ακολουθηστε μας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σπουδαία διάκριση για το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο των Αχαρνών!

Μεγάλη επιτυχία και διεθνής αναγνώριση για το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο των Αχαρνών.

Ήδη, εδώ και μερικές ημέρες το Μουσείο της ΙΛΕΑ έγινε δεκτό ως πλήρες μέλος του InternationalCouncilOfMuseum(ICOM), δηλαδή, του παγκοσμίου Συμβουλίου Μουσείων. Μέλη του ICOMείναι τα μεγαλύτερα και αξιολογότερα Μουσεία της Υφηλίου, καθώς επίσης και διακεκριμένοι μουσειολόγοι, αρχαιολόγοι και επιστήμονες του παγκοσμίου στερεώματος. Σ

Συνολικά, το ICOM αριθμεί περίπου 22.000 μέλη παγκοσμίως και δραστηριοποιείτε σε 145 χώρες.

Το ICOMιδρύθηκε το 1946 με αφορμή τις καταστροφές που συνέβησαν στα μνημεία της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η UNESCO στήριξε εξ αρχής το ICOM προσφέροντάς του στέγη στο κτήριό της στο Παρίσι. Το Ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ιδρύθηκε το 1983 και στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτήριο, στην οδό Αγ. Ασωμάτων 15 στο Θησείο, που έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Κύριο μέλημα του ICOM είναι η επισήμανση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων των μουσείων, αλλά και οι ανά τον κόσμο συλήσεις αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Για το σκοπό αυτό έχουν συσταθεί 30 Διεθνείς Επιτροπές με ειδικά αντικείμενα, όπως: αρχιτεκτονική μουσείων, συντήρηση, περιφερειακά μουσεία, εκπαίδευση, επιστήμη, τέχνη, τεχνολογία, τεκμηρίωση, Αιγυπτιολογία, ασφάλεια των μουσείων κλπ., στις οποίες συμμετέχουν τα μέλη που επιθυμούν. Οι επιτροπές αυτές συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, στη συγγραφή βασικών εγχειριδίων, όπως ο Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας που υιοθετήθηκε το 1986. Επιπλέον οι επιτροπές αυτές διοργανώνουν επιστημονικές συναντήσεις, εξειδικευμένα σεμινάρια και οργανώνουν προγράμματα διεθνών ανταλλαγών.