fbpx
ακολουθηστε μας
 • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

  Ο Θολωτός Τάφος των Αχαρνών

  Ο Θολωτός Τάφος του Μενιδίου, όπως είναι βιβλιογραφικά γνωστός, είναι ο επιβλητικότερος και καλύτερα διατηρημένος  μυκηναϊκός θολωτός τάφος στην περιοχή της Αττικής.

  Βρίσκεται στις Αχαρνές, στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου (θέση Λυκότρυπα), 3 χλμ νότια από το κέντρο της σημερινής πόλης. Ανασκάφηκε στα 1879 από αρχαιολόγους του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών σε συνεργασία με τον τότε Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων Π. Σταματάκη, μόλις τρία χρόνια μετά από τις εντυπωσιακές ανακαλύψεις του Ερρίκου Σλήμαν στις Μυκήνες.

  Δρόμος

  Ο τάφος είναι χτισμένος στην πλαγιά τεχνητού λόφου, είναι υπόγειος και αποτελείται από τρία μέρη: από ένα μακρύ κατηφορικό διάδρομο μήκους 27 και πλάτους 3 μ., το «δρόμο», από το «στόμιο», δηλαδή μια πιο στενή είσοδο του τάφου βάθους 3,35 και πλάτους 1,55 μ. και από τον κυρίως ταφικό θάλαμο, κυκλικής κάτοψης. Για την κατασκευή του μνημείου έχει χρησιμοποιηθεί δομικό υλικό που λατομεύτηκε στην περιοχή. Τα τοιχώματα του δρόμου είναι κτισμένα με σχετικά μικρές πέτρες ακανόνιστου σχήματος. Ο ταφικός θάλαμος είναι κατασκευασμένος κατά τον εκφορικό τρόπο δόμησηςκαι αυτός με σχετικά μικρές πέτρες που έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία. Η θόλος που σχηματίζεται έχει σχήμα κωνικό θυμίζοντας τεράστια κυψέλη μελισσών. Η διάμετρος του δαπέδου του θαλάμου είναι 8,35 και το ύψος του θαλάμου μέχρι τον τελευταίο λίθο, που συγκρατεί τα τοιχώματα της θόλου και στερεώνει ολόκληρη την κατασκευή -την λεγόμενη κλείδα– είναι 8,74 μ.

  Το υπέρθυρο στην είσοδο του στομίου αποτελείται από έναν ογκώδη επιμήκη λίθο. Πάνω από αυτό, στη θέση όπου σε άλλους θολωτούς τάφους υπάρχει το λεγόμενο ανακουφιστικό τρίγωνο, έχουν τοποθετηθεί τέσσερις μικρότεροι επιμήκεις ογκόλιθοι, παράλληλοι μεταξύ τους και με μικρά κενά ενδιάμεσα.

  Τα τοιχώματα του δρόμου που συγκρατούσαν το χώμα στα πλαϊνά είναι κτισμένα με αργολιθοδομή. Εξωτερικά η θόλος είναι καλυμμένη με χώμα που σχηματίζει τύμβο.

  Μέσα στον τάφο βρέθηκαν πολυάριθμα αντικείμενα της μυκηναϊκής περιόδου: πήλινα και λίθινα αγγεία, χάλκινα όπλα, ελεφαντοστέινα αντικείμενα, σφραγιδόλιθοι από ημιπολύτιμους λίθους, κοσμήματα από χρυσό, άργυρο, χαλκό, υαλόμαζα και φαγεντιανή. Από τα πιο αξιόλογα ευρήματα του τάφου είναι μία ελεφαντοστέινη λύρα και μία ελεφαντοστέινη κυλινδρική πυξίδα. Η λύρα, η καλύτερα διατηρημένη από τις δύο που βρέθηκαν μέσα στον ταφικό θάλαμο, ήταν οκτάχορδη ή επτάχορδη, διακοσμημένη με ανάγλυφες σφίγγες στη βάση της και αποτελεί σπάνιο και πολύτιμο εύρημα για μας σήμερα για τη γνώση της μουσικής στην αρχαιότητα. Η πυξίδα έφερε πώμα και ήταν διακοσμημένη με ανάγλυφα αγριοκάτσικα σε δύο ζώνες, ενώ το πώμα έφερε τέσσερα αγριοκάτσικα σε ακτινωτή διάταξη. Επίσης στο θάλαμο βρέθηκαν πολλοί χαυλιόδοντες κάπρου, που θα συνέθεταν ένα μυκηναϊκό οδοντόφρακτο κράνος. Ο πλούτος των ευρημάτων του θολωτού τάφου του Μενιδίου μαρτυρά την υψηλή οικονομική και κοινωνική θέση των κατόχων του αλλά και το επίπεδο και την εξαίρετη καλλιτεχνική αίσθηση του μυκηναϊκού πολιτισμού. Επιπλέον η ύπαρξη τεσσάρων αμφορέων από τη Χαναάν της Παλαιστίνης μαρτυρεί τις εμπορικές επαφές που είχαν αναπτύξει οι κάτοχοι του τάφου με την Ανατολή.

  Ο τάφος ήταν οικογενειακός και θα ανήκε σε τοπικό άρχοντα (τοπάρχη) της περιοχής. Το κέντρο του μυκηναϊκού οικισμού, του οποίου ο άναξ και η οικογένειά του ήταν θαμμένοι στο θολωτό τάφο Αχαρνών, δεν έχει εντοπιστεί με απόλυτη βεβαιότητα. Το 1947 η έρευνα Άγγλων αρχαιολόγων στην περιοχή της Νεμέσεως, ένα χιλιόμετρο ανατολικά-νοτιοανατολικά του θολωτού τάφου, έφεραν στο φως ίχνη μυκηναϊκής κατοίκησης, που πιθανότατα συνδέονται με τον άρχοντα των Αχαρνών που τάφηκε εδώ.Από τα ευρήματα του τάφου και τις κατασκευαστικές του λεπτομέρειες οι αρχαιολόγοι τον χρονολογούν στην Υστεροελλαδική ΙΙΙ εποχή (14ος-13ος αι. π.Χ.).

  Αξίζει να αναφέρουμε πως στην επίχωση του δρόμου του τάφου βρέθηκαν ευρήματα που μαρτυρούν λατρεία αφηρωισμένων νεκρών, όπως ομοιώματα πήλινων αλόγων και ασπίδων και διάφορα χαρακτηριστικά αγγεία, όπως αμφορείς, οινοχόες, λουτήρια και μυροδοχεία. Τα ευρήματα αυτά φτάνουν μέχρι την Κλασική Εποχή   (5ος αι. π.Χ.), οπότε και η προσφορά τους διακόπτεται απότομα. Ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί στην ερήμωση και στην εγκατάλειψη της Αττικής από τους κατοίκους της εξαιτίας του Πελοποννησιακού πολέμου στα 431 π.Χ. Όπως γνωρίζουμε από τις πηγές, ο βασιλιάς των Σπαρτιατών Αρχίδαμος εισέβαλε στην Αττική από το πέρασμα μεταξύ του όρους Αιγάλεω και της Πάρνηθας, εγκαταστάθηκε με το στρατό του στις Αχαρνές και έκαψε τα κτήματα των κατοίκων τους.

  Τα σπουδαιότερα ευρήματα του Θολωτού Τάφου του Μενιδίου εκτίθενται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην μυκηναϊκή αίθουσα Νο 3.

  Πρόσβαση: Θολωτός Τάφος Αχαρνών, Φιλαδελφείας 217, Κόκκινος Μύλος, 13671 Αχαρνές.

  Συγκοινωνίες: Αστικό λεωφορείο, γραμμή Γ9 «Κόκκινος Μύλος-Αχαρναί» από οδό Χαλκοκονδύλη (Πλατεία Λαυρίου). Αποβίβαση: 5η Στάση Κόκκινου Μύλου.

  Ωράριο: Καθημερινά Τρίτη-Κυριακή 8:30-15:00 (Δευτέρα κλειστά). Είσοδος ελεύθερη.

  Τηλ. επικοινωνίας: 210- 2322878 (Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας)- 210-3213122 (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής).

  Advertisement
  acharnes-aggelies
  AE-MENIDIOU
  river-camp-menidi
  ΚΟΙΝΩΝΙΑ11 ώρες πριν

  Βγήκε για ψώνια και χάθηκε 57χρονη στις Αχαρνές

  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ12 ώρες πριν

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Διάχυσης Αποτελεσμάτων στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λυκείο Αχαρνών

  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 ημέρα πριν

  Χρ. Σπίρτζης: Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ πάει πολύ καλά και στο Μενίδι

  ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

  Σοβαρό τροχαίο με λεωφορείο και ΙΧ στο Μενίδι

  ΔΗΜΟΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

  Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Αχαρνών – ΦΩΤΟ

  ΔΗΜΟΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

  Aπέδωσαν οι προσπάθειες Βρεττού: Δημοπρατείται η διευθέτηση του ρέματος Καναπίτσα!

  ΕΓΚΛΗΜΑ2 εβδομάδες πριν

  Έκρυβαν ηρωίνη στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου – Τρεις συλλήψεις στο Μενίδι

  ΔΗΜΟΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Επιστολές-καταπέλτης από Βρεττό σε κυβέρνηση: «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία νέα δομή με πρόσφυγες»

  ΔΗΜΟΤΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

  Συγκοινωνίες στις Αχαρνές: Συνεργασία με τον ΟΑΣΑ για λύση στα προβλήματα – «Oι κάτοικοι της πόλης δεν είναι πολίτες 2ης κατηγορίας»

  ΔΗΜΟΤΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

  Προσοχή: Προσωρινή τροποποίηση λεωφορειακών γραμμών λόγω των εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου

  ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 μήνες πριν

  Σοβαρό τροχαίο στην Αγίου Διονυσίου. Έχασε τον έλεγχο, έκοψε δέντρο και έπεσε στο ρέμα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

  ΚΟΙΝΩΝΙΑ4 ημέρες πριν

  Σοβαρό τροχαίο με λεωφορείο και ΙΧ στο Μενίδι

  ΔΗΜΟΤΙΚΑ2 μήνες πριν

  ΕΚΤΑΚΤΟ! Χειροβομβίδα στο Δημοτικό Γυμναστήριο – Έρχεται ο στρατός

  ΔΗΜΟΤΙΚΑ2 εβδομάδες πριν

  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Επιστολές-καταπέλτης από Βρεττό σε κυβέρνηση: «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε καμία νέα δομή με πρόσφυγες»

  ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 μήνες πριν

  Φωτιά σε λεωφορείο στις Αχαρνές

  ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 μήνες πριν

  Φωτιά στο Μενίδι – Κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο για να σβήσει (ΒΙΝΤΕΟ)

  ΕΓΚΛΗΜΑ3 εβδομάδες πριν

  Φωτογραφίες σοκ: Ρομά τραυμάτισαν αστυνομικούς στην Αυλίζα

  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

  Στις Αχαρνές το γλέντι για τον αδερφό του Παντελίδη – Χαμόγελα χαράς για την οικογένεια του Παντελή

  ΚΟΙΝΩΝΙΑ2 μήνες πριν

  Πυροβολισμοί μετά μουσικής στην Αυλίζα

  ΚΟΙΝΩΝΙΑ1 μήνα πριν

  Επιχείρηση: «Αχαρνές, καθαρή πόλη ξανά» σε πλήρη εξέλιξη

  Advertisement
  logistis-menidi
  Advertisement
  acharnes-aggelies

  δημοφιλη