ακολουθηστε μας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

4 κατηγορίες ασθενών με κορωνοϊό και τα διαφορετικά συμπτώματα που παρουσιάζει η κάθε μία

Τα συμπτώματα της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός Sars-CoV-2 μπορούν να ποικίλλουν μεταξύ των ασθενών, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο John Wilson. Με απλό τρόπο εξηγεί ποια είναι αυτά και γιατί είναι τόσο επικίνδυνα όταν εξελίσσονται σε πνευμονία.

Σύμφωνα με τον  καθηγητή πνευμονολογίας και πρόεδρο του Βασιλικού Κολεγίου Γιατρών της Αυστραλίας, υπάρχουν τέσσερις ευρείες κατηγορίες ασθενών με Covid-19, της ασθένειας που ο ΠΟΥ έχει κηρύξει πανδημία. Η ασθένεια στο 80% των περιπτώσεων είναι πολύ ήπια και θυμίζει ένα απλό κρυολόγημα, ωστόσο για κάποιους μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά πνευμονία και να οδηγήσει στον θάνατο.

Ο Covid-19 είναι ένας ιδιαίτερος και ύπουλος ιός

Ο Covid-19 είναι ένας ιδιαίτερος και ύπουλος ιός, καθώς όχι απλά αργεί να… εμφανίσει την παρουσία του όντας μεταδοτικός στο μεσοδιάστημα, αλλά έχει και διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε ασθενή.
Μπορεί να ζήσει σε ένα σώμα από 10 μέρες έως και 6 εβδομάδες ενώ σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, φτάνει για να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Οι τέσσερις κατηγορίες ασθενών

1. Η πρώτη ομάδα είναι οι ασυμπτωματικοί: Έχουν προσβληθεί από τον ιό, χωρίς όμως να έχουν καμία παρενέργεια. Φυσικά δεν έχουν ανοσία.

2. Η δεύτερη ομάδα είναι αυτοί που έχουν ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο και ενδεχομένως επιπεφυκίτιδα λόγω της λοίμωξης στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

3. Η τρίτη ομάδα είναι και η μεγαλύτερη. Σε αυτή λοιπόν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα, ανάλογα με της γρίπης. Υψηλό πυρετό, δυνατοί πονοκέφαλοι, ξηρός βήχας και ό,τι άλλο μπορεί να δείξει ότι έχει προσβληθεί κάποιος από την γρίπη. Εδώ χρειάζεται ιατρική βοήθεια, καθώς οι παρενέργειες είναι τόσο σοβαρές που οι ασθενείς δεν μπορούν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους.

4. Η τελευταία ομάδα είναι αυτή που παρουσιάζει τα σοβαρότερα συμπτώματα και φυσικά πνευμονία. Κατά κύριο λόγο είτε είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, είτε έχουν υποκείμενες ασθένειες, όπως πρόβλημα στην καρδιά ή στους πνεύμονες, διαβήτη ή αρτηριακή πίεση.