ακολουθηστε μας

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σπύρος Βρεττός: «Οι δημότες θα είναι ξανά υπερήφανοι για την πόλη τους»

«Θα τα καταφέρουμε και ο Δήμος Αχαρνών θα αλλάξει όψη και –το σημαντικότερο– οι δημότες του θα είναι ξανά υπερήφανοι για την πόλη τους», τονίζει ο δήμαρχος της πόλης, Σπύρος Βρεττός, μιλώντας στο «Παρασκήνιο». Ο κ. Βρεττός αναλύει τη μεγάλη «ανάσα» που δίνει το ΥΠΕΣ στον Δήμο Αχαρνών, με την προγραμματική συμφωνία ύψους 17 εκατ. ευρώ, που θα ωθήσει επί της ουσίας τον δήμο να αντιμετωπίσει σοβαρά χρόνια οικονομικά προβλήματα, ενώ αναφέρεται και στο ζήτημα της εγκληματικότητας.

Θεωρείτε ότι χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση περαιτέρω στήριξη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, κυρίως τις οικονομικές, από την πανδημία του κορονοϊού;

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η Αυτοδιοίκηση, τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος βαθμός, κλήθηκε να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος των μέτρων για την πανδημία. Εκ του αποτελέσματος ο καθένας μπορεί να κρίνει ότι αντεπεξήλθε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά τις εγγενείς δυσκολίες σε προσωπικό, μέσα, οικονομικά δεδομένα. Όλα αυτά βέβαια συνεπάγονται μεγάλες δαπάνες, στις οποίες έρχονται να προστεθούν και σημαντικές απώλειες εσόδων, όπως για παράδειγμα από τέλη, ενοίκια κ.ο.κ. Επομένως μιλάμε για αυξημένα έξοδα και μειωμένα έσοδα. Οι πόροι της Αυτοδιοίκησης είναι συγκεκριμένοι, οπότε απαιτείται οικονομική στήριξη, προκειμένου να μπορέσει να δρα χωρίς επιπτώσεις και… εκπτώσεις στις παρεχόμενες προς τους δημότες υπηρεσίες της.

Να περάσουμε στα αυτοδιοικητικά αλλά και στα του δήμου σας. Δίνεται μια μεγάλη οικονομική ανάσα στον Δήμο Αχαρνών, μετά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΕΣ για την εξόφληση παλαιών οφειλών. Πείτε μας περαιτέρω στοιχεία για αυτήν τη σημαντική εξέλιξη. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα οφέλη για την πόλη σας;

Ο Δήμος Αχαρνών από το 2016 βρίσκεται στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρέθηκε. Μέσω της προγραμματικής αυτής συμφωνίας με το υπουργείο Εσωτερικών θα λάβει ένα ποσό που αγγίζει τα 17 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από τον Λογαριασμό Οικονομικής Ενίσχυσης των ΟΤΑ. Με τον τρόπο αυτόν ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός μας, ο οποίος ψηφίστηκε μάλιστα μόλις πριν από λίγες μέρες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τη σπουδαιότητα της Προγραμματικής, αφού χωρίς αυτή ο δήμος δεν θα είχε καν προϋπολογισμό και χωρίς προϋπολογισμό ουσιαστικά δεν θα λειτουργούσε. Θα πρέπει να ευχαριστήσω τον υπουργό κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος διέκρινε τις προθέσεις μας και διαπίστωσε τις προσπάθειές μας στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και συνέβαλε στη σύναψη της Συμφωνίας.

Πώς θα αξιοποιήσετε εσείς, ως διοίκηση του Δήμου Αχαρνών, αυτήν τη σημαντική «ανάσα»;

Κατ’ αρχήν μπορούμε πλέον να εφαρμόσουμε τον σχεδιασμό μας για την πόλη των Αχαρνών. Μέχρι τώρα –χωρίς προϋπολογισμό– καλύπτοντας μόνο οι βασικές ανάγκες, ενώ πλέον μπορούμε να υλοποιήσουμε και άλλα έργα. Αυτό όμως που είναι το σημαντικότερο είναι πως αυτή η Συμφωνία θα αποτελέσει για μας ένα σκαλοπάτι για να πάμε πιο πάνω. Για την πλήρη εκταμίευση του ποσού, θα πρέπει να τηρηθούν από μέρους μας μια σειρά δεσμεύσεων, οι οποίες όμως είναι και στον δικό μας σχεδιασμό. Η άρση απαλλοτριώσεων, η σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, η αναχρηματοδότηση των δανείων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις όχι μόνο για την εκταμίευση, αλλά για την εξέλιξη του δήμου μας.

Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Δυστυχώς ο Δήμος Αχαρνών υστερεί απελπιστικά σε υποδομές. Αντιπλημμυρικά, οδοποιία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστοι χώροι, όλα αυτά είναι βασικά πράγματα που δικαιούται κάθε δημότης και δυστυχώς στην πόλη μας δεν θεωρούνται αυτονόητα. Έχουμε στον σχεδιασμό μας μια μεγάλη σειρά από έργα σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε έτοιμες μελέτες, έχουμε βρει πηγές χρηματοδότησης και πλέον θα παλέψουμε με τον χρόνο. Εκεί θέλουμε συμμάχους, τόσο τους φορείς με τους οποίους θα συνεργαστούμε όσο και τους δημότες μας από τους οποίους θα ζητήσουμε λίγη ακόμη υπομονή. Ξέρουμε πως έχει εξαντληθεί, αλλά αυτήν τη φορά θα δικαιωθούν. Παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, αντιπλημμυρικά έργα σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έργα ενεργειακής αναβάθμισης είναι μερικά από όσα θα αρχίσουν να συμβαίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Δήμος Αχαρνών έχει βρεθεί στο επίκεντρο το προηγούμενο διάστημα για τα ζητήματα ασφαλείας. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Η πόλη μας στο μυαλό πολλών είναι στιγματισμένη. Σχεδόν συνειρμικά ταυτίζεται το όνομά της με ζητήματα ασφάλειας και παραβατικότητας. Αυτό εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε και το έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα. Η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς καλύτερη και αυτό αποδεικνύεται όχι στα λόγια, αλλά στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Βέβαια μια ήδη διαμορφωμένη αντίληψη και μια εκ των προτέρων σχηματοποιημένη εικόνα αλλάζει πολύ δύσκολα και εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε μπει σε αυτήν τη διαδικασία. Γιατί οι Αχαρνές είναι πολλά περισσότερα πράγματα από την εγκληματικότητα.

Ποιες κινήσεις έχουν γίνει τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη δημοτική αρχή, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών;

Εμείς είχαμε δημιουργήσει ένα πλάνο πριν ακόμη αναλάβουμε, την 1η Σεπτέμβρη. Είχαμε δημιουργήσει μια ομάδα με ειδικούς που μας συμβούλευσαν και μας καθοδήγησαν. Έτσι μπορέσαμε από την πρώτη μέρα να προβούμε σε στοχευμένες ενέργειες και να πάμε στους αρμόδιους φορείς με συγκεκριμένες προτάσεις. Τόσο ο κ. Χρυσοχοΐδης όσο και τα υπηρεσιακά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματά μας και πλέον μπορούμε να μιλάμε για απτά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να διαπιστώσει κάθε δημότης, όπως οι αυξημένες περιπολίες, η επάνδρωση των τμημάτων της περιοχής, οι συνεχείς έλεγχοι κ.ά.

Συνεδρίασε πρόσφατα το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αχαρνών. Θεωρείτε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι τη φετινή αντιπυρική περίοδο;

Στο Συντονιστικό συμμετείχαν πάνω από δέκα φορείς και πολλές εθελοντικές οργανώσεις. Ο καθένας στον τομέα του δήλωσε ετοιμότητα και συζητήθηκαν θέματα που θα διευκολύνουν τον καταμερισμό εργασιών, ούτως ώστε να υπάρξει μια αγαστή συνεργασία. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και ευελπιστούμε πως φέτος θα τα πάμε καλά σε αυτόν τον τομέα. Η Πάρνηθα είναι πολύτιμη για κάθε κάτοικο της Αττικής και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να την προστατεύσουμε.

Διαχείριση απορριμμάτων. Ένα μείζον ζήτημα για όλη την Αττική, για όλη την Ελλάδα. Ποια είναι η δική σας θέση ως δήμαρχος Αχαρνών, ποιες κινήσεις γίνονται ή πρέπει να γίνουν;

Το θέμα των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα σύνθετο και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας. Χρειάζεται κεντρική αντιμετώπιση και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με την Περιφέρεια. Απαιτούνται ρηξικέλευθες λύσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο δήμος μας παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες λόγω της πάρα πολύ μεγάλης έκτασής του. Αποτελεί για μας ένα «αγκάθι» στο οποίο δώσαμε πολύ μεγάλη έμφαση και συνεχίζουμε. Ενίσχυσης ανακύκλωσης, σύγχρονες διαδικασίες, πράσινα σημεία είναι μερικοί τομείς που μπορούν να αποτελέσουν και φορέα ανάπτυξης.

Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Αχαρνών στο τέλος αυτής της δημοτικής θητείας;

Προσπαθώ να βρω μια λέξη που να χωράει μέσα της την αναδόμηση, την αναγέννηση, το όραμα, τη διεκδίκηση, τη δημιουργία, τον εκσυγχρονισμό. Αυτές οι λέξεις τριβελίζουν καθημερινά το μυαλό μας. Εν τέλει μπορώ να σας πω πως μου αρκεί αυτά που έχουμε σχεδιάσει, εγώ και όλη η δημοτική αρχή, να έχουν υλοποιηθεί ή να έχουν μπει σε αυτή την τροχιά. Έχουμε σχέδιο, ξέρουμε τον τρόπο, χρειαζόμαστε λίγο χρόνο. Θα τα καταφέρουμε όμως και ο Δήμος Αχαρνών θα αλλάξει όψη και –το σημαντικότερο– οι δημότες του θα είναι ξανά υπερήφανοι για την πόλη τους.

Πηγή

Ακολουθήστε το ΑΧΑΡΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
gadget
xenokostas
xenokostas
logistis-menidi
Advertisement
Advertisement

ΝΕΟΤΕΡΑ