ακολουθηστε μας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αμπελώνας Μεσογείων: Αναλαμβάνουμε δράση για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Σαββατιανού

Τα Μεσόγεια αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής με τους τοπικούς πληθυσμούς είναι βαθιά συνδεδεμένη με την καλλιέργεια της αμπέλου και των παράγωγων προϊόντων.

Η ρετσίνα και το σαββατιανό, στα καπηλειά, τα κουτούκια και τις ταβέρνες συνοδεύουν τους λαχταριστούς μεζέδες, στη διασκέδαση των κατοίκων της Αθήνας των περιχώρων από την περίοδο του μεσοπολέμου μέχρι πρόσφατα.

Το Σαββατιανό είναι η ποικιλία η οποία καλλιεργείται ως επί των πλείστων στα Μεσόγεια δίδοντας ένα εξαιρετικό κρασί με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα οποία απειλούν την βιωσιμότητα του μεγαλύτερου αμπελώνα της χώρας μας.

Οι παραγωγοί δουλεύουν σκληρά, ωστόσο πολλές φορές η παραγωγή δεν φτάνει να καλύψει ούτε το κόστος.

Το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο να εγκαταλείπεται η παραγωγή, παρά το υψηλό συναισθηματικό βάρος που υπάρχει και είναι βέβαιο ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στα αμέσως επόμενα χρόνια θα οδηγηθούμε στην οριστική εγκατάλειψη.

Την ερχόμενη Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, στις 18:00 στο κτίριο της συνιδιοκτησίας του Δήμου Παιανίας αναλαμβάνουμε δράση!


Υπό την αιγίδα του Δήμου Παιανίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και με τη συμμετοχή των αμπελουργικών συνεταιρισμών αλλά και του συνόλου των φορέων της περιοχής, υπό τον συντονισμό του υπογράφοντα, διοργανώνεται ημερίδα η οποία θα μελετήσει το οδοιπορικό της παραγωγικής ανασυγκρότησης του Σαββατιανού.

Θα αποτυπώσουμε τα βήματα προκειμένου να δημιουργήσουμε ΠΟΠ, να εξετάσουμε την δυνατότητα βιολογικής καλλιέργειας και της αυτοματοποιημένης παραγωγής, τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, την ανάπτυξη συνεργειών και οικονομιών κλίμακας καθώς και την ανάπτυξη βιώσιμης, αειφόρου και πράσινης παραγωγής.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και η συμμετοχή όλων σημαντική για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με αισιοδοξία, ελπίδα και αποτελεσματικότητα.

Χρήστος ΞενοκώσταςΣτέλεχος ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής
Ανατολική Αττική

ΤΕΥΧΟΣ 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

ΝΕΟΤΕΡΑ