ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εντονο «φλερτ» Ξενοκώστα με το ΚΙΝΑΛ – O χάρτης των μετακινήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ
Μία ανάσα από την ανακοίνωση της συνεργασίας του με το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκεται ο γνωστός από την πολιτική του δραστηριότητα στην Ανατολική Αττική, Χρήστος Ξενοκώστας.
Ο Ξενοκώστας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν είναι, όμως, ο μόνος, όπως όλα δείχνουν, που ετοιμάζονται να κάνουν τη διαδρομή ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.
Όπως, χαρακτηριστικά σημειώνει στο ρεπορτάζ της στην Real News η δημοσιογράφος Μαριτίνα Ζαφειριάδου, στιγμές δόξας γνωρίζει -ξανά- το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που μπορεί προσώρας να σημειώνει μόνο δημοσκοπική άνοδο, αυτή όμως αρκεί για να «συνωστίζονται» παντός είδους… μνηστήρες στην αυλή του.
Στελέχη άλλων κομμάτων μέχρι πρότινος, που διαφώνησαν με τη γραμμή στο εσωτερικό τους, αλλά και πρώην στελέχη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, που κράτησαν αποστάσεις από αυτό τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους γι’ αυτό που «κινείται» στην Κεντροαριστερά και δείχνει να έχει πάρει μεγάλη ώθηση από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής.
Ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης, πάντως, φαίνεται ότι επιλέγει τις προσεκτικές κινήσεις, θέτοντας παράλληλα τις δικές του προτεραιότητες. Συνεργάτες του κάνουν λόγο για ένα «ανοιχτό κόμμα», θέτοντας όμως στην κορυφή της ατζέντας την ενότητα και την ανανέωσή του. «Η παράταξη θα ανοίξει», λένε, ξεκαθαρίζουν, όμως, ότι αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του κόμματος δεν θα ξεκινήσει τέτοια διαδικασία, γιατί κάτι τέτοιο θα άλλαζε τελείως την ατζέντα που ο ίδιος έχει θέσει, που έχει στο επίκεντρο την αυτοοργάνωση του κόμματος.
Σε ό,τι αφορά στελέχη που προέρχονται από άλλα κόμματα, η Χαριλάου Τρικούπη δεν διαψεύδει το «ενδιαφέρον» που εκφράζεται, ούτε το γεγονός ότι υπάρχουν στελέχη -πρώτης, αλλά όχι μόνο, γραμμής- που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και «φλερτάρουν» με το ΚΙΝΑΛ.
Σε τέτοια κατεύθυνση φαίνεται ότι βρίσκονται ήδη ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Πανούσης και ο πρώην ευρωβουλευτής του ίδιου κόμματος Κώστας Χρυσόγονος. Ο πρώτος, γνωστός καθηγητής Εγκληματολογίας, έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής για τη βία, οπαδική και όχι μόνο, την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που από πολλούς ερμηνεύεται ως το πρώτο βήμα σε μια πορεία που τελικά θα τον οδηγήσει στην αγκαλιά του Κινήματος Αλλαγής.
Ο Κ. Χρυσόγονος, από την πλευρά του, ο οποίος έχει συνυπάρξει στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον Ν. Ανδρουλάκη, μιλά για τον τελευταίο με τα καλύτερα λόγια. Ηταν μόλις λίγες ημέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όταν ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έπλεξε το εγκώμιο του Ν. Ανδρουλάκη, περιγράφοντάς τον ακόμα και ως τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας, ενώ δεν απέκλεισε, υπό συνθήκες, τη συνεργασία του με το Κίνημα Αλλαγής.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να στηρίξει και να ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής, κινήθηκε πρόσφατα και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, η διάρρηξη των σχέσεων του οποίου με την Κουμουνδούρου δείχνει πια μη αναστρέψιμη.
Αντιστοίχως, μια σειρά «μικρομεσαίων» στελεχών, με ένα παρελθόν στον ευρύτερο χώρο, μέσα από τη Σπουδάζουσα, την ΠΑΣΠ κ.ο.κ., που περιπλανήθηκαν τα επόμενα χρόνια πολιτικά, περνώντας και από τον ΣΥΡΙΖΑ, καλοβλέπουν την επιστροφή τους στον χώρο από τον οποίο ξεκίνησαν. Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, αντιμετωπίζουν κάθε περίπτωση ως διαφορετική. Είναι, εξάλλου, πολυπαραγοντικό ζήτημα η ένταξη ενός στελέχους σε ένα κόμμα (για τι πράγμα ενδιαφέρεται, από ποια θέση και τι θα μπορούσε να προσφέρει, τι επιδιώκει για τον εαυτό του κ.ο.κ.). Και η επιτροπή ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής θέτει αρκετά «φίλτρα» πριν καταλήξει στις επιλογές της.
Σε ό,τι αφορά τα παλαιά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που βρίσκονται εκτός κόμματος ή έχουν πάρει αποστάσεις, τα ονόματα που ακούγονται έχουν τελείως διαφορετική πορεία και διαφορετικές φιλοδοξίες μεταξύ τους.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, για παράδειγμα, έχει ξεκαθαρίσει ότι ενδιαφέρεται πλέον πολύ περισσότερο για τη «μεταπολιτική», διεκδικώντας για τον εαυτό του έναν ρόλο πάνω και πέρα από τα κόμματα. Αυτό, βεβαίως, δεν του στερεί το δικαίωμα να ενδιαφέρεται για την καλή πορεία του κόμματος, ούτε βεβαίως να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα κακώς κείμενα ή να παράγει πολιτική μέσα από τον Κύκλο Ιδεών που έχει ιδρύσει.
Ο έτερος πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διατηρεί ανοιχτή γραμμή με στελέχη του, πλην όμως χωρίς οποιαδήποτε ενεργό εμπλοκή στα κομματικά θέματα. Τελείως διαφορετικές περιπτώσεις είναι αυτές της Αννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη. Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν σταμάτησε ποτέ να παράγει πολιτική μέσα από το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση, κάτι που πολλοί στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη θα θεωρούσαν ως μια καλή βάση για μια συνεργασία στο μέλλον.
Ο Γ. Φλωρίδης, πάλι, στηρίζει ανοιχτά τη νέα προσπάθεια του κόμματος, αναμένοντας, όμως, να δει και το πολιτικό πρόγραμμα που θα τη συνοδεύσει. Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή του πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος στην πραγματικότητα ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκε από το κόμμα, απλώς δεν εξελέγη βουλευτής το 2019, με αποτέλεσμα να απέχει από την ενεργό πολιτική δράση τα τελευταία τρία χρόνια. Αντιστοίχως, κανένα εμφανές κώλυμα δεν υπάρχει για την επιστροφή της Εύης Χριστοφιλοπούλου στην ενεργό δράση.
πηγή: enikos.gr