Ανοίγει νέο μέτωπο ο Πούτιν! Μετά την Κριμαία ποιο… έδαφος διεκδικεί για την Ρωσία;
Δηλώνει ότι με βάση τις επιστημονικές έρευνες θα πρέπει να επεκταθούν τα χωρικά ύδατά της κατά 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε μια περιοχή που πιστεύεται ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Η Ρωσία υπέβαλε σήμερα και επισήμως στα Ηνωμένα Έθνη αίτημα για την επέκταση του εξωτερικού ορίου της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της στην Αρκτική κατά περισσότερα από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, υποστηρίζοντας ότι οι επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν τα δικαιώματά της στον τεράστιο φυσικό πλούτο του Αρκτικού Ωκεανού.
Στο αίτημα που υποβλήθηκε στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Όρια της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας (CLCS) η Ρωσία δηλώνει ότι με βάση τις επιστημονικές έρευνες θα πρέπει να επεκταθούν τα χωρικά ύδατά της κατά 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Μόσχα είχε ζητήσει από το 2001 να αναγνωριστεί η κυριαρχία της στην περιοχή αυτή της Αρκτικής όμως το αίτημά της είχε απορριφθεί λόγω έλλειψης στοιχείων και ο ΟΗΕ την είχε καλέσει να παρουσιάσει περισσότερες αποδείξεις για να στηρίξει το αίτημά της.
Στο αναθεωρημένο αίτημα που κατατέθηκε σήμερα η Ρωσία για την επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Αρκτική, αναφέρει τις υποθαλάσσιες ράχες Λεμονόσοφ, Μεντελέγεφ-Άλφα και Τσούκτσι οι οποίες “ανήκουν στα υποθαλάσσια υψώματα που αποτελούν φυσική προέκταση του υφαλοπλαισίου”. Στο κείμενο αναφέρονται επίσης οι Λεκάνες Ποντβοντνίκοφ και Τσούκτσι που χωρίζουν τις τρεις αυτές ράχες.
Στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 καθορίζεται ότι οι χώρες με κυριαρχικά δικαιώματα στα χωρικά ύδατά τους δικαιούνται να ορίζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους (ΑΟΖ) στα 200 ναυτικά μίλια. Στις περιπτώσεις όπου η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα επεκτείνεται πέρα του προκαθορισμένου ορίου, η ΑΟΖ μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 350 ναυτικά μίλια και η χώρα να έχει τον πλήρη έλεγχο των φυσικών πόρων που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν.
Η περιοχή της Αρκτικής πιστεύεται ότι έχει τεράστια, ανεκμετάλλευτα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Ρωσία υπολογίζει ότι οι ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να φτάνουν τα 5 δισεκατομμύρια τόνους και να αξίζουν σχεδόν 30 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Άλλες τέσσερις χώρες που έχουν σύνορα στον Αρκτικό Κύκλο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία, μπορεί να αμφισβητήσουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας και να παρουσιάσουν δικά τους, ανάλογα αιτήματα. Η Δανία και η Γροιλανδία υπέβαλαν πέρσι ένα αντίστοιχο αίτημα στον ΟΗΕ, διεκδικώντας την επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους σε μια έκταση 485 ναυτικών μιλίων στην Αρκτική.