ακολουθηστε μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η εξέλιξη του πόκερ στο πέρασμα των χρόνων

Tο πόκερ είναι ένα άθλημα που συναρπάζει. Όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, όταν η τεχνολογία του έδωσε την ώθηση που του αρμόζει, αλλά στα βάθη των αιώνων. Ναι, ακούγεται παράξενο, αλλά η αλήθεια είναι ότι το πόκερ δεν είναι «ένα ακόμη παιχνίδι».

Είναι ένας τρόπος διασκέδασης με τεράστια ιστορία, έστω και ελαφρώς παραλλαγμένη, που έχει τις ρίζες της στη Μέση Ανατολή. Φέρεται να έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του με το όνομα Αλ Νας, στα μέσα του 16ου αιώνα, στην τότε Περσία.

Το παιχνίδι αυτό έγινε γνωστό στους Γάλλους που του έδωσαν το όνομα «πόκα» και το πήραν μαζί τους στο μεγάλο ταξίδι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το πόκερ πέρασε στις ΗΠΑ, μέσω των μεταναστών που έφταναν στη Νέα Ορλεάνη, μαζί με τα έθιμά τους από τη γηραιά ήπειρο. Αυτή η φουρνιά ανθρώπων δεν περιλάμβανε μόνο τους Γάλλους, αλλά και τους Γερμανούς μετανάστες, που ήδη στην πατρίδα τους έπαιζαν το «πόχεν», μία άλλη παραλλαγή του Αλ Νας. Κάπως έτσι το πόκερ πήρε στοιχεία από τα δύο αυτά παιχνίδια και έτσι δημιουργήθηκε η πρώιμη εκδοχή του.

Στην Περσία το παιχνίδι διεξαγόταν με 25 κάρτες και 5 σύμβολα, αλλά στις ΗΠΑ και κυρίως στα ποταμόπλοια του Μισισιπή ή στις όχθες του ποταμού, όπου η νομοθεσία επέτρεπε τα παίγνια, παιζόταν με 20 κάρτες. Περίπου το 1830 αυτό άλλαξε, με την τράπουλα να έχει πλέον 52 κάρτες και τους κανόνες να παίρνουν τη μορφή που διατηρούν έως σήμερα. Με αυτόν τον αριθμό φύλλων, η στρατηγική για να κερδίσει ένας παίκτης άλλαξε σημαντικά, αφού οι πιθανότητες αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Με αυτό ως δεδομένο, το πόκερ έγινε ένα παιχνίδι ικανοτήτων, καθώς οι παίκτες έβαλαν στο τραπέζι το «διάβασμα» του αντιπάλου, σε συνδυασμό με τις πιθανότητες των συνδυασμών των φύλλων που είχαν στα χέρια τους και, φυσικά, τις γρήγορες αποφάσεις με κάθε αλλαγή ισορροπιών σε μία παρτίδα. Νέες τακτικές άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και καινοτόμες ιδέες τέθηκαν σε εφαρμογή προκειμένου ο καθένας να έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα στην προσπάθεια να πάρει το πάνω χέρι και τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Το πόκερ άλλαξε συγκλονιστικά στη σύγχρονη εποχή μας και από ένα παιχνίδι ικανοτήτων μετατράπηκε στο αγαπημένο παιχνίδι της Αμερικής. Έφυγε από τις μικρές λέσχες της κάθε περιοχής, μπήκε στα καζίνο της χώρας και από εκεί ταξίδεψε ξανά σε όλον τον κόσμο, αλλά με αντίστροφη πορεία πια. Η αλλαγή αυτή ήταν καθοριστική, αφού το πόκερ με τη βοήθεια της τεχνολογίας και κυρίως των κινητών τηλεφώνων, απογειώθηκε. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγινε κομμάτι του ψηφιακού online κόσμου και βρήκε ένα εντελώς νέο κοινό.

Η επιρροή του στο κοινό ήταν άμεση, χάρη στα μέσα ενημέρωσης και στην ποπ κουλτούρα. Το πόκερ μπήκε στα σπίτια με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των τουρνουά, ενώ παράλληλα εμφανιζόταν διαρκώς σε ταινίες, σε τηλεοπτικές σειρές, αναφερόταν σε τραγούδια, ενίοτε γινόταν και βασικό θέμα σε παραστάσεις ή ακόμη και σε πίνακες ζωγραφικής. Έτσι, μετατράπηκε από παιχνίδι με κάρτες σε κοινωνικό γεγονός, με αποτέλεσμα να αποκτήσει εκατομμύρια οπαδούς.

Σίγουρα πρέπει να σταθούμε λίγο περισσότερο στην τηλεόραση, αφού χάρη σε αυτήν το έμαθε καλύτερα περισσότερος κόσμος. Το κοινό δεν μπορούσε να συμμετάσχει στους αγώνες, αλλά μπορούσε να μάθει από τους κορυφαίους, να καταλάβει τις λεπτομέρειες του παιχνιδιού και να αναγνωρίσει αν είχε το ταλέντο να ακολουθήσει τα βήματα των ινδαλμάτων του, που παρακολουθούσε στην τηλεόραση. Και έπειτα ήρθε η ώρα της τεχνολογίας… Ξαφνικά το παιχνίδι πέρασε στην ψηφιακή εποχή με τους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω, συνεπώς το κοινό απέκτησε πρόσβαση εκεί όπου πριν δεν μπορούσε να πλησιάσει εύκολα.

Η επιρροή των online πλατφορμών στην επέκταση του πόκερ ήταν εκπληκτική, κυρίως επειδή εξίσωσαν τους παίκτες μεταξύ τους. Δεν είχε πια σημασία πού βρισκόσουν, πώς ήσουν ντυμένος ή ποιο ήταν το υπόβαθρό σου, αρκεί να είχες το ταλέντο για να παίξεις. Φυσικά, τα κινητά ήταν εκείνα που έκαναν τη διαφορά, αφού το πόκερ πλησίασε νεότερες γενιές, που είχαν άμεση πρόσβαση στο παιχνίδι και απέκτησε τεχνολογικά στοιχεία που μερικές δεκαετίες πριν ούτε καν φανταζόταν ποτέ ότι θα έχει. Η τεχνολογία είναι το μέλλον του πόκερ και είναι προφανές ότι πρέπει να περιμένουμε πολλά άλλα βήματα για την εξέλιξη του παιχνιδιού.