ακολουθηστε μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρθροπλαστική γονάτου στην Χαλκίδα –  Ορθοπεδικές υπηρεσίες και οφέλη!

Στην Ελλάδα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποφέρει από πόνους στις αρθρώσεις του γονάτου λόγω ηλικίας. Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Πολλοί προτιμούν να απαλύνουν τον πόνο τους με κάποιες φαρμακευτικές αγωγές ή με απλή συντήρηση  κάνοντας ενέσεις στο γόνατο.

Οι επεμβάσεις αυτές όπως και της αρθροπλαστικής γονάτου πραγματοποιούνται από έμπειρους ορθοπεδικούς για την αντικατάσταση ενός φθαρμένου γονάτου με ένα τεχνητό. Οι ορθοπεδικοί στην Χαλκίδα, εξειδικεύονται στην αρθροπλαστική γόνατος και παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα κυρίως λόγο αρθρίτιδας. Η αρθροπλαστική γόνατος δεν βοηθά απλά στην ανάκτηση της κινητικότητας, αλλά έχει και μια σημαντική επίδραση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Μετά την αρθροπλαστική γόνατος, οι ασθενείς βιώνουν σημαντική βελτίωση στην κινητικότητά τους και ανακτούν την ικανότητα να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες χωρίς πόνο και περιορισμούς.

Μέσω αυτής της επέμβασης, οι ορθοπεδικοί αντικαθιστούν τα φθαρμένα τμήματα του γόνατος με τεχνητά αντίγραφα κατασκευασμένα από υλικά που αντέχουν μακροχρόνια έτσι ώστε ο ασθενής να μην χρειάζεται και άλλη επέμβαση στο μέλλον. Τα συγκεκριμένα μέρη μιμούνται τη λειτουργία του φυσικού γόνατος. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική γόνατος μετά την επέμβαση διαπιστώνουν σημαντική μείωση του πόνου. Αποκαθιστούν την κινητικότητά τους και καλυτερεύουν την λειτουργικότητα των γόνατων τους.

Η αρθροπλαστική γόνατος έχει επίσης θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Αφού ανακτούν την κινητικότητά τους και την ανεξαρτησία τους, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες που προηγουμένως δυσκολεύονταν να εκτελέσουν λόγω των προβλημάτων που είχαν στο γόνατό τους. Η ικανότητα να περπατήσουν, να ανέβουν σκαλιά ή να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες και να απολαύσουν ελεύθερα τον χρόνο τους είναι κάτι που το κερδίζουν, παίρνοντας την απόφαση να προχωρήσουν σε αυτή την σοβαρή επέμβαση. Η πάθηση αυτή στην αρχή αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέσα, αλλά στην βεβαρημένη της μορφή το χειρουργείο κρίνεται απαραίτητο. Οι πιο συχνές μορφές παθήσεων που συναντάμε στο γόνατο είναι η μετατραυματική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ακόμα και η εκφυλιστική αρθρίτιδα. Τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής είναι η δυσκαμψία και ο πόνος.  Μπορεί κανείς να αισθανθεί πόνο όταν μετακινείται  ή κάθεται ειδικά τις πρωινές ώρες. Ο πόνος τις περισσότερες φορές διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα. Καμιά φορά ο ασθενής πονάει και μέσα στη νύχτα με αποτέλεσμα να μην κοιμάται καλά. Μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ο πόνος είναι μπροστά ή πλάγια πιέζοντας το γόνατο σε διάφορα σημεία.

Με την επέμβαση αρθροπλαστικής γονάτου η ψυχολογία του ασθενούς βελτιώνεται σημαντικά. Η ανακούφιση από τον πόνο και η αύξηση της κινητικότητας βοηθούν τους ασθενείς να αισθάνονται πιο ευδιάθετοι. Οι ορθοπεδικοί προσφέρουν και σωστή  μετεγχειρητική φροντίδα και υποστήριξη για την πλήρη αποκατάσταση του ασθενούς. Η ομάδα των ορθοπεδικών και φυσικοθεραπευτών διασφαλίζει ότι οι ασθενείς θα λάβουν την κατάλληλη θεραπεία κάνοντας τις σωστές ασκήσεις προκειμένου ο οργανισμός να συνηθίσει το εμφύτευμα χωρίς να χρειαστεί πάλι στο μέλλον δεύτερο διορθωτικό χειρουργείο.

Η επέμβαση πλέον γίνεται με σύγχρονες μεθόδους. Ο ορθοπεδικός χειρουργός δημιουργεί μία μικρή τομή στο γόνατο και με την βοήθεια ρομποτικού βραχίονα και με την καθοδήγηση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, το χειρουργείο γίνεται εύκολα και γρήγορα χωρίς ο ασθενής να υποστεί μεγάλη αιμορραγία ή να υποφέρει πολλές μέρες από πόνους. Επίσης, η παραμονή στο θεραπευτικό κέντρο μικραίνει κατά πολύ. Αυτή η διαδικασία επαναφέρει γρήγορα τον ασθενή στην καθημερινότητα του απαλλάσσοντας τον από την επιπλέον υποστήριξη του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Εάν λοιπόν αναζητάτε έναν επαγγελματία που θα αναλάβει την επέμβαση, αναζητήστε σε έναν επαγγελματικό κατάλογο ή στην google Ορθοπεδικός Χαλκίδα ώστε να κλείσετε το ραντεβού σας.