ακολουθηστε μας

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Eπιστολή Βρεττού σε Κικίλια: Άμεσα λύση και ενίσχυση για το Κέντρο Υγείας Αχαρνών

Παρέμβαση, μέσω επιστολής σε υπουργό, υφυπουργό Υγείας και διοικητή 1ης ΥΠΕ Αττικής, σχετικά με το Κέντρο Υγείας της πόλης έκανε ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός.

Με την επιστολή αυτή, ο δήμαρχος επισημαίνει τους υγειονομικούς κινδύνους που ενέχει η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας και ζητάει άμεση λύση ώστε οι 150.000 πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου να έχουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας που δικαιούνται.

Ο Δήμος μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πολυπληθέστερους της Αττικής. Κι όμως σε αυτόν τον Δήμο η μοναδική δομή υγείας είναι το Κέντρο Υγείας, το οποίο όμως αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα” τονίζει ο Σπύρος Βρεττός ο οποίος επισημαίνει πως το Κέντρο Υγείας είναι: “εδώ και χρόνια υποστελεχωμένο τόσο σε ιατρικό όσο και σε παραϊατρικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό“.

Σε αυτές τις συνθήκες πανδημίας εν μέσω μάλιστα του δεύτερου κύματος της έξαρσης αυτής η αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποκτά χαρακτήρα κατεπείγοντος ζητήματος, ιδίως σε μια περιοχή όπως ο Δήμος Αχαρνών” αναφέρει ο δήμαρχος Αχαρνών που καλεί το αρμόδιο υπουργείο να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Διανύουμε μία από τις πλέον δύσκολες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, διάγοντας μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Αντιλαμβανόμαστε το τεράστιο φορτίο που εσείς και οι συνεργάτες σας, αλλά και όλο το υγειονομικό προσωπικό καλείστε να σηκώσετε.

Σε αυτές τις συνθήκες πανδημίας εν μέσω μάλιστα του δεύτερου κύματος της έξαρσης αυτής η αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποκτά χαρακτήρα κατεπείγοντος ζητήματος, ιδίως σε μια περιοχή όπως ο Δήμος Αχαρνών.

Ο Δήμος μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πολυπληθέστερους της Αττικής. Περίπου 150.000 κάτοικοι ζουν και δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας που περικλείουν μια τεράστια έκταση. Κι όμως σε αυτόν τον Δήμο η μοναδική δομή υγείας είναι το Κέντρο Υγείας, το οποίο όμως αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα.

Εδώ και χρόνια είναι υποστελεχωμένο τόσο σε ιατρικό όσο και σε παραϊατρικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό. Αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, ενώ σε άλλες λειτουργεί μόνο με ένα γιατρό με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ανταπόκρισή τους στις τεράστιες απαιτήσεις του έργου τους και την εξυπηρέτηση των δημοτών. Εκτός όλων των άλλων θα πρέπει να προστεθεί και η δυσχερής μετάβαση, λόγω των περιορισμένων λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα η συστέγαση με την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, την ευθύνη της λειτουργίας της οποίας έχει η ΑΕΜΥ, δεν έδωσε τις απαιτούμενες λύσεις, πόσο μάλλον που πλέον επίκειται ο διαχωρισμός τους με την ΑΕΜΥ να ζητά την άμεση μεταστέγαση του Κέντρου Υγείας.

Αντιλαμβάνεστε επομένως πως ο Δήμος μας κινδυνεύει να μείνει εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης χωρίς καμία δομή υγείας. Ένας από τους πολυπληθέστερους Δήμους της Αττικής θα βρεθεί χωρίς την παραμικρή δυνατότητα άμεσης ιατρικής περίθαλψης, την ώρα που διανύουμε την πιο κρίσιμη υγειονομικά περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

Ως εκ τούτου θα θέλαμε να ζητήσουμε την εξεύρεση άμεσης λύσης, ούτως ώστε το Κέντρο Υγείας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και παράλληλα να ενισχυθεί σε προσωπικό και μέσα.

Να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός και να ενισχυθεί η συγκοινωνιακή του σύνδεση με τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου.

Θεωρούμε πως είναι ένα θέμα που όχι μόνο θα εξασφαλίσει την ελάχιστη κάλυψη των αναγκών των δημοτών, αλλά και τη δημιουργία ενός αισθήματος ασφάλειας που έχει εκλείψει στον Δήμο μας. Συνάμα με την εξυπηρέτηση κάποιων περιστατικών, δεν θα απαιτείται η μετάβαση σε μεγαλύτερες δομές υγείας, οι οποίες κατά την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες.

Ως εκ τούτου ελπίζουμε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα αυτό με τρόπο αποτελεσματικό, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων συνδημοτών μας, που δυστυχώς λόγω των ασφυκτικών χρονικών ορίων δεν επιδέχεται αναβολής. Είναι αντιληπτό σε όλους πως σε αντίθετη περίπτωση και υπό τις παρούσες συνθήκες φοβούμαστε πως η πόλη θα μείνει χωρίς Κέντρο Υγείας την ώρα που τουλάχιστον έως τη λήξη της πανδημίας δεν θα πρέπει να διακοπεί η παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες.

Δίπλα στην ατομική ευθύνη που όλοι καλούμαστε να δείξουμε στη μάχη με την πανδημία, οφείλουμε να δώσουμε στους δημότες σαφή δείγματα κοινωνικής προσφοράς και συνολικής ευθύνης.

ΤΕΥΧΟΣ 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

ΝΕΟΤΕΡΑ