ακολουθηστε μας

ΑΓΟΡΑ

ΣΤΑ ΟΠΤΙΚΑ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΣ μπορείτε να ελέγξετε την όραση του παιδιού σας πριν το σχολείο!

Ποτέ δεν είναι νωρίς για την οφθαλμολογική εξέταση.

Συμφώνα με τον οπτομέτρη κ. Γιακουμέλο, η οφθαλμολογική εξέταση στα παιδιά είναι εξαιρετικά σημαντική διότι το 5 με 10% των παιδιών προσχολικής ηλικίας και το 25% των παιδιών της σχολικής ηλικίας έχουν προβλήματα όρασης.

 

Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση γίνεται με την γέννηση του παιδιού, η επόμενη στον 6 μήνα, τριών και έξη χρονών. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα και ιδίως αυτά που έχουν μπει σε θερμοκοιτίδα πρέπει να έχουν μια πιο λεπτομερή εξέταση από παιδοοφθαλμίατρο.

Ο στραβισμός μπορεί να είναι παρών κατά την γέννηση ή μπορεί ν΄ αναπτυχθεί 2 ή 3 χρόνια αργότερα. Δεν εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία και αν δεν ανακαλυφθεί νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης. Ο κ. Γιακουμέλος επισημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν οτι τα προβλήματα στραβισμού διορθώνονται μέχρι την ηλικία των 6-7 χρόνων.  

Τα παιδία μέχρι την ηλικία των δώδεκα – δεκατριών ετών σπάνια διαμαρτύρονται όταν δεν βλέπουν καλά από το ένα ή ακόμα και από τα δύο μάτια, γι αυτό είναι πολύ σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος.

Ορισμένα σημάδια ότι ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα παιδιά της σχολικής ηλικίας θα μπορούσε να είναι τα εξής:

  • Πηγαίνει πολύ κοντά στην τηλεόραση ή σκύβει πολύ κοντά στο βιβλίο για   να  διαβάσει
  • Χρησιμοποιεί το δάχτυλο για να μην χάσει την σειρά
  • Χάνει την συγκέντρωση στο διάβασμα
  • Φεύγει το ένα μάτι
  • Γέρνει το κεφάλι για να γράψει και να διαβάσει
  • Δακρύζει υπερβολικά
  • Έχει ευαισθησία στο φώς
  • Τρίβει συχνά τα μάτια του
  • Κλείνει το ένα μάτι για να διαβάσει, να δει τηλεόραση ή γενικά για να δει καλύτερα
  • Παραπονιέται για συχνούς πονοκεφάλους ή κουρασμένα μάτια
  • Βρίσκει πολύ συχνά στις κάσες του σπιτιού πηγαίνοντας από το ένα δωμάτιο στο άλλο

Τα συχνότερα προβλήματα των παιδιών είναι οι διαθλαστικές ανωμαλίες δηλαδή, η υπερμετρωπία η μυωπία και αστιγματισμός. Ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό της ανωμαλίας αποφασίζεται αν το παιδί θα πρέπει να φορέσει γυαλιά, όχι μόνο για να βλέπει καλύτερα και πιο ξεκούραστα αλλά και για να αναπτυχθεί η τρισδιάστατη όραση που μας δίνει καλή αντίληψη του βάθους. Ν΄ αποφευχθεί η κωπιοπία στην οποία ακόμη και με μικρού βαθμού διαθλαστική ανωμαλία, όταν δηλαδή έχουμε καλή όραση εμφανίζεται πόνος και ερυθρότητα στα μάτια, πονοκέφαλος ακόμη και τάση προς έμετο, ιδιαίτερα κατά την κοντινή εργασία. Έτσι το παιδί με κοπιωπία αποφεύγει να διαβάζει όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί κουράζεται.

Επίσης είναι σημαντικό ν΄ αποκλείσουμε την ύπαρξη αμβλυωπίας, δηλαδή του τεμπέλικου ματιού. Αυτό υπάρχει όταν το ένα μάτι βλέπει καλά  ενώ το άλλο δεν βλέπει καλά.

Τα παιδιά ή οι γονείς δεν είναι σε θέση να το καταλάβουν και πολλές φορές χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αποκατάσταση της όρασης του πάσχοντος ματιού.

Η αμβλυωπία για να είναι αναστρέψιμη θα πρέπει θα πρέπει η κατάλληλη θεραπεία να γίνει μέχρι την ηλικία των 7-8 χρόνων μέχρι δηλαδή την ολοκλήρωση της ωρίμανσης του οπτικού συστήματος.

Κατά την επίσκεψη σας ο οπτομέτρης  κ. Γιακουμέλος και οι συνεργάτες του θα κάνουν ορισμένες ερωτήσεις επάνω στο ιστορικό υγείας του παιδιού και της οικογένειας σας. Στην συνέχεια θα εξετασθούν τα μάτια του παιδιού σας. Τα παιδιά από 5 ετών μπορούν να εξετασθούν με σκιασκοπία και με την μέθοδο του Ε. Στην δοκιμασία αυτή τα παιδιά πρέπει να δείξουν με τα δάκτυλα προς την ίδια κατεύθυνση που κοιτούν οι γραμμές του Ε στον πίνακα χρησιμοποιώντας διαδοχικά μικρότερα Ε. Στα παιδιά που δεν συνεργάζονται βάζουμε πίνακα με γνωστές φιγούρες που διαδοχικά γίνονται μικρότερες.

Τα οπτικά Γιακουμέλος θέλοντας πάντα να βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας και να παρέχει στους πελάτες του εξατομικευμένη διάγνωση, εντάσσει στον τεχνολογικό εξοπλισμό του, το Plusoptix. Είναι ένα παιδιατρικό διαθλασίμετρο που βάζει τέρμα στις ενοχλητικές μυδριατικές σταγόνες που τσούζουν τα μάτια και μας δίνουν  θολή κοντινή όραση έως και  πέντε ώρες μετά την εφαρμογή τους.

Ελάτε σε όποιο καταστήματα σας εξυπηρετεί:

1) Λεωφ. Αθηνών 1 & Φιλαδελφείας 18 Αχαρναί – 2102441955
2) Λ. Κύμης & Επταλόφου (Κτίριο ΙΚΑ, έναντι Α” πύλης Ολ. Χωριού) – 2102449520
3) Πάρνηθος 20 Αχαρναί – 2102405720

www.giakoumelos.gr | info@giakoumelos.gr
youtube-logo-icon-2014OptikaGiakoumelos  Facebook-icon OptikaGiakoumelos