ακολουθηστε μας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αρχαίο θέατρο Αχαρνών: Έτοιμο για ανασκαφή δεκαπέντε χρόνια μετά την ανακάλυψή του

Έτοιμο να περάσει σε νέα φάση ανασκαφής είναι το αρχαίο θέατρο Αχαρνών. Όταν ανακαλύφθηκε, το 2007, η είδηση της αποκάλυψής του ταξίδεψε σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, ολοκληρώθηκε, πρόσφατα, από το Υπουργείο Πολιτισμού, η απαλλοτρίωση των οικοπέδων κάτω από τα οποία «κρύβεται».

Μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί, ένα μικρό τμήμα, περίπου 100 τ.μ., από το οποίο εκτιμάται ότι το σύνολο του χώρου διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Προϋπόθεση για την πρόοδο της ανασκαφής είναι η κατεδάφιση των επικειμένων κτισμάτων, από τα οποία έχουν αποβληθεί, μετά από επίπονες και χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, οι ένοικοι.

Είναι η κρισιμότερη στιγμή, μετά το 2007, καθώς η ανασκαφή μπορεί να φέρει στην επιφάνεια το μεγαλύτερο τμήμα του κοίλου (των κερκίδων) του θεάτρου. Η ορχήστρα βρίσκεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, κάτω από την οδό Αρχαίου Θεάτρου (πρώην Σαλαμίνος), ένα δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας στην καρδιά της πόλης των Αχαρνών που, μετά την ανασκαφή, θα μετατραπεί σε πεζόδρομο.

«Η αρχαιολογική σκαπάνη θα φέρει στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών, το οποίο έχει τύχει διεθνούς προβολής», τόνισε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, η πρόεδρος του Συλλόγου ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ, Μαρία Μίχα.

Η ολοκλήρωση της ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου αποτελεί αναπτυξιακό όρο για το σημερινό Δήμο Αχαρνών, που υπήρξε ένας από τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους της αρχαίας Αθήνας. Θα καταστήσει δε τη σύγχρονη πόλη πόλο έλξης τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Ήδη, η τοποθεσία του αρχαίου θεάτρου αποτελεί τμήμα θεσμοθετημένης, στον Οργανισμό της Αθήνας, Πολιτιστικής Διαδρομής, στην οποία περιλαμβάνονται, επίσης, σημαντικά μνημεία, όπως ο Τύμβος του Σοφοκλή, και ο Θολωτός Τάφος του Κόκκινου Μύλου.

Μετά από αρκετά χρόνια, είναι ώρα να συνεχιστεί η ανασκαφή στο αρχαίο θέατρο των Αχαρνών. Η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και σύσσωμοι οι τοπικοί πολιτικοί και πολιτιστικοί φορείς θα βρίσκονται στο πλευρό της.

πηγή: huffightonpost.gr

Ακολουθήστε το ΑΧΑΡΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις