ακολουθηστε μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ασφάλεια στον χώρο εργασίας: Αυτά είναι τα επτά βήματα των διαδικασιών Lockout Tagout.

Είναι γεγονός ότι την αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας στην βιομηχανία δεν την συναντούμε συχνά σε όλες τις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα αν και υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία, τα πράγματα είναι λίγο πίσω όσον αφορά την ασφάλεια στον χώρο εργασίας. Οι διαδικασίες lockout tagout https://fernand.gr/27-lockout-tagout (LOTO) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατήρησης ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε βιομηχανίες που χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα ή εξοπλισμό. Αυτές οι διαδικασίες παρέχουν μια συστηματική προσέγγιση για την απενεργοποίηση μηχανημάτων ή εξοπλισμού για την πρόληψη ατυχημάτων που μπορεί να προκύψουν από την αναπάντεχη λειτουργία κάποιου μηχανήματος κατά τη διάρκεια εργασιών σέρβις ή συντήρησης. Οι κλειδαριές που χρησιμοποιούνται είναι ειδικού τύπου και φέρουν πάνω τους και την ανάλογη σήμανση. Η τυπική διαδικασία LOTO περιλαμβάνει την χρήση επτά κρίσιμων βημάτων:

 

Προετοιμασία: Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία lockout tagout, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον εξοπλισμό που θέλετε να προστατέψετε και να απομονώσετε, τον τύπο και την ποσότητα ρεύματος που χρησιμοποιεί το μηχάνημα και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από απροσδόκητη ενεργοποίηση.

 

Τερματισμός λειτουργίας: Το μηχάνημα ή ο εξοπλισμός θα πρέπει να κλείσουν, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες για καλύτερη ασφάλεια.

 

Απομόνωση: Προσδιορίστε όλες τις πηγές ρεύματος στο μηχάνημα ή τον εξοπλισμό που θέλετε να αποσυνδέσετε από την τροφοδοσία.

 

Εφαρμογή κλειδαριών και σήμανσης Lockout Tagout: Συνδέστε τις διάφορες κλειδαριές lockout tagout σε κάθε συσκευή για να τις απομονώσετε από το ρεύμα. Οι κλειδαριές πρέπει να είναι ανθεκτικές, να μην σπάνε εύκολα δηλαδή και να μπορεί κάποιος να τις διακρίνει.

 

Έλεγχος διαρροής ρεύματος: Αναζητήστε τυχόν άλλες παροχές ενέργειας (όπως πυκνωτές, ελατήρια, ανυψωμένα μέλη μηχανής, υδραυλικά συστήματα και πίεση αέρα, αερίου, ατμού ή νερού) που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν εκ νέου κάποιον μηχανισμό. Εάν βρεθεί, πρέπει να κλειδωθεί ή να απομονωθεί.

 

Επαλήθευση κλειδώματος: Επιβεβαιώστε ότι ο εξοπλισμός έχει απομονωθεί επαρκώς και έχει απενεργοποιηθεί πριν ξεκινήσετε τις εργασίες συντήρησης. Αυτό επιτυγχάνεται συχνά με την προσπάθεια χειρισμού του μηχανήματος ή του εξοπλισμού.

 

Αποδέσμευση του Lockout Tagout: Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης ή σέρβις, βεβαιωθείτε ότι έχουν αφαιρεθεί όλες οι κλειδαριές και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ασφαλή θέση πριν αφαιρέσετε τις συσκευές κλειδώματος tagout και ενεργοποιήσετε ξανά το μηχάνημα ή τον εξοπλισμό.

 

Η εφαρμογή των διαδικασιών LOTO είναι κρίσιμης σημασίας για τις εταιρείες για διάφορους λόγους. Πρωτίστως, οι διαδικασίες LOTO είναι απαραίτητες για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνα εάν λειτουργήσουν χωρίς λόγο ή απελευθερώσουν κάποια ενέργεια κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης ή επισκευής. Τέτοια περιστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς, μόνιμη αναπηρία ή ακόμα και θάνατο.

 

Επιπλέον, η χρήση των διαδικασιών LOTO βοηθά τις εταιρείες να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων βαρέων προστίμων και πιθανής άρσης της λειτουργίας. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να βλάψει τη φήμη μιας εταιρείας με οικονομικό αντίκτυπο.

 

Οι διαδικασίες LOTO συμβάλλουν επίσης σε ένα ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο εργασιακό περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι γνωρίζοντας ότι η ασφάλειά τους έχει προτεραιότητα.