ακολουθηστε μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πως οι αντλίες θερμότητας  μπορούν να συνδυαστούν με άλλα συστήματα για καλύτερη απόδοση

Tα συστήματα αντλιών θερμότητας είναι γνωστά για την υψηλή τους απόδοση και τις χαμηλές περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, καθιστώντας τα μια ιδανική επιλογή για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, η αύξηση στην τιμή του ρεύματος καθιστά αναγκαία την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος για μεγαλύτερη οικονομία. Ωστόσο, συχνά λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται με άλλα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης, ανάλογα με το κλίμα και τις συγκεκριμένες ενεργειακές ανάγκες του ακινήτου ή της επιχείρησης. Παρακάτω θα εξετάσουμε και άλλους συνδυασμούς που μπορούν να δουλέψουν παράλληλα με αυτούς των αντλιών θερμότητας βελτιώνοντας την απόδοσή τους.

 

Οι αντλίες θερμότητας έχουν σχεδιαστεί εξαρχής για να είναι πιο αποδοτικές σε ήπια κλίματα κυρίως των μεσογειακών περιοχών. Σε αυτά τα κλίματα λειτουργούν άψογα με την μέγιστη απόδοση μεταφέροντας τον θερμό αέρα απ’ έξω προς τα μέσα για θέρμανση και τον ζεστό αέρα από μέσα προς τα έξω για την ψύξη. Σε πολύ όμως ψυχρά κλίματα αυτή η διαδικασία δεν επιτυγχάνεται με ευκολία και η απόδοση μειώνεται αρκετά. Μια δημοφιλής και αποτελεσματική λύση είναι ο συνδυασμός αντλιών θερμότητας με έναν συμβατικό λέβητα καυσίμου. Αυτός ο συνδυασμός παρέχει μια οικονομική και αποτελεσματική λύση θέρμανσης σε ψυχρότερα κλίματα.

 

Ένα σύστημα λέβητα με καύσιμο λειτουργεί χρησιμοποιώντας την αντλία θερμότητας ως κύρια πηγή θερμότητας έως ότου η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο  επίπεδο, συνήθως λίγο πριν την θερμοκρασία πάγου. Όταν συμβεί αυτό, το σύστημα μεταβαίνει αυτόματα στον λέβητα, ο οποίος χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, προπάνιο ή λάδι για την παραγωγή θερμότητας. Αυτός ο διακόπτης διασφαλίζει ότι το σύστημα λειτουργεί πάντα με μέγιστη απόδοση, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας το κόστος.

 

Η αρχική επένδυση για ένα σύστημα με αντλία θερμότητας και λέβητα καυσίμου μπορεί να είναι υψηλότερη λόγω του κόστους αγοράς και εγκατάστασης. Ωστόσο, η εξοικονόμηση στο λειτουργικό κόστος με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αντισταθμίσει την αρχική δαπάνη. Αυτός ο συνδυασμός παρέχει επίσης και ένα άλλο πλεονέκτημα. Αν για κάποιο λόγο το σύστημα αποτύχει, το ένα μπορεί να αντικαταστήσει το άλλο, διασφαλίζοντας την άνεση των ιδιοκτητών.

 

Για ακίνητα που βρίσκονται σε μεσογειακό κλίμα με αρκετή ζέστη ακόμα και τον χειμώνα, ο συνδυασμός συστημάτων αντλιών θερμότητας με ένα ηλιακό πάνελ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας με πολλά περιβαλλοντικά οφέλη. Τα φωτοβολταϊκά (PV) πάνελ παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από το φως του ήλιου, η οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία της αντλίας θερμότητας, μειώνοντας την κατανάλωση από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η πλεονάζουσα ισχύς που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ μπορεί να τροφοδοτήσει το δίκτυο, να αποθηκευτεί σε ένα σύστημα μπαταριών για μελλοντική χρήση ή να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία άλλων οικιακών συσκευών, ενισχύοντας περαιτέρω τα οικονομικά οφέλη του συστήματος.

 

Αυτός ο συνδυασμός προσφέρει επίσης έναν βιώσιμο τρόπο θέρμανσης και ψύξης ενός σπιτιού, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα. Ενώ η αρχική επένδυση για τα ηλιακά πάνελ μπορεί να είναι μεγάλη, η μείωση του κόστους κατανάλωσης ρεύματος θα είναι σημαντική μακροπρόθεσμα και θα έχει αποσβέσει το αρχικό ποσό εγκατάστασης.

 

Ένας άλλος αποτελεσματικός συνδυασμός λειτουργίας μιας αντλίας θερμότητας είναι η παράλληλη λειτουργία με ένα ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης. Η ενδοδαπέδια θέρμανση παρέχει ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας, γεγονός που οδηγεί σε ένα άνετο περιβάλλον διαβίωσης με υψηλή ενεργειακή απόδοση.