ακολουθηστε μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Στα ΑΔΥΤΑ των ανακτόρων του Τατοϊου

Το Τατόι έχει πολλά κρυμμένα μυστικά τα οποία χάνονται μέσα στο σκηνικό εγκατάλειψης που του επεφύλαξε τις τελευταίες δεκαετίες η πολιτεία, στην οποία ανήκει το πρώην βασιλικό κτήμα στις παρυφές της Πάρνηθας.

Ολοένα και πιο συχνά ο τύπος φιλοξενεί ρεπορτάζ με τα διατηρητέα κτίρια που συστηματικά λεηλατούνται και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε σωρούς ερειπίων.

Tatoi-anaktoro-inside (1)

Πρόσφατα μια πυρκαγιά έφερε στο προσκήνιο τον ορατό κίνδυνο αφανισμού του πυκνού, αλλά «εύθραυστου» δάσους. Οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου είναι πλέον χιλιάδες και παρά την απαγόρευση συχνά ανάβουν φωτιές για να ψήσουν σουβλάκια και έρχονται σε σύγκρουση με πολλούς λάτρεις της περιοχής που απολαμβάνουν τη βόλτα τους πεζοπορώντας ή κάνοντας ποδήλατο στις δαιδαλώδεις διαδρομές.

Tatoi-1869

Τατόι 1869

Οι διαμαρτυρίες του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου έχουν ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, αλλά δύσκολα αγγίζουν την πολιτική ηγεσία για να λάβει μέτρα προστασίας. Και ας έχουν οριστεί ΔΕΚΑ διαφορετικοί φορείς για την προστασία του!

Η επιστασία είναι ανύπαρκτη και τα «αρπακτικά» πολλά. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει με τα μαρμάρινα κολονάκια της πισίνας μπροστά από τους κήπους του ανακτόρου. «Κάθε φορά που πάμε στο Τατόι, λείπει και ένα»κατήγγειλε στο Βήμα ο πρόεδρος του  Συλλόγου Βασίλης Κουτσαβλής.

Tatoi-anaktoro-inside-_Queen-room-533x400

Το περίφημο δωμάτιο της βασίλισσας με το μαρμάρινο τζάκι. Το μαύρο χρώμα στους τοίχους προέρχεται από τη μούχλα και την υγρασία. Ο χώρος έχει να αεριστεί από το 1967, όταν ο Κωνσταντίνος έφυγε για τη Ρώμη με την οικογένεια του μετά το αποτυχημένο κίνημα κατά των συνταγματαρχών. Τα περισσότερα δωμάτια έχουν ταπετσαρία στους τοίχους και μοκέτες ή χαλιά στα πατώματα. Φωτογραφία: Χρ.Βασιλόπουλος

Την αταραξία του δημοσίου σπάει μόνο η  Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Αττικής  που έχει αναλάβει δράση και συντηρεί πολλά από τα αντικείμενα που έχουν συλλεχθεί μέσα από τα κτίρια, ενώ έχουν προγραμματίσει επισκευές σε κτίρια που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως η Οικία Στουρμ (1874), το Οινοποιείο (1880) και το σπίτι του αρχικηπουρού (1880).  Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση της στέγης του Κοιμητηριακού Ναού της Αναστάσεως.

Οι κυρίως χώροι των ανακτόρων χρειάζονται επίσης συντήρηση και παρόλο που στις μέρες μας δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, παραμένουν εντυπωσιακοί.
Η περιήγηση της «Μηχανής του Χρόνου» στο εσωτερικό του θερινού ανακτόρου, που αποτέλεσε κύρια κατοικία της βασιλικής οικογένειας μετά τον πόλεμο, αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο.

Sofita-Tatoi

Στον τελευταίο όροφο βρίσκεται η σοφίτα που ήταν για χρόνια ο προσωπικός χώρος του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου. Χαρακτηριστικό της στέγης είναι το αίθριο που επιτρέπει να υπάρχει φυσικός φωτισμός στους χώρους. Φωτογραφία Χρ.Βασιλόπουλος.

mixanitouxronou.gr