ακολουθηστε μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων: Οφέλη και Μειονεκτήματα

Την τελευταία δεκαετία, η φροντίδα ηλικιωμένων έχει εξελιχθεί με τα χρόνια για να καλύψει τον αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων που χρειάζονται βοήθεια. Μεταξύ των διαφόρων επιλογών για την φροντίδα των ηλικιωμένων, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (επίσης γνωστοί ως οίκοι ευγηρίας ή εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης) είναι ανάμεσα στις πρώτες επιλογές. Είναι όμως η ιδανική λύση; Ας δούμε λίγο τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας μονάδας.

Οφέλη από Οίκους Φροντίδας Ηλικιωμένων

Επαγγελματική Ιατρική Περίθαλψη: Ένα από τα κύρια οφέλη των οίκων φροντίδας είναι η συνεχής ιατρική παρακολούθηση και η πρόσβαση σε χώρους υγείας όποτε αυτό απαιτηθεί. Για τους ηλικιωμένους που έχουν χρόνιες ασθένειες αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διασφαλίζοντας ότι η υγεία τους θα ελέγχεται πάντα.

Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν δημιουργηθεί για να παρέχουν ασφάλεια από ατυχήματα. Επιπλέον, διαθέτουν συστήματα ασφαλείας, που διασφαλίζουν ότι οι θαμώνες θα παραμείνουν ασφαλείς μέσα στην μονάδα και προστατευμένοι από εξωτερικές απειλές. Η απομόνωση μπορεί να είναι επιζήμια για τη ευημερία ενός ηλικιωμένου.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων και όταν γίνονται ψυχαγωγικές δραστηριότητες ή οργανωμένες εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα μπορεί να είναι ευεργετικό για τους ηλικιωμένους, ειδικά για εκείνους που ξεχνάνε εύκολα. Οι τακτικές ώρες γευμάτων, τα προγράμματα φαρμάκων και οι ώρες δραστηριότητας μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση σταθερότητας.

Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες: Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες όπως πλυντήρια ρούχων, καθαριότητα και ημερήσια σίτιση. Αυτό εξαλείφει το πρόβλημα που έχουν αρκετοί ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους. Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων προσφέρουν ηρεμία στην οικογένεια, διασφαλίζοντας ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον με ανθρώπους που τους προσέχουν και τους φροντίζουν καθημερινά. Αυτό μπορεί να ελαφρύνει τα μέλη μιας οικογένειας από το καθημερινό άγχος της φροντίδας, που αρκετές φορές δυσκολεύονται να παρέχουν όλες τις ώρες, όπως θα γινόταν στις μονάδες φροντίδας.

Μειονεκτήματα των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων

Πολλά ηλικιωμένα άτομα λατρεύουν την ανεξαρτησία τους. Η μετακίνηση σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων σημαίνει απώλεια αυτονομίας, η οποία μπορεί να επιβαρύνει συναισθηματικά όχι μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τα μέλη της οικογένειας .

Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δεν είναι πάντα φθηνές γιατί οι περισσότερες που είναι ιδιωτικές συντηρούνται με τα χρήματα των ηλικιωμένων και πολλές φορές για να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες χωρίς ελλείψεις, απαιτούν και αρκετά χρήματα σε μηνιαία βάση. Βέβαια, μια άλλη επιλογή είναι και οι κρατικές μονάδες ή τα διάφορα ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος, ενδέχεται όμως να μην προσφέρουν το ίδιο επίπεδο φροντίδας με τα ιδιωτικά ιδρύματα.

Ενώ πολλοί οίκοι φροντίδας παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες, υπάρχουν δυστυχώς, περιπτώσεις παραμέλησης ή ακόμα και κακοποίησης. Είναι σημαντικό για τις οικογένειες να ερευνήσουν διεξοδικά και να διασφαλίσουν ότι θα επιλέξουν την κατάλληλη μονάδα που θα είναι σύγχρονη και αξιόπιστη.

Η μετάβαση σε μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων μπορεί να επιφέρει συναισθηματικές αλλαγές στον ηλικιωμένο. Το συναίσθημα ότι αφήνει κανείς το σπίτι του, σε συνδυασμό με την προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα θλίψης, άγχους ή κατάθλιψης. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις ηλικιωμένων που μετά την αλλαγή περιβάλλοντος, επειδή ένιωσαν την απόρριψη, παραιτήθηκαν και υπέκυψαν μετά από λίγο καιρό. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως η γνώμη ενός ειδικού ψυχολόγου και η παροχή υπηρεσίας ομαλής μετάβασης από την μονάδα να είναι αναγκαία για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά.

Τα σπίτια φροντίδας έχουν συχνά αυστηρά προγράμματα για γεύματα, δραστηριότητες και ώρες επισκέψεων. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να μην ταιριάζει σε κάθε άτομο, ειδικά σε εκείνους που έχουν συνηθίσει σε μια πιο ευέλικτη καθημερινή ρουτίνα.