ακολουθηστε μας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κινητά μνημεία οι βασιλικές άμαξες του Τατοΐου

12 βασιλικές άμαξες και 8 επίσημα αυτοκίνητα του Τατοΐου

Βασιλικές άμαξες του Τατοΐου και επίσημα αυτοκίνητα, για τα οποία αμφισβητούνταν η ύπαρξή τους στο Τατόι, πρόκειται να κηρυχτούν σύντομα κινητά μνημεία, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο σύλλογος φίλων κτήματος Τατοΐου ενημερώθηκε από τον ιστορικό Κώστα Σταματόπουλο ότι οι βασιλικές άμαξες του Τατοΐου (12 στον αριθμό), ανάμεσα στις οποίες και η επίσημη άμαξα του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ (1871), καθώς και τα βασιλικά επίσημα αυτοκίνητα (8 στον αριθμό), για τα οποία αμφισβητούνταν η ύπαρξή τους στο Τατόι, βρίσκονται στο πρώην βασιλικό κτήμα και πρόκειται να κηρυχτούν σύντομα κινητά μνημεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο σύλλογος δηλώνει εξαιρετικά ικανοποιημένος με αυτή την εξέλιξη και δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού να συμβάλει με πόρους και τεχνογνωσία στην προσήκουσα συντήρηση και αποθήκευση των ιστορικών αμαξών και αυτοκινήτων. Πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ήδη από το 2005 είναι η δημιουργία στο Παλαιό Βουστάσιο μικρού εκλεκτού Μουσείου «Βασιλικών Αμαξών και Αυτοκινήτων», το οποίο θα λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Τατοΐου.

tatvasmesa349084243423

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την ίδρυση ενός τέτοιου Μουσείου στην μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε εξέλιξη και θα καθορίζει τις νέες χρήσεις των ιστορικών κτηρίων του Τατοΐου. Ο σύλλογος αναφέρει πως θα βρεθεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο αδυνατίζει το «κεφάλαιο» του Τατοΐου.

kinita-mnimeia-anamenetai-kiruxtoun-basilikes-amakses

Όλα τα αντίστοιχα κτήματα και Μουσεία της Ευρώπης από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Ρωσία διαθέτουν ανάλογους χώρους που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

ΤΕΥΧΟΣ 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

ΝΕΟΤΕΡΑ