ακολουθηστε μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αποκαταστάσεις με εμφυτεύματα δοντιών

Τα εμφυτεύματα δοντιών χρησιμοποιούνται για την συγκράτηση σταθερών και αφαιρούμενων οδοντικών αποκαταστάσεων.

Οι επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις έχουν το πλεονέκτημα ότι αποφεύγουμε να τροχίσουμε τα υγιή γειτονικά δόντια που δεν χρειάζονται από άλλες συνθήκες κάποια θήκη, όπως συμβαίνει σε μια συμβατική  γέφυρα.,

Μετά την ολοκλήρωση της οστεο-ενσωμάτωσης, το οστό της γνάθου δέχεται μηχανικά και λειτουργικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σε βάθος χρόνου πολύ μικρή υποχώρηση. Τα οδοντικά εμφυτεύματα θεωρούνται από ορισμένους επιστήμονες ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη κατά της οστικής απώλειας μετά από την απώλεια των δοντιών.

Αντί για να τοποθετήσουμε αφαιρούμενες κινητές οδοντοστοιχίες (μασέλες), με τα εμφυτεύματα δοντιών μπορούμε να τοποθετήσουμε μια σταθερή οδοντοστοιχία.

Όσον αφορά τις προσθετικές αποκαταστάσεις, πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των αφαιρούμενων (από τον ασθενή), των αφαιρούμενων υπό όρους (από τον γιατρό) και των σταθερών αποκαταστάσεων.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι με τις αποκαταστάσεις που συγκρατούνται πάνω σε εμφυτεύματα  έχουμε μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερή αίσθηση στο δάγκωμα και κατά τη μάσηση.

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν ήδη κινητές οδοντοστοιχίες οι οποίες δεν έχουν πια την αρχική τους σταθερότητα, τα εμφυτεύματα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την συγκράτηση και λειτουργικότητα του στόματος

Για μεμονωμένα δόντια που έχουν χαθεί ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, ειδικά σε νεαρά άτομα μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα είναι η ιδανική λύση.

Οι συνεχείς επιστημονικές εξελίξεις και τα σύγχρονα, εξελιγμένα υλικά, οι χειρουργικές μέθοδοι και οι διαδικασίες σχεδιασμού επέτρεψαν το ποσοστό επιτυχίας να αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

Από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι κάθε ασθενής και κάθε γνάθος κατάλληλοι για μια εμφύτευση.

Μόνο με μια  άριστη στοματική υγιεινή θα διατηρηθούν τα εμφυτεύματα σε βάθος χρόνου και θα έχουν την επιθυμητή επιτυχία μακροπρόθεσμα.

Για να ολοκληρωθεί μια αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα θα πρέπει πρώτα να γίνει μια μικρή επέμβαση με τοπική αναισθησία, ενώ χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες για την ολοκλήρωσή της.

Λόγω της άκαμπτης σύνδεσης μεταξύ του εμφυτεύματος και του οστού, χάνεται μερικώς η αίσθηση  στην αφή, κάτι που έχουν τα φυσικά δόντια, χάρη στην σύνδεσή τους με τη γνάθο μέσω της περιοδοντικής μεμβράνης.

Ένα εμφύτευμα δεν είναι μια τελείως ανεξάρτητη αποκατάσταση, αλλά εξαρτάται από την κατάσταση του υπόλοιπου στόματος.

Η υπόλοιπη στοματική κοιλότητα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί, για παράδειγμα εάν υπάρχει ασθένεια του περιοδοντίου (περιοδοντική νόσος), καθώς τα εμφυτεύματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε κακές συνθήκες υγιεινής και μικρόβια του στόματος

Μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών είναι πλέον μια σίγουρη, βιολογική μέθοδος για την αποκατάσταση της λειτουργίας το στόματος μετά από την απώλεια δοντιών.