ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κορονοϊός στην Ελλάδα: ο χάρτης με τα κρούσματα, οι ηλικίες και οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα
Το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας επιβεβαιώθηκαν 82 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό ασθενών από COVID-19 σε 1314 , σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 20 κρούσματα εντοπίστηκαν σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου, ενώ 383 άτομα ελέγχθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Συνολικά 49 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα από τον φονικό ιό, και συγκεκριμένα 7 μέσα σε ένα 24ωρο
Μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 72 έτη.
Αυτήν τη στιγμή σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 85 άνθρωποι, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων είναι τα 65 έτη. 17 από αυτούς είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ το 57% από τους διασωληνομένους έχει υποκείμενο νόσημα.
«Οι θάνατοι αυξάνονται, ευτυχώς όχι όπως στο εξωτερικό, αλλά αυτό δείχνει την επιθετική μορφή της νόσου» σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.
Τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για να αποφύγουμε τα χειρότερα
Ο κ.Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε: «Αν χαλαρώσουμε όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, αλλά θέλουμε ο ρυθμός της να είναι βραδύς». Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος σε μια δημοσίευση που αφορά τον κορονοϊό και 11 ευρωπαϊκές χώρες είπε ότι ο ιός διασπείρεται ταχύτατα και τόνισε ότι μέχρι την 31η Μαρτίου εκτιμάται ότι 7-43 εκατ. άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί ενώ λόγω των περιοριστικών μέτρων έχουν αποτραπεί 59.000-120.000 θάνατοι.
Ο ρόλος των ασυμπτωματικών στη μετάδοση
Στην ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφερόμενος στην περίπτωση μιας αλλοδαπής γυναίκας, η οποία γέννησε σε δημόσιο νοσοκομείο και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν θετική στον ιό σημείωσε ότι «ο ΕΟΔΥ ιχνηλατεί όλες τις επαφές του κρούσματος και φιλικό πρόσωπο της γυναίκας με το οποίο συγκατοικούσε δεν είναι φορέας του ιού».
Κάνοντας λόγο για τη μεταδοτικότητα του ιού, είπε ότι φαίνεται πως σε κάθε συμπτωματικό αντιστοιχεί κι ένας ασυμπτωματικός φορέας του ιού που μπορεί να μεταδώσει τη νόσο χωρίς να το γνωρίζει. «10-50% των μεταδόσεων εκτιμούμε ότι οφείλονται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς».
Οι μάσκες είναι μόνο για όσους έχουν συμπτώματα ή φροντίζουν ασθενείς
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρας στις μάσκες, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει για άλλους ιούς δεν έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική η χρήση τους από ανθρώπους που δεν νοσούν. «Μεγαλύτερο όφελος από την κάλυψη της μύτης και του στόματος υπάρχει για όσους νοσούν» είπε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο όσοι έχουν συμπτώματα ή φροντίζουν ασθενείς. Μάλιστα παρατήρησε ότι ή χρήση μάσκας γίνεται με πολύ λανθασμένο τρόπο όπως προέκυψε από τις ίδιες μελέτες.
Δεν είναι βέβαιο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα βοηθήσουν στον έλεγχο του κορονοϊού
Ερωτηθείς για το ρόλο του κλίματος και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στον κορονοϊό, ο κ. Τσιόδρας ήταν σαφής ότι αν και γνωρίζουμε ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν, κι αυτό αποτελεί γνώση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού και τους κορονοϊούς, «δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, ελπίζουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μειώσουν τη διασπορά αλλά δεν θα εξαφανίσουν τον ιό». Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την εμφάνιση εισαγόμενων κρουσμάτων είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο παράδειγμα του Χονγκ Κόνγκ, όπου υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία και επανεμφανίστηκε ο ιός από εισαγόμενα κρούσματα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό νοσούντων έχουν η Αθήνα, η Καστοριά και ο Νομός Ηλείας
Σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη της iMEdD ο οποίος δείχνει live την εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως, στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο «βάρος» σηκώνουν η Αθήνα, η Καστοριά και ο Νομός Ηλείας οι οποίες πλέον χαρακτηρίζονται «κόκκινες περιοχές».
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν αρκετές περιοχές οι οποίες είναι «λευκές» καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα.