ακολουθηστε μας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 συμβουλές προστασίας από τον κορωνοϊό στο σούπερ μάρκετ

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν αναγκαστικά σε μεγάλα ή σε μικρότερα σούπερ μάρκετ για να πραγματοποιήσουν, τα ψώνια τους. Ωστόσο, κανένας δεν έχει δικλείδα ασφαλείας ότι δεν πρόκειται να κολλήσει κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των αγορών του. Έτσι, καλό είναι όλοι να προσέχουν για να έχουν.

Ακολουθούν δέκα τρόποι, οι οποίοι σας βοηθούν να μην κολλήσετε COVID-19, όταν ψωνίζετε

– Φτιάξτε μια λίστα: Μην μπαίνετε στο σούπερ μάρκετ για να κάνετε βόλτα και να χαζέψετε. Να φτιάχνετε από το σπίτι μία λίστα, ώστε να αγοράζετε μόνο ό,τι σας είναι απαραίτητο. Να θυμάστε πως όσο λιγότερο μένετε σε δημόσιο, κλειστό χώρο, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να σας μολύνει ο κορωνοϊός.

Κι άλλοι τρόποι, οι οποίοι σας βοηθούν να μην κολλήσετε COVID-19, όταν ψωνίζετε

– Να τηρείτε την απόσταση των 2 μέτρων: Όλοι οι υγειονομικοί οργανισμοί συμφωνούν πως η «κοινωνική απόσταση» μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Επομένως, να μένετε σε απόσταση 2 μέτρων μακριά από τους άλλους καταναλωτές όταν ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ. Αν συναντήσετε κάποιον γνωστό σας, χαιρετίστε τον μεν (χωρίς χειραψία, αγκαλιές και φιλιά) αλλά μην κοντοσταθείτε να μιλήσετε μαζί του. Πείτε του ότι θα του τηλεφωνήσετε όταν επιστρέψετε στο σπίτι.

– Να πηγαίνετε για ψώνια τις ώρες που δεν έχει πολύ κόσμο: Όλοι ξέρουμε ότι την Παρασκευή το απόγευμα και το Σάββατο γίνεται χαμός στα σούπερ μάρκετ. Φροντίστε λοιπόν να πηγαίνετε τις καθημερινές, σε σκόρπιες ώρες (οι πιο ήσυχες είναι συνήθως πρωί και μεσημέρι).

– Να απολυμαίνετε το καρότσι: Πριν πάρετε το καρότσι ή το καλαθάκι, καθαρίστε το σχολαστικά με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι. Αν δεν έχετε προμηθευτεί μαντηλάκια, καθαρίστε το με χαρτομάντιλο βρεγμένο καλά με οινόπνευμα. Να το αλείψετε μερικές φορές με οινόπνευμα, αφήνοντάς το κάθε φορά να εξατμιστεί. Να απολυμάνετε όλα τα σημεία του καροτσιού που συνήθως αγγίζετε. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν φοράτε γάντια, διότι προφανώς δεν θα τα βγάλετε για να αγοράσετε τα προϊόντα που χρειάζεστε. Να θυμάστε ότι ο κορωνοϊός επιζεί για αρκετές ώρες σε ορισμένα υλικά, όπως το μέταλλο.

Επιπλέον, τρόποι, οι οποίοι σας βοηθούν να μην κολλήσετε COVID-19, όταν ψωνίζετε

– Να απολυμαίνετε και τα χέρια σας: Πριν μπείτε στο μαγαζί και μόλις τελειώσετε τα ψώνια σας να απολυμαίνετε τα χέρια σας. Είναι μια καλή λύση για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους.

– Να χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλα: Να είστε πολύ προσεκτικοί με τα κοινόχρηστα σημεία που αγγίζετε. Παραδείγματος χάριν, η λαβή του ψυγείου, η κουπαστή της κυλιόμενης σκάλας, το κουμπί του ανελκυστήρα είναι μερικά από τα αντικείμενα που θα έχουν αγγίξει πολλά χέρια πριν από το δικό σας. Φροντίστε να τα αγγίζετε όλα αυτά με ένα χαρτομάντιλο. Ειδάλλως, χρησιμοποιήστε το μανίκι σας. Θυμηθείτε μόνο να πλύνετε την μπλούζα σας, όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας.

– Μην πιάνετε όλα τα τρόφιμα: Η εποχή που μπορούσαμε να πιάνουμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά για να διαλέξουμε τα καλύτερα, έχει πια περάσει. Αν πρέπει οπωσδήποτε να τα αγγίξετε, να έχετε πρόχειρο μαζί σας απολυμαντικό, ώστε αμέσως μετά να απολυμάνετε τα χέρια σας.

Οι υπόλοιποι τρόποι, οι οποίοι σας βοηθούν να μην κολλήσετε COVID-19, όταν ψωνίζετε

– Πληρώστε με την πιστωτική κάρτα σας: Είναι η μόνη λύση για να μην πάρετε ρέστα χαρτονομίσματα που ουδείς γνωρίζει ποιος έχει αγγίξει. Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, να περνάτε την πιστωτική κάρτα μόνοι σας από το POS.

– Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας: Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τα μολυσμένα χέρια. Επομένως, αν φοράτε μάσκα, μην την κατεβάζετε για να μιλήσετε και ύστερα την ξανανεβάζετε. Το μόνο που επιτυγχάνετε είναι να την μολύνετε με ό,τι μικρόβια έχουν τα χέρια σας. Μην αλλάζετε επίσης γυαλιά μέσα στο σούπερ μάρκετ. Αν, λ.χ., θέλετε να βγάλετε τα γυαλιά ηλίου σας, κάντε το στο αυτοκίνητο, πριν καν πιάσετε το καρότσι και αφού ολοκληρώσετε τα ψώνια σας και απολυμάνετε τα χέρια σας.

– Μην ξεχάσετε να απολυμάνετε το κινητό σας: Αν χρησιμοποιήσετε το κινητό τηλέφωνο για να σημειώσετε τι χρειάζεστε από το σούπερ μάρκετ, πρέπει να το απολυμάνετε μόλις τελειώσετε τα ψώνια σας. Το ίδιο και αν μιλήσατε σε αυτό στη διάρκεια των αγορών σας. Αν έχετε γράψει λίστα σε χαρτί, πετάξτε το μόλις τελειώσετε τις αγορές σας.