ακολουθηστε μας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορωνοϊός: 5 πράγματα που πρέπει να κάνουμε πριν μπούμε στο σπίτι για να προστατεύσουμε την οικογένειά μας

Ο κορονοϊός πλήττει την Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες του πλανήτη. Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν πως χρειάζεται μία συγκεκριμένη διαδικασία για να μπει κάποιος στο σπίτι του, ερχόμενος από εξωτερικό χώρο. Παρακάτω ακολουθούν οι συμβουλές της δρ. Elizabeth Scott, η οποία είναι καθηγήτρια μικροβιολογίας.

Αναλυτικότερα…

– Απολύμανε τα χέρια σου: Προσοχή στα βακτήρια, όταν είσαι έξω. Μην ακουμπάς το πρόσωπό σου, μέχρι να το κλείνεις και κράτα πάντα στην τσάντα σου ένα αντισηπτικό χεριών (hand sanitizer). Απολύμανε τα χέρια σου με αυτό πριν μπεις στο σπίτι.

– Άσε τις σακούλες στο πάτωμα, κρέμασε τσάντα και κλειδιά: Μην τοποθετήσεις τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ πάνω στον πάγκο σου, μέχρι να απολυμάνεις τις συσκευασίες των προϊόντων που αγόρασες. Τα μικρόβια, όπως γνωρίζουμε, μπορούν να επιζήσουν πολλές ώρες πάνω στις επιφάνειες. Κρέμασε την τσάντα και τα κλειδιά σου στην είσοδο.

– Βγάλε βρώμικα ρούχα και παπούτσια: Τα ρούχα και τα παπούτσια είναι πιθανοί φορείς μικροβίων. Βγάλτα στην είσοδο και βάλτα κατευθείαν για πλύσιμο.

– Πλύνε σχολαστικά τα χέρια σου, στη συνέχεια βγάλε τα πράγματα: Πρώτα πλύνε καλά και σχολαστικά τα χέρια σου και στη συνέχεια τακτοποίησε τα ψώνια σου και κάνε τις υπόλοιπες δουλειές σου.

– Απολύμανε και πλύνε τα χέρια σου (ξανά): Πλύνε ξανά τα χέρια σου αφού αγγίξεις τις τροφές και τις συσκευασίες τους. Αφού πιάσεις διάφορα αντικείμενα και μέσα στο σπίτι σου (πόμολα, πόρτες κτλ), καλό είναι να τα ξαναπλύνεις. Το νερό και το σαπούνι είναι το καλύτερο απολυμαντικό.