ακολουθηστε μας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τον φονικό ιό με πλασματικά νούμερα;

Παρακολουθώντας με προσοχή τις καθημερινές ανακοινώσεις των αρμοδίων φορέων του υπουργείου υγείας, μπορείς εύκολα να καταλήξεις σε ορισμένα συμπεράσματα, αλλά και σε πολύ καίρια ερωτήματα.

Ξεκινώντας από τα συμπεράσματα, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του κύριου Σωτήρη Τσιόδρα, το υπουργείο Υγείας έχει ελέγξει μέχρι στιγμής 4.900 σε όλη την Ελλάδα.

Πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό, ενώ συνολικά 387 έχουν προσβληθεί επιβεβαιωμένα. Άρα τα νούμερα είναι πλασματικά για τον συνολικό πληθυσμό της χώρας.

Μπορεί κάποιος να μας πει πόσα είναι τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα;
Προφανώς, όχι.

Άρα ποιος ο λόγος να μας ενημερώνει σε καθημερινό επίπεδο ο κ. Τσιόδρας με πλασματικούς αριθμούς και νούμερα τα οποία δημιουργούν την στρεβλή εικόνα ότι στην Ελλάδα έχουμε πολύ λίγα κρούσματα.

Πώς θα κρατηθεί ο κόσμος στο «μένουμε σπίτι» όταν ακούει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 387 κρούσματα;

Αυτό σας φαίνεται φυσιολογικό;

Ποια είναι η αλήθεια;

Ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει πραγματική εικόνα για το τι συμβαίνει στην ελληνική επικράτεια, αφού όπως μάθαμε από τον κ. Τσιόδρα εξετάζονται μόνο τα πολύ σοβαρά περιστατικά.

Οι υπόλοιποι διώχνονται προφανώς από τα νοσοκομεία και πάνε σπίτι τους μέχρι να γίνουν πολύ σοβαρά κρούσματα.

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Τσιόδρας εχθές 17 Μαρτίου 2020 στην ενημέρωση των συντακτών υγείας, ο αριθμός των αντιδραστήρων ελέγχου δεν είναι απεριόριστος για να γίνεται σε όλους το τεστ.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η εικόνα που έχει το κράτος είναι πλασματική.

Τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των 387, γεγονός που γεννά μια απολύτως ψευδή εικόνα στον υπόλοιπο πληθυσμό ο οποίος αποκομίζει την αίσθηση ότι «δεν τρέχει τίποτα όταν σε 10 εκατομμύρια, νοσούν μόνο 387».

Η συγκεκριμένη αριθμολογία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς και στρεβλώσεις τον γενικό πληθυσμό.

Από τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα γεγονότα προκύπτουν τα εξής καυτά ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει ο κ. Τσιόδρας και οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας:

1. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε από μόνη της να κάνει το τεστ μόνο σε πολύ σοβαρά κρούσματα ή είναι γενική οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας;

2. Ποιος κρίνει και με ποια κριτήρια αν ένα ύποπτο κρούσμα είναι σοβαρό, αφού δεν ξέρει αν είναι κρούσμα επιβεβαιωμένο; Οι γιατροί δηλαδή αποφασίζουν από την κλινική εικόνα ή από το τηλέφωνο αν κάποιος (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ) πρέπει να κάτσει σπίτι του;

3. Αν ένα κρούσμα από αυτά που διώχνουν παρουσιάσει έξαρση μετά από 5 ή 7 ημέρες και επιδεινωθεί, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη που το έδιωξε; Κανείς;

4. Η Κίνα, η Νότια Κορέα, και η Γερμανία κάνουν το τεστ κατά βούληση σε όποιον θέλουν ή σε όλους τους πολίτες;

5. Οι υποδομές που υπάρχουν ήδη στις δομές Υγείας και στα Πανεπιστήμια του Ελληνικού κράτους, είναι ικανές να ελέγξουν τον πληθυσμό ή είναι ανίκανες; Αν συμβαίνει το δεύτερο να το πουν ευθέως στον ελληνικό λαό.

6. Μπορεί ένα κράτος να αντιμετωπίσει μια τόσο σοβαρή απειλή όταν έχει πλασματική εικόνα του προβλήματος; Για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το εντοπίσεις σε όλο του το μέγεθος. Αυτές είναι βασικές αρχές του crisis management.

Τα παραπάνω ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν άμεσα, εκτός κι αν το ελληνικό κράτος μας πει ότι ακολουθεί την τακτική της Ιταλίας.

Θυμίζω ότι η πολιτική της Ιταλίας ήταν επιλεκτική στην εξέταση ύποπτων κρουσμάτων για κορωνοϊό, σε αντίθεση με τη Γερμανία και την Νότια Κορέα που έκαναν μαζικές συλλογές δειγμάτων και αναλύσεων.

Όπως μάλιστα αναφέρει σε άρθρο του ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ιατρός και ερευνητής στο πανεπιστήμιο King Abdulaziz, στο πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής:

«Μέχρι πρόσφατα, η Νότια Κορέα είχε πραγματοποιήσει πάνω από 250.000 αναλύσεις (πάνω από 100.000 αναλύσεις μόνο το διάστημα 12 έως 19 Φεβρουαρίου), ενώ έχει συνολικά τη δυνατότητα πραγματοποίησης 250.000 αναλύσεων την εβδομάδα. Η Γερμανία επίσης πραγματοποιεί τεράστιο αριθμό αναλύσεων. Από τις 2 έως τις 9 Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί 35.000 αναλύσεις για τον κορωνοϊό μόνο στον ιδιωτικό τομέα υγείας, και προφανώς χιλιάδες επιπλέον αναλύσεις σε δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστήμια και οργανισμούς. Η Γερμανία έχει σήμερα τη δυνατότητα πραγματοποίησης 12.000 αναλύσεων ημερησίως».

