ακολουθηστε μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ποια είναι τα οφέλη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την γεωθερμία

Η γεωθερμία έχει επηρεάσει σημαντικά εδώ και χρόνια τη μετάβαση προς ένα μέλλον με καθαρή και βιώσιμη ενέργεια. Τα πλεονεκτήματα της γεωθερμικής ενέργειας, η σταθερότητα και το χαμηλό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, την καθιστούν μία πολλά υποσχόμενη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που μειώνει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων που ρυπαίνουν το περιβάλλον και επιβαρύνουν την υγεία μας.

Σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα έχουν οι τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένεται να διευρύνουν το μέγεθος της εξόρυξης των γεωθερμικών πηγών. Τα γεωθερμικά συστήματα (EGS)  στοχεύουν στην αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας ακόμη και σε περιοχές χωρίς υδροθερμικούς πόρους. Το EGS περιλαμβάνει την έγχυση νερού σε θερμούς σχηματισμούς βράχων για τη δημιουργία μιας τεχνητής γεωθερμικής δεξαμενής. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να καταστήσει τη γεωθερμική ενέργεια οικονομικά βιώσιμη σε περιοχές όπου προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να την χρησιμοποιήσουν, αυξάνοντας σημαντικά τα παγκόσμια αποθέματα της γεωθερμικής ενέργειας.

Η παραγωγή γεωθερμικής ενέργεια έχει εξελιχθεί σημαντικά καθώς το ζεστό νερό  εξάγεται κατά τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτή η μέθοδος μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις εξορύξεις των ορυκτών καυσίμων και εκμεταλλεύεται τις υπάρχουσες γεώτρησης, μειώνοντας έτσι παράλληλα και το κόστος της γεώτρησης.

Όσον αφορά τη θέρμανση και την ψύξη σε κατοικίες, η χρήση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας (GHP) αναμένεται να γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής και προσιτή στο μέλλον. Καθώς αυξάνεται η ανάγκη για περισσότερη ενεργειακή απόδοση στα κτίρια, περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών προτιμούν την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων. Τα GHP μπορεί να αποτελέσουν έναν βασικό άξονα στην ενεργειακή απόδοση και τον σχεδιασμό των κτιρίων, μειώνοντας σημαντικά τις απαιτήσεις σε κατανάλωση ενέργειας που χρειάζεται για τη θέρμανση και την ψύξη στα κτίρια. Επιπλέον, η γεωθερμία θα μπορούσε να βοηθήσει την βιομηχανία στην παραγωγή αγαθών μειώνοντας την εξάρτησή πολλών μονάδων παραγωγής από τα ορυκτά καύσιμα.  Τα εργοστάσια τηλεθέρμανσης αντιπροσωπεύουν αυτή την μετάβαση με εξαιρετικό αποτέλεσμα σε μεγάλη κλίμακα, με την γεωθερμία να παράγει ζεστό νερό και να θερμαίνει ταυτόχρονα πολλά κτίρια ή  μια ολόκληρη κοινότητα. Αυτα τα εργοστάσια θα μπορούσαν να είναι πιο διαδεδομένα, ιδιαίτερα σε πόλεις και κωμοπόλεις που βρίσκονται κοντά σε γεωθερμικές πηγές.

Ωστόσο, η εγκατάσταση μιας γεωθερμικής μονάδας για την παραγωγή ενέργειας παρουσιάζει επίσης και κάποια αδύναμα σημεία. Το κόστος για τα γεωθερμικά έργα είναι υψηλό και τα ρυθμιστικά πλαίσια συχνά δεν ευνοούν τη γεωθερμία έναντι των πιο καθιερωμένων μορφών ανανεώσιμης ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή. Επιπλέον, η ευαισθητοποίηση του κοινού και η κατανόηση της γεωθερμικής ενέργειας είναι σχετικά χαμηλή. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη των γεωθερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Μελλοντικά οι επενδύσεις στην γεωθερμική ενέργεια θα εξαρτηθούν από την παγκόσμια δέσμευση που υπάρχει σχετικά με τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Η ανάγκη για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Αυτό κάνει πολλούς να αναζητούν καθαρότερες πηγές ενέργειας, επιλέγοντας όλο και περισσότερο νέες και μόνιμες λύσεις όπως είναι και αυτή της γεωθερμικής.