ακολουθηστε μας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ερώτηση για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού

Ερώτηση για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Λαμπρούλης.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Στο Δήμο Αχαρνών και συγκεκριμένα στο Ολυμπιακό Χωριό λειτουργεί η Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού.

Η Πολυκλινική κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των αθλητών της Ολυμπιάδας με την πρόβλεψη να λειτουργήσει στη συνέχεια ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου για να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου Αχαρνών. Παρ’ όλα αυτά, με το Ν.3293/2004 λειτουργεί σήμερα ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) και είναι ΔΕΚΟ μονομετοχική που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και όχι στο Υγείας.

Η ΑΕΜΥ εκτός από την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού έχει στη δικαιοδοσία της το ΠΡΙΦΤΕΙΟ Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων της Κερατέας καθώς και το νεοϊδρυθέν Νοσοκομείο Σαντορίνης.

Η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους, (γιατρούς, διοικητικούς και νοσηλευτικό προσωπικό), οι μισθοί των οποίων πληρώνονται από το Δημόσιο. Η ετήσια χρηματοδότηση υπερβαίνει τα 3.000.000 ευρώ, ενώ το κτίριο στο οποίο στεγάζεται άνηκε στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και σήμερα έχει παραχωρηθεί στην ΑΕΜΥ.

Η Πολυκλινική μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της καθόρισε εισιτήριο για την επίσκεψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ τα 10 ευρώ (κατόπιν ραντεβού) ενώ για τους ανασφάλιστους και τα έκτακτα περιστατικά τα 20 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος που θέλει κάθε μήνα συνταγογράφηση από δύο γιατρούς, είναι υποχρεωμένος να πληρώνει 20-40 ευρώ. Επίσης η Πολυκλινική, για πολλές εξετάσεις τις οποίες μπορεί να κάνει, δεν είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ επειδή τις παρέχει υπερτιμολογημένες.

Να σημειωθεί ότι στο Δήμο Αχαρνών και τους γύρω δήμους (Φυλή κλπ.), όπου κατοικούν πάνω από 160.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν σε φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν υπάρχει ούτε ένα Κέντρο Υγείας, η δε κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΕΔΥ) είναι δραματική.

Τα σωματεία της περιοχής (Συνδικάτο Οικοδόμων Παράρτημα Μενιδίου – Φυλής, Σύλλογος Εκπαιδευτικών “Ο Σωκράτης”, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου, Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαρνών (ΣΕΒΑ), Επιτροπή Ανέργων Μενιδίου) και η Λαϊκή Επιτροπή που έχουν δημιουργήσει, έχουν πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες για τα ζητήματα Υγείας, ζητώντας μεταξύ άλλων να περάσει η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού στο δημόσιο σύστημα Υγείας και να λειτουργήσει ως ΚΥ Αστικού Τύπου με 24ωρη λειτουργία.

Συγκεκριμένα για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού ζητάνε:

1. Να περάσει στο Υπουργείο Υγείας.

2. Να ενταχθεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

3. Να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου σε 24ωρη βάση για την περιοχή του Δήμου Αχαρνών και των γύρω περιοχών.

4. Να σταματήσει η παραπέρα αφαίμαξή της σε προσωπικό, το οποίο μεταφέρεται στο Κέντρο Υγείας Κερατέας και στο Νοσοκομείο Σαντορίνης.

5. Να παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες σε ασφαλισμένους, ανέργους και ανασφάλιστους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων;».