ακολουθηστε μας

Συνεντεύξεις

Η Σοφία Ζαχαράκη στο Αχαρνέα: Η Ανατολική Αττική είναι μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο ΑΧΑΡΝΕΑ η υφυπουργός Τουρισμού και υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Ανατολική Αττική. Η Σοφία Ζαχαράκη μιλάει για τις προοπτικές του τουρισμού στη χώρα μας, κάνει ανασκόπηση της τετραετούς διακυβέρνησης Μητσοτάκη ενώ παίρνει θέση για τα μετεκλογικά σενάρια.

Παράλληλα, αναλύει το δικό της όραμα για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ανατολική Αττική αλλά για την πρόθεσή της να εργαστεί για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιφέρειας.

ΕΡ: Πέρα από τον τουρισμό όπως τον ξέρουμε, φέτος χρησιμοποιήθηκε ο όρος «θεματικός» τουρισμός. Ο κόσμος αγκάλιασε αυτό το είδος τουρισμού;

Ο θεματικός και εναλλακτικός τουρισμός είναι ο τουρισμός του μέλλοντος. Είναι ακριβώς οι μορφές οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την ποιότητα, βιωσιμότητα και ισορροπία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, για ένα τουρισμό όλο το χρόνο, σε όλη τη χώρα. Και είναι οι μορφές τουρισμού που οι επισκέπτες αναζητούν, καθώς πλέον κερδίζει έδαφος ο λεγόμενος slow tourism, δηλαδή ο τουρισμός χωρίς βιασύνη, ο τουρισμός εμβάθυνσης εμπειριών. Οι ταξιδιώτες μας θέλουν να γνωρίσουν όσο γίνεται καλύτερα τον προορισμό, ερχόμενοι σε επαφή με την τοπική κοινωνία και αυτό το κάνουν μέσα από πολυδιάστατες δράσεις θεματικού τουρισμού αγκαλιάζοντας έτσι κάθε πτυχή του προορισμού που διάλεξαν.

ΕΡ: Ποιες άλλες θεματικές ενότητες μπορεί να υποστηρίξει η χώρα μας;

Η Ελλάδα έχει την ευλογία να μπορεί να αναπτύξει πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Επί χρόνια η έμφαση ήταν στον τουρισμό του ήλιου και της θάλασσας, στον οποίον η χώρα μας διέπρεψε, και συνεχώς καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όμως στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού υπάρχει πλέον το μεγαλύτερο περιθώριο εξέλιξης. Γι’ αυτό και είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας μας, με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμα 300 εκ. € του Ταμείου Ανάκαμψης. Από αυτά, τουλάχιστον 100 εκ. θα κατευθυνθούν προς βιώσιμες υποδομές τουρισμού σε πεδία όπως: γαστρονομικός τουρισμός και οινοτουρισμός, καταδυτικός (με νεα καταδυτικά πάρκα και μουσεία), χειμερινός (χιονοδρομικά κέντρα, ορεινά καταφύγια, μονοπάτια), τουρισμός ευεξίας (επένδυση σε υποδομές ιαματικών πηγών) κ.α. Και ταυτόχρονα επενδύουμε σε έργα προσβασιμότητας για τους ΑΜΕΑ συμπολίτες μας, αλλά και σε μία μεγάλη αναβάθμιση των τουριστικών μας λιμένων με ποσό που υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια. Τέλος 46 εκ. € προβλέπονται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, 20.000 θέσεων, για εργαζόμενους στον τουρισμό και ανέργους.

ΕΡ: Η τετραετία της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε. Κάνοντας έναν απολογισμό, ποια εκτιμάτε ότι ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε αυτά τα τέσσερα χρόνια;

Αναμφίβολα η διαχείριση της πανδημίας και σε συνέχεια αυτής, οι διαδοχικές κρίσεις της ενέργειάς του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία. Στην έναρξη της πανδημίας βρέθηκα στο υπουργείο Παιδείας, όπου με σκληρή δουλειά της ομάδας και την Ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών αλλά κυρίως των παιδιών και των γονιών τους, καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την εκπαίδευση, δημιουργώντας από το μηδέν ένα σύστημα τηλεκπαίδευσης, και προσαρμόζοντας την λειτουργία των σχολείων μας στις ανάγκες της κρίσης. Και ως προς τον τουρισμό, παρά τις προκλήσεις καταφέραμε όχι μόνο να ανακάμψουμε, αλλά να ξεπεράσουμε και τις επιδόσεις μας πριν την πανδημία.

