ακολουθηστε μας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποσύρσεις διασήμων αθλητών: Οι ιστορίες που ενέπνευσαν την TV

Το ντοκιμαντέρ για το Ρότζερ Φέντερερ, που είδαμε το καλοκαίρι στο διάλειμμα από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το στοίχημα, έφερε στις οθόνες μας μια πέρα για πέρα ανθρώπινη ιστορία. Για το πως οι κορυφαίοι των αθλημάτων εγκαταλείπουν την ενεργό δράση, ποια είναι τα κίνητρα μιας τέτοια απόφασης, ποιες είναι οι αντιδράσεις του κύκλου τους και ποια τα αισθήματα των ίδιων.

Το 12 Final Days μας θύμισε πως παρόλο που οι εκπομπές αυτού του είδους ακροβατούν μεταξύ συναισθήματος και ρεαλισμού, εν τέλει μπορεί το αποτέλεσμα να είναι ενδιαφέρον. Ορισμένοι πολύ μεγάλοι αθλητές έχουν συνταρακτικές ιστορίες που τους οδήγησαν σε απόσυρση, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν λόγω έξω-αγωνιστικών παραγόντων. Εμείς διαλέξαμε τρία  ντοκιμαντέρ αυτής της κατηγορίας (αν και ένα έχει δύο πτυχές), για να δείτε τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις γύρω από αυτή τη στιγμή της καριέρας των αθλητών.

Roger Federer: 12 Final Days

Η τελευταία προσθήκη στη λίστα των εκπομπών της κατηγορίας, καταφέρνει να παντρέψει άριστα το συναίσθημα με κομβικές στιγμές και σχέσεις του σπουδαίου Ελβετού τενίστα. Του κορυφαίου ίσως αθλητή που έβγαλε το τένις. Ξεκινώντας αργά και μελοδραματικά από την ημέρα της ανακοίνωσης της είδησης, η εκπομπή κορυφώνεται με την τελευταία εμφάνιση του RF,στο Laver Cup του 2023. Στην πορεία αναλύει μία – μία τις σχέσεις του Federer με τον Τζόκοβιτς (στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι της εκπομπής κατά τη γνώμη μας), τον Ναδάλ (αρκετά μελό για το γούστο μας), τον Μάρεϊ και αρκετούς τενίστες της NextGen. Σίγουρα δεν είναι το αθλητικό ντοκιμαντέρ που θα βλέπαμε ξανά και ξανά (όπως π.χ. τα Untold του Netflix ή το Once Brothers) αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Και ένας απαραίτητος φόρος τιμής στον Ρότζερ Φέντερερ. Μόνο κακό ότι παίζει στο Prime, που δεν έχει τόσο μεγάλη βάση θεατών στην Ελλάδα.

Untold: Breaking Point

Το κορυφαίο κατ’ εμάς ντοκιμαντέρ της κατηγορίας. Η άνοδος και η κατάρρευση (ψυχολογική και σωματική) ενός αθλητή του τένις που δεν άντεξε την πίεση της ενασχόλησης με τα επαγγελματικά σπορ. Φτιαγμένο γύρω από τη διήγηση της ανόδου του Αμερικανικού τένις στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το Breaking Point επικεντρώνεται γύρω από τον Mardy Fish. Έναν αθλητή που ενώ είχε την ίδια – ίσως και μεγαλύτερη – προοπτική με τον Andy Roddick, κατέληξε να παραλύει ψυχολογικά από την πίεση των απαιτήσεων κοινού και τύπου. Δύσκολα κάποια άλλη εκπομπή θα μπορέσει να συλλάβει και να παραθέσει με τόσο καλό τρόπο τι μπορεί να βιώσει στην καριέρας του ένας επαγγελματίας αθλητής για να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο. Ο ίδιος ο Fish δε διστάζει να αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της πορείας που οδήγησε από το όνειρο στον εφιάλτη.

The Announcement

Στη σειρά 30 for 30 του ESPN έχουμε βρει κατά καιρούς ορισμένα διαμάντια. Οι νεότεροι αναγνώστες δεν έχουν προλάβει να δουν σε δράση τον Magic Johnson. Ίσως έχουν ακούσει όμως την περιπέτεια που πέρασε με το AIDS, την τιμής ένεκεν συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992 και τη σχέση του με συμπαίκτες και τύπο. Το The Announcement αναλύει σε βάθος το κοινωνικό πολιτικό υπόβαθρο της ανακοίνωσης του αθλητή, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο κουβαλούσε μεγάλο κοινωνικό στίγμα. Μια εκπομπή – υπενθύμιση για το πόσο έχουμε προοδεύσει και σαν κοινωνία και κοινό των σπορ.

Jordan rides the Bus

Η δεύτερη συμμετοχή του ESPN στη λίστα μας, πάλι από τη σειρά 30 for 30. Παραγωγή του 2010, που ίσως βρείτε δωρεάν στο ίντερνετ, καταπιάνεται με την πρώτη απόσυρση του GOAT του μπάσκετ. Σε μια ιστορία που λίγοι έχουν ακούσει, ειδικά άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1990, ο Michael Jordan εξιστορεί πως κατέρρευσε σωματικά και ψυχικά εξαιτίας της δολοφονίας του πατέρα του το 1993. Πως αδυνατούσε να διαχειριστεί τα γεγονότα και κατέληξε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση μετά από τρεις κατακτήσεις τίτλου στο NBA άλλα και ενός χρυσού Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη. Μια εκπομπή που θα σας κάνει να θυμηθείτε πως η ζωή μπορεί να γίνει πολύ σκληρή ακόμα και με τους καλύτερους στο είδος τους.