ακολουθηστε μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Συνταγή: Φτιάχνουμε παραδοσιακές Μενιδιάτικες ντόντιλιες – ΕΙΚΟΝΕΣ

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας λοιπόν, τις παραδοσιακές Μενιδιάτικες ντόντιλιες της γιαγιάς Ελένης!

Από μικρή θυμάμαι τη γιαγιά μου τις Αποκριές να φτιάχνει τις παραδοσιακές χειροποίητες Μενιδιάτικες ντόντιλιες. Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που συναντάμε κυρίως σε αρβανιτοχώρια της πατρίδας μας. Είναι γνωστές και ως γκόγκλιες, τζόλιες, τζόλιες, μακαρόνια κατσιαστά, τζότζιλες, κρίμπιλιες,ανάλογα με τον τόπο και το σχήμα τους.

Εδώ λοιπόν στην πόλη των Αχαρνών, οι νοικοκυρές κάθε Τσικνοπέμπτη μαζί μα τα παϊδάκια και ότι άλλο ψητό έφτιαχναν, ετοίμαζαν και τις ντόντιλιες, όπως είναι γνωστές στη δική μας περιοχή. Με πόση χαρά τις περιμέναμε εμείς τα μικρά δεν περιγράφεται. Θυμάμαι τον εαυτό μου, μικρούλα ακόμα, να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τον τρόπο παρασκευής τους! Η γιαγιά Ελένη έβαζε όλη της την τέχνη, ως μια από τις καλύτερες μαγείρισσες, και η ώρα της απόλαυσης ερχόταν. Η λαχτάρα να τις φάμε ήταν ολοφάνερη. Φυσικά και βοηθούσα στο πλάσιμο των μπαστουνιών. Ακόμα έχω την εικόνα και την φωνή της γιαγιάς να μου λέει.”Νατάσα, να έτσι γίνεται” . Και εγώ κάθε φορά προσπαθούσα να το κάνω καλύτερα.

Η γιαγιά όμως μεγάλωσε και τώρα πια δεν μπορεί να τις φτιάχνει. Πριν λίγες ημέρες κλείσαμε τα 98 χρόνια. Μακάρι να πάρουμε τα χρόνια της και τη διαύγεια του μυαλού της. Η παράδοση όμως πέρασε από την γιαγιά στην εγγονή. Παρακάτω είναι τα υλικά και η συνταγή για τις παραδοσιακές ντόντιλιες.

Θα χρειαστείτε:

-Κίτρινο σταρένιο αλεύρι για ζύμωμα

-Λίγο αλάτι

-Τυρί μυζήθρα

-Λάδι και βούτυρο φυτίνη

(Εγώ αυτή τη φορά έβαλα φυτίνη με βούτυρο γάλακτος. Και σκέτο γάλακτος να βάλετε ή πρόβειο ή ακόμα και κατσικίσιο εξαρτάται από εσάς τι γεύση θέλετε να δώσετε στο πιάτο σας στο τέλος.)

*Μαγιά δεν χρησιμοποιείται  γιατί έτσι και αλλιώς φουσκώνουν καθώς βράζουν. Αν θέλετε βάλτε λίγη.

Είναι το ωραιότερο πιάτο που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου. Θα με θυμηθείτε μόλις τις φτιάξετε.

Διαδικασία εκτέλεσης:

Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε μια λεκάνη.

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας σιγά σιγά χλιαρό νερό τόσο όσο να γίνει μια μαλακή ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια μας. Το μυστικό είναι στο καλό ζύμωμα.

Η συνταγή της ημέρας:Οι παραδοσιακές Μενιδιάτικες ντόντιλιες της γιαγιάς Ελένης!

Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Και εδώ μπαίνει και το μικρόβιο της γυμνάστριας. Δηλαδή της αφεντιάς μου. Πολύ καλή γυμναστική για τα χέρια. Μη σας πω για όλο το σώμα αν τηρείτε τις αρχές της σωστής στάσης καθώς ζυμώνετε. (Αυτό σε άλλο άρθρο.) Τώρα συνεχίζουμε με τις ντόντιλιες.

Η συνταγή της ημέρας:Οι παραδοσιακές Μενιδιάτικες ντόντιλιες της γιαγιάς Ελένης!

Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί λίγο.

Η συνταγή της ημέρας:Οι παραδοσιακές Μενιδιάτικες ντόντιλιες της γιαγιάς Ελένης!

το ξαναζυμώνουμε και ξεκινάμε να πλάθουμε στενόμακρα μπαστούνια.

Η συνταγή της ημέρας:Οι παραδοσιακές Μενιδιάτικες ντόντιλιες της γιαγιάς Ελένης!

Ρίχνουμε συνέχεια αλεύρι πάνω τους για να μην κολλήσουν.

Η συνταγή της ημέρας:Οι παραδοσιακές Μενιδιάτικες ντόντιλιες της γιαγιάς Ελένης!

Μόλις φτιάξουμε πολλά, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα κοσκινίζουμε για να φύγει το αλεύρι.

Η συνταγή της ημέρας:Οι παραδοσιακές Μενιδιάτικες ντόντιλιες της γιαγιάς Ελένης!

Έχουμε βάλει μπόλικο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα. Μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα τις ντόντιλιες σε δόσεις. Βυθίζονται στον πάτο και σιγά σιγά ανεβαίνουν όλες στην επιφάνεια.

Η συνταγή της ημέρας:Οι παραδοσιακές Μενιδιάτικες ντόντιλιες της γιαγιάς Ελένης!

Ανακατεύουμε συχνά με την τρυπητή κουτάλα. Θα χρειαστούν 25 με 30′. Δεν τις σουρώνουμε αλλά τις βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα για να είναι ζουμερές. Τις βάζουμε σε ένα ταψί.

Η συνταγή της ημέρας:Οι παραδοσιακές Μενιδιάτικες ντόντιλιες της γιαγιάς Ελένης!

Εκεί μέχρι να τις βράσουμε όλες,  ρίχνουμε στρώση στρώση ντόντιλιες μυζήθρα κ.ο.κ

Βάζουμε στο πρώτο πιάτο. Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγη ακόμα μυζήθρα και ρίχνουμε το βούτυρο και το λάδι που έχουμε κάψει σε ένα μπρίκι.

Η συνταγή της ημέρας:Οι παραδοσιακές Μενιδιάτικες ντόντιλιες της γιαγιάς Ελένης!

Μυρίζοντας το άρωμα από το βούτυρο που πέφτει καυτό στην μυζήθρα και ακούγοντας το τσιτσίρισμα από τις ντόντιλιες καθώς περιχύνονται από το καυτό βούτυρο και λάδι καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια γευστική απόλαυση που μπορείς να απολαύσεις και με κλειστά μάτια.

Η συνταγή της ημέρας:Οι παραδοσιακές Μενιδιάτικες ντόντιλιες της γιαγιάς Ελένης!

Τα μακαρόνια αυτά ακόμα και σήμερα τρώγονται καθ’ όλη τη διάρκεια των Αποκρεών με αποκορύφωμα την εβδομάδα της Τυρινής και την Τσικνοπέμπτη και κατέχουν πρώτη θέση στο αποκριάτικο τραπέζι των Μενιδιατών.

Καλή σας όρεξη λοιπόν  αν τις φτιάξετε και καλές Αποκριές!

Νατάσα Μαρίνηπηγή