ακολουθηστε μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε μετά τον τοκετό!

Ως λοχεία, χαρακτηρίζεται η περίοδος αμέσως μετά τον τοκετό, η οποία διαρκεί έως 42 ημέρες από την στιγμή της γέννησης του μωρού. Η συγκεκριμένη περίοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για κάθε νέα μητέρα, καθώς καθόλη την διάρκειά της η γυναίκα βιώνει σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές.

Αν πρόκειται και εσείς να φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας και θέλετε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για όλα όσα πρόκειται να βιώσετε, βρείτε παρακάτω τις πιο χρήσιμες συμβουλές και απολαύστε ξέγνοιαστη κάθε λεπτό από την νέα πραγματικότητα με το μικρό σας αγγελούδι.

  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Μετά την γέννηση του μωρού σας είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς θα πρέπει να ανακτήσετε την μεταβολική σας ισορροπία και να ενισχύσετε τον οργανισμό σας. Η διαδικασία της γέννας και η περίοδος της εγκυμοσύνης σίγουρα έχουν καταπονήσει τον οργανισμό σας και έχουν επιφέρει αλλαγές στο σώμα σας, συνεπώς μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και να μεταφέρετε θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας, μέσω του θηλασμού. Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές και προτιμήστε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και φρέσκους χυμούς.

  • Επισκεφτείτε τον ιατρό σας

Φυσικά οι επισκέψεις στον γυναικολόγο ιατρό που έχετε επιλέξει δεν ολοκληρώνονται μετά το πέρας της γέννας. Θα πρέπει να είστε σε συχνή επικοινωνία με τον ιατρό σας προκειμένου να σας παρέχει συμβουλές για την μετεγχειρητική φροντίδα που απαιτείται, σε περίπτωση που έχετε επιλέξει την μέθοδο του τοκετού με καισαρική. Συγκεκριμένα, ο ιατρός μπορεί να σας συστήσει μια αποτελεσματική επουλωτική κρέμα, ώστε να επουλωθεί σταδιακά η τομή του χειρουργείου, αλλά και επιθέματα τα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω στην τομή προκειμένου να μειώσετε την τριβή με τα ρούχα σας και κατ’ επέκταση την ενόχληση.

  • Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα

Κατανοούμε ότι η γέννα έχει επηρεάσει το σώμα σας και ίσως η ακινησία των τελευταίων μηνών έχει καταστήσει έντονη την ανάγκη να αθληθείτε, ωστόσο αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα τον πρώτο καιρό μετά τον τοκετό. Λάβετε υπόψιν σας ότι το σώμα σας έχει υποστεί μεγάλη καταπόνηση και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την δραστηριότητα, καθώς και ότι η διαδικασία της άθλησης θα είναι επίπονη για εσάς. Είναι καλύτερο να κάνετε υπομονή για κάποιο χρονικό διάστημα και στην συνέχεια σταδιακά να εντάξετε την γυμναστική στην καθημερινότητά σας.

  • Εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα είδη για εσάς και το μωρό σας

Αν πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερο να κάνετε τα απαραίτητα ψώνια για εσάς και το μωρό σας μετά τον τοκετό, τότε σίγουρα δεν έχετε λάβει υπόψιν σας την έλλειψη χρόνου που πιθανώς θα αντιμετωπίσετε. Η νέα πραγματικότητα με το μωρό σας απαιτεί όλη την προσοχή σας, συνεπώς δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος και ενδεχομένως κουράγιο για να κάνετε τα ψώνια σας. Οι δικοί σας άνθρωποι θα μπορούν βεβαίως να σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε σε απρόοπτες ανάγκες που θα προκύψουν, ωστόσο προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα για εσάς και το μωρό σας από νωρίς και βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας λείψει τίποτα!