και να αποσοβήσουν τον κίνδυνο να εισέλθει η φωτιά στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας όπως επίσης και να συμβούν ολοσχερείς καταστροφές στις κατοικίες της περιοχής.

Ακόμα δεν έχει γίνει ο απολογισμός, ωστόσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική, είναι αρκετά τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά στον οικισμό Αγία Κυριακή, μεταξύ Βαρυμπόμπης και Θρακομακεδόνων.

Ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα

photo3

Ενισχύσεις καταφθάνουν από διάφορα σημεία της χώρας για να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων.

Με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μετέβησαν στην Αθήνα 70 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη ενώ αναμένονται δυνάμεις και από την Κομοτηνή που έρχονται οδικώς.

Ήδη την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν πυροσβεστικά πληρώματα και οχήματα, που έφτασαν από περιοχές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Το εφιαλτικό σκηνικό

coppp1

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από πευκόφυτη περιοχή και πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και του δυνατού αέρα.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας αντιμετώπισαν δύσκολες συνθήκες με κίνδυνο το βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς να κατευθυνθεί προς τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, το πύρινο μέτωπο άρχισε να πλησιάζει απειλητικά τον οικισμό των Θρακομακεδόνων, με τη δημοτική αρχή να καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Απειλήθηκε το Ολυμπιακό Χωριό

photo13

Οι φλόγες απείλησαν και το Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες, ωστόσο, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών και των εθελοντών, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Με εντολή της δημοτικής αρχής Βαρυμπόμπης άρχισαν να εκκενώνονται κατοικίες που βρίσκονται διάσπαρτες, από την οδό Ορφέως προς τον οικισμό της Αγίας Κυριακής, για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες, χωρίς να κινδυνεύσουν άνθρωποι, ενώ η φωτιά έφτασε σε αρκετές αυλές σπιτιών, προκαλώντας ζημιές.

Μάλιστα, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έκαναν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται στην περιοχή, ενώ επί τόπου βρίσκονταν και δυνάμεις της αστυνομίας ώστε να διευκολύνουν την κυκλοφορία των πυροσβεστικών οχημάτων.

Στο μεταξύ, μεγάλο μέρος της περιοχής βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς σημειώνονταν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ ανά διαστήματα ακούγονταν μικρές εκρήξεις από τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ. Προβλήματα σημειώθηκαν και στην υδροδότηση.

Ενδείξεις για εμπρησμό

photo11

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) έχει ήδη μεταβεί στο σημείο προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά, αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό.

Η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε δύσβατο σημείο, μία ημέρα που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει ότι οι άνεμοι θα ήταν ισχυροί.

Άλλωστε, είναι η δεύτερη φωτιά που ξεσπάει περίπου την ίδια ώρα στην ίδια περιοχή μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Η προηγούμενη φωτιά είχε κατασβεστεί έγκαιρα, προτού το μέτωπο επεκταθεί στο δάσος της Πάρνηθας.