ακολουθηστε μας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

7 απλά και φυσικά κόλπα για υγιή δόντια

Τερηδόνα σημαίνει φθορά των δοντιών. Η φθορά των δοντιών έχει σχέση με τον τρόπο ζωής άρα τι τρώμε, πόσο καλά φροντίζουμε τα δόντια μας, αν στο νερό που πίνουμε και στην οδοντόπαστα που χρησιμοποιούμε υπάρχει fluoride. Η κληρονομικότητα, επίσης,  παίζει και αυτή ρόλο στους ρυθμούς φθοράς των δοντιών.

Τα προβλήματα της στοματικής υγείας

Εάν δεν την αντιμετωπίσετε μπορεί να καταστρέψει τα δόντια σας, να απονεκρώσει τα ευαίσθητα νεύρα που βρίσκονται στο κέντρο τους και να δημιουργήσει απόστημα, δηλαδή ενδοδοντική μόλυνση. Το απόστημα αντιμετωπίζεται μόνο με ενδοδοντική θεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή εξαγωγή του δοντιού….

Τα οξέα της πλάκας οδηγούν και στη δημιουργία τερηδόνας. Η τερηδόνα καταστρέφει το σμάλτο του δοντιού – την εξωτερική ουσία του δοντιού – και δημιουργεί «κοιλότητες», «τρύπες» στο δόντι.

Δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε δραματικά το σχηματισμό τερηδόνας με φυσικούς τρόπους που υπόσχονται αποτελέσματα καθώς τα πάντα είναι θέμα συνηθειών.

Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες

Να τρώτε περισσότερο ασβέστιο. Είναι το κύριο συστατικό των κοκάλων και δοντιών. Όμως, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα και ροφήματα χωρίς ζάχαρη καθώς αποτελούν παγίδα.

Επίσης, αποφύγετε αναψυκτικά, χυμούς ή ενεργειακά ποτά. Προτιμήστε νερό, smoothies από φρούτα και τσάι χωρίς ζάχαρη.

Μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη

Οι περισσότερες τσίχλες χωρίς ζάχαρη περιέχουν ξυλιτόλη, που είναι φυσικό γλυκαντικό. Η ξυλιτόλη δε βοηθάει την ανάπτυξη των βακτηρίων στο στόμα και βοηθάει στην παραγωγή περισσότερου σάλιου που τα ξεπλένει φυσικά τα υπολείμματα φαγητού.

Κάθε 3 μήνες αλλάξτε οδοντόβρουτσα

Μην χρησιμοποιείτε καλύμματα γιατί βοηθούν στην ανάπτυξη μικροοργανισμών και βακτηρίων. Απλά ξεπλύντε την μετά την χρήση και αφήστε την να στεγνώσει.Μια φθαρμένη οδοντόβουρτσα επιτρέπει στις τροφές να παραμένουν ανάμεσα στα δόντια, προωθώντας τη φθορά δοντιών και ούλων αλλά και τη συσσώρευση βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA) συνιστά αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας περίπου κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

Ακολουθήστε μία ολοκληρωμένη ρουτίνα καθαρισμού των δοντιών

Βουρτσίζετε τα δόντια σας με μια καλή οδοντόκρεμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή, νάιλον οδοντόβουρτσα με στρογγυλεμένες τρίχες. Κρατήστε τη πινέλο σε γωνία 45 μοιρών ως προς τη γραμμή των ούλων σας
Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας εκτός από τα δόντια σας, επειδή και εκεί συσσωρεύονται και αναπτύσσονται βακτήρια, που οδηγούν σε συσσώρευση πλάκας
Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τακτικά για να καθαρίζετε τα δόντια και τα ούλα σας

Να πηγαίνετε 2 φορές τον χρόνο στον οδοντίατρο

Μία γενική προσέγγιση είναι ότι πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο, αν και για ορισμένες κατηγορίες ασθενών οι επισκέψεις για καθαρισμό απαιτείται να είναι συχνότερες.
Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται περισσότερες από μία επισκέψεις και ίσως και τοπικό μούδιασμα μίας ή περισσοτέρων περιοχών του στόματος προκειμένου να καθαριστούν τέλεια οι οδοντικές επιφάνειες.
Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται για τη θεραπεία νόσων του περιοδοντίου (π.χ. περιοδοντίτιδα) και δεν πρέπει να συγχέεται με τον απλό οδοντικό καθαρισμό.

Προσθέστε συμπληρώματα και βιταμίνες στη διατροφή σας

Για περισσότερη παραγωγή σάλιου, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές με πολλές ίνες, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά. Να τρώτε δημητριακά ολικής άλεσης,

Περιέχουν πολλές βιταμίνες Β και σίδηρο, καθώς και μαγνήσιο που βοηθάει στην απορρόφηση ασβεστίου. Να τρώτε συχνά θαλασσινά για να παίρνετε περισσότερο βιταμίνη D.

7. Φτιάξτε τη δική σας σπιτική οδοντόκρεμα

Θα χρειαστείτε τα παρακάτω συστατικά:

4 κ.σ σκόνη ασβεστίου
1 κ.σ στέβια
1 κ.σ θαλασσινό αλάτι
2 κ.σ μαγειρική σόδα
1/4 κούπα λάδι καρύδας

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά μέχρι να γίνουν μία πάστα. Θα πρέπει να είναι ομοιογενής. Χρησιμοποιήστε την σαν υποκατάστατο της οδοντόκρεμάς σας.

Tip: Να μην χρησιμοποιείτε αυτή την οδοντόκρεμα για πάνω από 30 μέρες συνεχόμενα γιατί μπορεί να τα φθείρει.