ΕΡ: Πώς εκτιμάτε τις επιδόσεις της κυβέρνησης;

Οι κρίσεις δημιουργούν δυσκολίες. Όμως μέσα από αυτές μαθαίνεις να γίνεσαι καλύτερος. Και η χώρα συνολικά το κατάφερε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Το κρίσιμο τώρα, είναι να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και όσες κρίσεις προκύψουν στο μέλλον με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Και αυτό θα είναι το κρίσιμο διακύβευμα της κάλπης που έρχεται: αν θα έχουμε ισχυρή κυβέρνηση για μία αυτοδύναμη Ελλάδα, ή θα τα ρισκάρουμε όλα με συγκυβέρνηση ηττημένων, ακυβερνησία και αστάθεια. Και η επιλογή δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής.

ΕΡ: Τα σενάρια για τις μετεκλογικές συνεργασίες δίνουν και παίρνουν; Ποιος είναι ο δυνητικός σύμμαχος της ΝΔ, καθώς το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ανένδοτο σε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη;

Είναι αλήθεια πως οι επικείμενες εκλογές έχουν «ναρκοθετηθεί» από ένα εκλογικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σαφέστατα υπονομεύει την σταθερότητα και την ίδια την ασφάλεια στην χώρα. Εμεις θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο εθνικό καθήκον να προστατεύσουμε και τα δύο με κάθε μέσο και τρόπο. Ιδίως στην παρούσα χρονική συγκυρία, των διεθνών κρίσεων, η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα και την πρόοδο της χώρας. Την 21η Μαΐου, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Την λαϊκή αυτή βούληση οφείλουμε να σεβόμαστε όλα τα κόμματα και να μην την αλλοιώνουμε εμφανίζοντας «αγνώστους χ» ή συνεργασίες για την πολιτική επιβίωση ορισμένων. Αυτή είναι η στάση του κόμματός μας, έντιμα και ξεκάθαρα εκπεφρασμένη προς τους πολίτες, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την θωράκιση της χώρας και την αποτροπή νέων, επικίνδυνων περιπετειών. Πιστεύουμε και καλούμε τους πολίτες την νάρκη της απλής αναλογικής να την απενεργοποιήσουν με την ψήφο τους.

Η Σοφία Ζαχαράκη μιλά για την Ανατολική Αττική: Θέλω να συμβάλλω στην επιτάχυνση της ανοδικής πορείας της περιφέρειας μας

Η Ανατολική Αττική είναι μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας. Κόντρα στη γενική τάση της απογραφής, σημειώνει αύξηση πληθυσμού, αλλά και μεγάλη αύξηση επενδύσεων. Στόχος μου είναι η Ανατολική Αττική να αναδειχθεί σε πρότυπο όχι μόνο οικονομικής ανάπτυξης αλλά και ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της. Στις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της, κορυφαία θέση έχουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Σε συνεχή επαφή με τους Δήμους αλλά και τους τοπικούς φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναπτύσσουμε ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των ειδικών μορφών τουρισμού στην Ανατολική Αττική, με έμφαση στον γαστρονομικό τουρισμό και οινοτουρισμό, τον θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό, οικοτουρισμό (σπήλαια, μονοπάτια) τον αθλητικό και, αλλά και τουρισμό υγείας και ευεξίας. Και βέβαια η Ανατολική Αττική αποτελεί και κομβικό σημείο για την ανάπτυξη του τουρισμού σε ολόκληρη την Αττική αλλά και τη χώρα με στρατηγικές υποδομές όπως το κεντρικό μας αεροδρόμιο αλλά και ένα δυναμικό κλάδο κρουαζιέρας: αρκεί να σκεφτούμε ότι φέτος στο Λαύριο είχαμε 95.000 επιβάτες κρουαζιέρας, από 0 το 2019!

Η επιθυμία μου λοιπόν είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στο να επιταχύνουμε και να εντείνουμε την ανοδική αυτή πορεία της Ανατολικής Αττικής. Και θα ήταν για μένα η μεγαλύτερη τιμή εάν οι συμπολίτες μου στην Ανατολική Αττική με επέλεγαν να την υπηρετήσω και από τη θέση ευθύνης της βουλευτή.

ΤΕΥΧΟΣ 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

ΝΕΟΤΕΡΑ