ακολουθηστε μας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το Αρχαίο Θέατρο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών με τίτλο “ο Δικαιόπολις μας ταξιδεύει στο μαγευτικό κόσμο του Αρχαίου Θεάτρου” έχει σαν στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές με το αρχαίο θέατρο, να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τη σημασία του Αρχαίου Θεάτρου στην ανάπτυξη των Αχαρνών και να προωθήσει την αποκάλυψή του.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδίασε το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών και υλοποιείται με τη συνεργασία την Κίνηση Πολιτών Για Την Ανάδειξη Του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών “ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ”.

Απευθύνεται στους μαθητές της Δ, Ε και Στ Δημοτικού καθώς και στους μαθητές της Γ Γυμνασίου και υλοποιείται στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης  (Φιλαδελφείας 217, 1ος όροφος) κάθε Πέμπτη κατόπιν συνεννόησης.

Συνοπτική παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο “ο Δικαιόπολις μας ταξιδεύει στο μαγευτικό κόσμο του Αρχαίου Θεάτρου”:

1) Παρουσίαση μέσω της οποία οι μαθητές μαθαίνουν για το Αρχαίο Θέατρο των Αχαρνών, τη γέννησή του, τους τρεις μεγάλους τραγικούς ποιητές Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, τους κωμικούς  ποιητές Αριστοφάνη και Μένανδρο, την αναβίωση του αρχαίου θεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, την επίδραση του αρχαίου δράματος στη σύγχρονη δημιουργία. Το διδακτικό κομμάτι του προγράμματος διανθίζεται από μικρά βίντεο για  καλύτερη και πιο ευχάριστη  αφομοίωση του γνωστικού αντικειμένου από τους  μαθητές.

2) Κατασκευή θεατρικού προσωπείου με τη μέθοδο της γυψόγαζας. Σκοπός είναι, η γνωριμία των παιδιών με την αρχαία ελληνική σκευή, να κατανοήσουν τη λειτουργία του προσωπείου, να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά.

3) Τα παιδιά με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και των αρχαιολόγων του Τμήματος αναπαριστούν σκηνές από το Αρχαίο δράμα φορώντας προσωπεία και ενδύματα, για παράδειγμα από τους Αχαρνής του Αριστοφάνη, από την Αντιγόνη και την Ηλέκτρα του Σοφοκλή, τις Ευμενίδες του Αισχύλου ή την Ελένη του Ευριπίδη.
Το θεατρικό παιχνίδι συνοδεύεται από μουσικά κομμάτια που έχουν γραφτεί από διάσημους Έλληνες συνθέτες μας για αντίστοιχες παραστάσεις στην Επίδαυρο.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι περί τις δύο ώρες και τριάντα λεπτά και ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων μαθητών φτάνει τους 35.

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος για την καλύτερη προσέγγιση στο γνωστικό αντικείμενο του αρχαίου θεάτρου διαθέτει προς δανεισμό στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς βιβλιακό υλικό  ευγενική δωρεά του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ

Όσα σχολεία επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 210 2322878.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΝΕΟΤΕΡΑ