ακολουθηστε μας

ΑΧΑΡΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΑΧΑΡΝΕΣ ΞΑΝΑ: Συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Αχαρνών

Τα αδέσποτα ζώα (με τον όρο αδέσποτα, χαρακτηρίζουμε τα οικόσιτα ζώα ή ζώα συντροφιάς, σκύλους ή γάτες, τα οποία  δεν έχουν σπίτι ή βρίσκονται εκτός των ορίων του σπιτιού τους,ή του φύλακα τους και δεν βρίσκονται υπό άμεση επίβλεψη ή έλεγχο κανενός ιδιοκτήτη ή φύλακα),αποτελούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην πόλη μας.

Τόσο τα ανεξέλεγκτα ζευγαρώματα δεσποζόμενων ζώων, όσο και η γεωγραφική θέση της περιοχής μας ,δίνουν πρόσφορο έδαφος για την εγκατάλειψη τους προερχόμενα  και από άλλες περιοχές.

Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων δεν έχει επίσημα καταμετρηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα επίσημα κρατικά στοιχεία. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα διαβιώνουν 1,8 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι και περίπου 2 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες .

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της παράταξής μας για μία βιώσιμη ,ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση του προβλήματος ,ήρθαμε σε επαφή  με τους πλέον αρμόδιους φορείς Δι.Κε.Π.Α.Ζ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων), Πε.ΣυΔ.Α.Π (Περιβαλλοντολογικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά), Υ.Α.Α.Τ(Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Ενημερωθήκαμε αναλυτικά σχετικά το τρέχων νομοθετικό πλαίσιο και τα δικαιώματα επιδοτήσεων των δήμων που αφορά τα αδέσποτα (2745/177501/φεκΒ΄5821/24.12.18).

Μετα λύπης μας διαπιστώσαμε πως ο δήμος μας δεν έχει δυνατότητα χρημαδοτότησης μέσω της προαναφερθείσας νομοθεσίας μιας και η παρούσα, χρηματοδοτεί μόνο τις διαδικασίες για την συντήρηση υπάρχοντος  καταφύγιου ζώων, και δεν έχει γίνει ου δε μία κίνηση για την ύπαρξη βοηθητικού φορέα περιορισμού ,περίθαλψης ή φιλοξενίας αδέσποτων ζώων!

Ο δήμος μας ως μέλος των φορέων Πε.ΣυΔ.Α.Π(Περιβαλλοντολογικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά) και Δι.Κε.Π.Α.Ζ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων),λαμβάνει μία βοήθεια ,αλλά δυστυχώς δεν δύναται να καλυφθούν με αυτό τον τρόπο οι αυξημένες ανάγκες του!

Καταρχάς  το  Δι.Κε.Π.Α.Ζ καλύπτει μόνο τις ανάγκες που αφορούν αδέσποτους σκύλους (μεταφορά, έλεγχος υγείας,καταγραφή,τοποθέτηση microchip,εμβολιασμό,στείρωση,προώθηση υιοθεσίας) .

Δευτερευόντως τα υγειή σκυλιά που δεν έχουν υιοθετηθεί ,επανεντάσονται στο σημείο και στη περιοχή του δήμου που αρχικά βρέθηκαν!

Σημαντικό σημείο των επαφών μας χαρακτηρίζεται το γεγονός πως σε πρόταση που θέσαμε στο Υ.Α.Α.Τ(Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες του Δήμου μας, οι αρμόδιοι φάνηκαν πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρηματοδότησης μεγάλου μέρους των εξόδων για την δημιουργία οργανωμένου καταφυγίου αδέσποτων οικόσιτων ζώων βάση των προδιαγραφών που ορίζει η υπάρχουσα νομοθεσία (2745/177501/φεκΒ΄5821/24)!

Και οι δύο πλευρές συμφωνήσαμε για τη ανάγκη περιορισμού του φαινομένου των αδέσποτων, όπου συνδυαστικά με την έλλειψη υποδομών(καταφύγιο ζώων,ενημέρωση πολιτών,μέριμνα περίθαλψης,στειρώσεις ), εκτοξεύουν στα ύψη τον αριθμός τους.

Τα οφέλη του περιορισμού του προβλήματος θα ευνοήσουν το σύνολο των δήμων της Αττικής.

Έπειτα από προσεκτική μελέτη λοιπόν τόσο της ρίζας του προβλήματος όσο και της εξέλιξής του στην πόλη μας καταλήξαμε στις παρακάτω προτάσεις:

1) Δημιουργία σύγχρονου καταφυγίου φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων, με διαδικασίες (μεταφοράς ελέγχου υγείας,καταγραφής, τοποθέτησης microchip εμβολιασμού αποπαρασίτωσης,στείρωσης ,προώθησης υιοθεσιών,σίτισης και φιλοξενίας)

24ωρη λειτουργία οχήματος άμεσης βοήθειας,διότι κατά τις νυχτερινές ώρες παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός ατυχημάτων.

2)Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς Δι.Κε.Π.Α.Ζ  παράλληλα με (κτηνιατρεία/κλινικές ζώων).

3) Σύγχρονες μέθοδοι σίτισης αδέσποτων σε διάφορα σημεία της πόλης μας .

4) Ενημερωτικές δράσεις για την ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζώων

5) Δημιουργία κινήτρων για υιοθεσίες ζώων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο, με ενίσχυση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το πρώτο εξάμηνο της υιοθεσίας ,για περιστατικά που καλύπτονται μέσω των εγκαταστάσεων του καταφυγίου και βοήθεια σε σίτιση  και ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε πολίτες που θα φιλοξενήσουν ζώα του καταφυγίου,  μέχρι την μόνιμη υιοθεσία και μαximum το ένα έτος.

6)Έμφαση στην τοποθέτηση microchip και στείρωση των δεσποζομένων ζώων, καθώς επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ,ότι αποτελεί την αποδοτικότερη μέθοδο περιορισμού του προβλήματος και επιπλέον την προστασία του ζώου από μελλοντικές παθήσεις (καρκίνους,πυομήτρα κ.α).

7) Στήριξη των εθελοντών της πόλης μας στο δύσκολο έργο τους και ενίσχυση αυτών με τροφές,φάρμακα ,προωθητικές ενέργειες υιοθεσιών κ.α

8) Συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς ,με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με δράσεις που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και διαμόρφωση φιλοζωικής παιδείας (ενημερωτικά σεμινάρια,εκπαιδευτικές εκδρομές εθελοντικού χαρακτήρα κ.α).

9) Συνεργασία με αστυνομικές αρχές (αστυνομία πόλεων ,δημοτική αστυνομία) για την πάταξη οποιασδήποτε μορφής βίας ή παθητικής κακοποίησης ζώων ή εγκατάλειψης  (δεσποζόμενων ή αδέσποτων),τηρώντας κατά γράμμα το θεσμικό πλαίσιο που αφορά σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ = ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελένη ΝίκαΑγγελική Πρωτοπαπά, Κωνσταντίνα Κοταβέ

ΑχαρνέςΞανά – Πέτρος Βαρελάς
Υποψήφιος Δήμαρχος Αχαρνών