ακολουθηστε μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ερντογάν σε αδιέξοδα

Η επερχόμενη εκλογική διαδικασία στην Τουρκία είναι πιθανό να δημιουργήσει εσωτερικά αδιέξοδα στον Ερντογάν τα οποία προκειμένου να τα υπερβεί θα θελήσει να μεταστρέψει την τουρκική κοινή γνώμη δημιουργώντας εξωτερική κρίση με την Ελλάδα.

Δημιουργεί ήδη το υπέδαφος μέσω του τουρκολιβυκού ψευτο- μνημονίου αλλά και της εντεινόμενης ρητορικής η οποία πλέον αμφισβητεί ευθέως όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και την ίδια την εθνική κυριαρχία μας, τόσο διά θαλάσσης όσο και στην ξηρά, όπως τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο.

Σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα οφείλουμε να εστιάσουμε στα εξής σημεία:

– Δημιουργία εθνικού μετώπου. Με ευθύνη της κυβέρνησης απαιτείται ενιαία εθνική γραμμή η οποία θα στέλνει ισχυρό μήνυμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας προς πάσα κατεύθυνση.

– Επίρρωση σε στρατιωτικό επίπεδο των διμερών και περιφερειακών συμμαχικών σχημάτων με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία.

– Συνεχή ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ένοπλων Δυνάμεων μέσω της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας προκρίνοντας τις τεχνολογίες αιχμής.

– Διπλωματική εγρήγορση θέτοντας την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση προ των ευθυνών της για τις πολιτικές ίσων αποστάσεων όπου κρατούν κάποια μέλη-κράτη απέναντι στην Τουρκία. Απαιτείτε εμπάργκο για οποιαδήποτε παράδοση οπλικού συστήματος εάν δεν συνοδεύεται από όρους ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν σε ενέργειες αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως ισχύει μέχρις στιγμής με τις ΗΠΑ γεγονός όπου έχει ανατρέψει υπέρ τς χώρας μας την προγενέστερη δυσμενή ισορροπία δυνάμεων, προσδίδοντας στρατηγικό πλεονέκτημα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

– Δημιουργία ενεργειακής αυτάρκειας και αυτονομίας εστιάζοντας στις ΑΠΕ και τον λιγνίτη.

– Συνεκτικές οικονομικές πολιτικές οι οποίες θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη, πολλώ δε μάλλον όπου η ακρίβεια και ο πληθωρισμός επαπειλούν με αποσύνθεση τον κοινωνικό ιστό.

– Συνετή δημοσιονομική πολιτική και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προκειμένου να εκπέμψουμε το μήνυμα της ισχυρής Ελλάδας.

Συνιστά βασική ευθύνη της κυβέρνησης να εκπληρωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι παραπάνω βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να είμαστε θωρακισμένοι απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Προετοιμάζοντας την χώρα όμως για το χειρότερο πολεμικό σενάριο είναι πιθανό να οδηγήσει τον Ερντογάν σε αποτυχία να εκπληρώσει τα σχέδια του. Βεβαίως την ίδια ευθύνη οφείλουν να επιδείξουν και οι κομματικές δυνάμεις στο σύνολο τους. Το ΠΑΣΟΚ με διαχρονική ιστορική πατριωτική ευθύνη έχει ήδη αποκρυσταλλώσει την θέση του απέναντι στον Ερντογάν και χαράσσει τον δρόμο.

Χρήστος Ξενοκώστας

Στέλεχος ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής
Ανατολική Αττική