Όπως τονίζει ο κ. Φαρσαλινός:

«Είναι λοιπόν ΚΡΙΣΙΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ για κορωνοϊό σε ΟΛΟΥΣ τους συμπτωματικούς ασθενείς, τους ήπιους συμπτωματικά αλλά ίσως και σε όλες τις επαφές τους ανεξαρτήτως συμπτωμάτων. Είναι μάλιστα πιο σημαντικό να γίνει ο έλεγχος στους νέους (που θα έχουν λιγότερα και ηπιότερα συμπτώματα) παρά σε όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα (στους οποίους εξορισμού θα γίνει ο έλεγχος στο νοσοκομείο αλλά δεν θα μεταδώσουν τη νόσο αφού θα απομονωθούν αναγκαστικά ως νοσηλευόμενοι).
Για να ελέγξεις μια επιδημία απαιτούνται 2 βασικές προϋποθέσεις:
– Ο εντοπισμός και η ακριβής καταγραφή των κρουσμάτων.
– Η απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τους υγιείς.
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας και ήδη χάνουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και καταγραφής των κρουσμάτων, κυρίως στις νέες ηλικίες. Αυτόματα χάνουμε και τη δυνατότητα απομόνωσής τους από τους υγιείς. Κάνουμε το κρισιμότερο λάθος, κι ίσως αυτό αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς. Η απομόνωση γεωγραφικών περιοχών και το lock-down δεν φτάνουν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, απλά θα το παρατείνουν χρονικά.
Απαιτείται αλλαγή στάσης τώρα. Απαιτείται επίταξη εξοπλισμού και προσωπικού και λειτουργία των εργαστηρίων όλο το 24ωρο. Απαιτείται παρέμβαση στην κοινότητα, να βρούμε τα κρούσμα και να τα ελέγξουμε, να ετοιμάσουμε κέντρα διαλογής για συντεταγμένη προσέλευση και συλλογή δειγμάτων. Πρέπει πάση θυσία να βρεθούν και να διαγνωσθούν όλα τα κρούσματα. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν… χθες!».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα;

Όπως αναφέρει ο ιατρός κ. Φαρσαλινός:

«Η Ελλάδα δυστυχώς αυτή τη στιγμή κάνει εξαιρετικά επιλεκτική εξέταση για κορωνοϊό, ίσως επιλεκτικότερη ακόμη κι από την Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα έχουμε πλήθος κρουσμάτων που δεν έχουν εντοπιστεί και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεότερης ηλικίας, κάνουν ήπια νόσο (ή είναι ακόμη ασυμπτωματικοί) και φυσικά δεν χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας. Aυτοί είναι όμως που τελικά μεταδίδουν με δραματικό ρυθμό τον κορωνοϊό στην κοινότητα. Γίνονται δηλαδή οι super spreaders σε όλη τη χώρα».

Μέχρι χθες λοιπόν ξέραμε τα ακόλουθα:

Πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό, ενώ συνολικά 387 έχουν προσβληθεί επιβεβαιωμένα μετά τα 35 νέα που ανακοινώθηκαν από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσίοδρα. – Πρόκειται για άνδρα 67 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος κατέληξε από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Στην ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, το απόγευμα της Τρίτης (17/03) ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι η διασπορά συνεχίζεται, και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 387.

Εξήντα από αυτά έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, ενώ 70 ασθενείς νοσηλεύονται με ήπια αλλά και πιο σοβαρή εικόνα πνευμονίας. Έντεκα από αυτούς είναι διασωληνωμένοι και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 69 έτη.

Από τα καταγεγραμμένα κρούσματα:

  • από ηλικία 0-17 ετών είναι τα 11,
  • από ηλικία 18-39 είναι τα 59
  • από την ηλικία 40-64 είναι τα 132.
  • Όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή 185, αφορούν ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Όσον αφορά τα στατιστικά που σχετίζονται με τους πέντε θανάτους στην Ελλάδα, ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 68 έτη και ήταν όλοι άνδρες. Μέχρι σήμερα 14 άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν για τον ιό, έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Επανέλαβε ότι η στρατηγική είναι να γίνονται μόνο από ανθρώπους που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα και όχι από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια νόσηση. Γι’ αυτούς ο κ. Τσιόδορας εξήγησε ότι είναι καθοριστικής σημασίας ο περιορισμός κατ’ οίκον με μηδενική κοινωνική επαφή.

Όπως συμπλήρωσε, αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι να μην ξοδεύονται άσκοπα τα τεστ και να μην καταστρατηγείται ό,τι έχουμε αποφασίσει. Υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραδέχθηκε, αλλά εξήγησε ότι προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε.

«Για κάθε πέντε που νοσούν υπάρχουν άλλοι 95 που νοσούν ήπια» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος «ενέχει τον κίνδυνο διασποράς και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν μία άλλη απλή ίωση».

πηγη: newsbomb.gr