ακολουθηστε μας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η στήριξη των πυρόπληκτων από την κυβέρνηση πρέπει να είναι άμεση και επαρκής»

«Την Παρασκευή βρέθηκα στις πληγείσες περιοχές στις Αχαρνές όπου κάηκαν περίπου 20 σπίτια και χάθηκαν περιουσίες» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Συνδέσεις με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο, o βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής, κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, και συνέχισε λέγοντας ότι «οι καταγραφές των ζημιών πρέπει να γίνουν άμεσα και το πλαίσιο των αποζημιώσεων να είναι άμεσο και επαρκές.
Είναι αναγκαίο οι πολίτες να ξαναξεκινήσουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι παρόν και θα παρακολουθεί τις διαδικασίες».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε μια σειρά παραλείψεων και προβληματικών σημείων στη διαχείριση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση και στηλίτευσε τη στάση ορισμένων κυβερνητικών βουλευτών οι οποίοι αξιώνουν τη φίμωση της αντιπολίτευσης ως μια στάση εθνικά υπεύθυνη. «Με νηφαλιότητα και μετριοπάθεια ο ρόλος μας είναι να εντοπίζουμε και να επισημαίνουμε τα κενά και τις παραλείψεις, να τα συνοδεύουμε με την δική μας πρόταση».

Ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε για το έλλειμμα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, καθώς δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του δεν έχει ακόμη οργανόγραμμα και επί τέσσερα χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις στη δασική υπηρεσία.

«Στις 30 Ιουλίου, δηλαδή εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, ανακοινώθηκε η πρόσληψη 500 πυροσβεστών, το οποίο είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Δεν υπάρχει σοβαρό αποτύπωμα της πορείας εφαρμογής των προγραμμάτων «Αιγίς» και «antinero», για την πολιτική προστασία και τον προληπτικό καθαρισμό των δασών αντίστοιχα. Δεν έχει εφαρμοστεί ο κλιματικός νόμος που θα μπορούσε να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Δόθηκαν χρήματα στους δήμους και δεν υπάρχει κάποιος να ελέγξει αν τα κονδύλια αυτά πράγματι αξιοποιήθηκαν. Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός μηχανισμός πρόληψης που να μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η ανθρώπινη ζωή έχει την ύψιστη σημασία «αλλά το περιβάλλον και η περιουσία οφείλουν να εμπεδωθούν ως βασικά συστατικά της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας του πολίτη, και αυτή η προσπάθεια οφείλει να είναι υπερκομματική. Οι πρωτοβουλίες, όμως, για τις συνθέσεις και την συνεννόηση ανήκουν στην κυβέρνηση».