ακολουθηστε μας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: Tα πρώτα λόγια της 24χρονης που γέννησε στο «Αττικόν»

Οι πρώτες δηλώσεις της 24χρονης, που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, λίγες μέρες μετά την γέννηση του παιδιού της.

Τρεις ημέρες αφού έφερε στον κόσμο το τρίτο παιδί της, η 24χρονη που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μίλησε στον ΣΚΑΪ.

Η νεαρή γυναίκα έμαθε πως είναι θετική στον κορονοϊό το πρωί της 18ης Μαρτίου και το μεσημέρι της ίδιας ημέρες εισήχθη στο νοσοκομείο «Αττικόν» για να γεννήσει. Το αγοράκι χαίρει άκρας υγείας, ωστόσο η ίδια για να το προστατεύσει δεν το έχει κρατήσει ακόμα στην αγκαλιά της και το βλέπει μόνο από φωτογραφίες.

«Είμαι πολύ καλά. Περιμένω πότε θα βγω. Δεν είχα συμπτώματα οπότε δεν πίστευα ότι το μωρό θα έχει τον ιό. Δεν ξέρω ακόμα πότε θα βγω από το νοσοκομείο. Είχα πονόλαιμο, μία φορά έκανα 37.2 και από τότε είμαι πολύ καλά. Ενημερώθηκα Τετάρτη πρωί ότι έχω κορονοϊό και Τετάρτη μεσημέρι μπήκα για να γεννήσω», δήλωσε η ίδια.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω στον Θεό, ήμουν πολύ δυνατή, σκεφτόμουν θετικά και όλα πήγαν καλά. Δεν ξέρω πώς κόλλησα (σ.σ. κορονοϊό). Έμενα σπίτι, αλλά πήγαινα μόνο στο νοσοκομείο για να με δει ο γιατρός. Ο σύζυγός μου δεν έχει σύμπτωμα, δεν έχει κάνει το τεστ, κάθεται σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους και μας περιμένει σπίτι.

Δεν πήρα αγκαλιά το μωρό. Μου το έδειξαν από μακριά. Δεν έχω επαφή, το βλέπω από φωτογραφίες. Όλοι μας στηρίζουν, προσπαθώ να είμαι καλά ψυχολογικά. Περιμένουμε να τελειώσει όλο αυτό και να πάμε σπίτι».

Όσο για το δώρο που της έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «ήταν ένα διακοσμητικό για το παιδί. Τον ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ και τους γιατρούς και όλο τον κόσμο που μας στηρίζουν».

Το χρονικό

Το πρώτο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορονοϊό γεννήθηκε την Τετάρτη (18/03/2020), στη Γ΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Η συγκεκριμένη κλινική είχε ετοιμάσει πρωτόκολλο διαχείρισης και ειδικό χώρο για τη διεκπεραίωση τοκετού σε γυναίκες θετικές στον COVID-19, είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή. Έτσι και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης εγκύων, θετικών στον ιό COVID-19, όπως αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Η 24χρονη γυναίκα βρισκόταν στην 40ή εβδομάδα κύησης και παρακολουθείτο στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Από την Κυριακή (15/03/2020) παρουσίασε συμπτώματα γρίπης (πυρετό, βήχα), και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ. Συστήθηκε να μεταβεί στο «Αττικόν» για τον τοκετό.

Η περάτωση του τοκετού κρίθηκε επιβεβλημένο να γίνει με καισαρική τομή λόγω δυσαναλογίας και μακροσωμίας του εμβρύου (βάρος γέννησης νεογνού 4140 γραμμάρια).

Στην καισαρική τομή συμμετείχαν, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κυρίας Καλανταρίδου, οι γυναικολόγοι κύριοι Χρέλιας και Παναγιωτόπουλος, η αναισθησιολόγος κ. Μπατιστάκη, η νεογνολόγος κ. Τριανταφυλλίδου και η προϊσταμένη της αίθουσας τοκετών κ. Αλεξίου. Επίσης, υπήρχε προσωπικό από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου και του χειρουργείου.

Η μητέρα και το νεογνό είναι σε άριστη κατάσταση. Η μητέρα μεταφέρθηκε σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας με αρνητική πίεση και το νεογνό μεταφέρθηκε στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση.

ΤΕΥΧΟΣ 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

ΝΕΟΤΕΡΑ