ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Βότκα απο το Μενίδι σέρβιραν τα μπαρ στο Γκάζι
Τον περασμένο Νοέμβριο, άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας διενήργησαν έλεγχο σε γνωστό νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι.
Εκατοντάδες θαμώνες διασκέδαζαν εκείνη την ώρα, υπό τους ήχους ελληνικών τραγουδιών, ενώ το αλκοόλ έρρεε άφθονο. Κατά τον αιφνιδιαστικό έλεγχο των αστυνομικών, εντοπίστηκαν -μεταξύ άλλων παραβάσεων- μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών τα οποία στερούνταν νόμιμων παραστατικών. Οπως συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών, συνελήφθη ο προσωρινά υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος, άτομα που είναι γνωστά στην πιάτσα ως «αυτοφωράκηδες».
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, εστάλησαν δύο από τα κατασχεθέντα μπουκάλια επώνυμης βότκας στο Χημείο του Κράτους. Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης των ποτών έδειξαν ότι επρόκειτο για «δηλητήριο».
Καύσιμο
Ανιχνεύθηκε μεγάλη συγκέντρωση της χημικής ένωσης μεθανόλη, «πολικό υγρό που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό, διαλύτης, καύσιμο, αλλά και ως επικίνδυνο (αν και απαγορευμένο για τρόφιμα και ποτά) υποκατάστατο της αιθανόλης. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε με διάφορα μείγματα και σαν προωθητικό των βαλλιστικών πυραύλων». Στις δυνητικές συνέπειες από την κατανάλωση μεθανόλης συμπεριλαμβάνονται ναυτία, έμετος, πόνος στην κοιλιά, αλλά και τύφλωση, νεφρικά ή ηπατολογικά προβλήματα, ακόμα και κώμα.
Επίσης, από την ανάλυση της σύστασης του ποτού εντοπίστηκε και αιθυλική αλκοόλη, η οποία όμως δεν είχε προέλθει από σιτηρά ή ζάχαρη που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των νόμιμων ποτών – και πιθανόν ήταν βιομηχανικού τύπου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νόθευση των ποτών με βιομηχανική αλκοόλη εγκυμονεί τους σοβαρότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Ο εντοπισμός των ποτών «μπόμπα» κατά τον τυχαίο έλεγχο στο κλαμπ στο Γκάζι ήταν η αρχή της πολύμηνης και συστηματικής έρευνας της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό των προμηθευτών των επικίνδυνων ποτών, που τελικά οδήγησε στην εξάρθρωση της «μαφίας της βότκας».
Δύο ομάδες που λειτουργούσαν παράλληλα είχαν πλημμυρίσει την Αθήνα με «βότκες» από το… Μενίδι αλλά και τη Βουλγαρία.
Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν 16 άτομα και αναζητούνται ακόμη 19, ενώ πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε πέντε σπίτια, αλλά και σε αποθήκες, κάβες, μπαρ, κλαμπ. Από τη φυσική και τεχνική επιτήρηση των μελών του κυκλώματος προέκυψε ότι εμπλέκονται και γνωστά νυχτερινά κλαμπ σε Αθήνα, Πειραιά, Θησείο, Γαλάτσι και Ζάκυνθο, οι ιδιοκτήτες των οποίων γνώριζαν ότι προμήθευαν τους πελάτες τους με ποτά επικίνδυνα για την υγεία τους.
Ενδεικτικοί -για τη δράση του κυκλώματος- είναι οι κυνικοί διάλογοι που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ, από τις νόμιμες άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου των 35 συνολικά κατηγορουμένων. «Θα μου στείλεις μπλε και κόκκινα “καφεδάκια” και καμία Σμύρνη;», παραγγέλνει καταστηματάρχης, τακτικός πελάτης και μέλος του κυκλώματος από την «πηγή».
Σε άλλη περίπτωση που έπιασε ο «κοριός», τα μέλη ζητάνε «λευκή» (έτσι αποκαλούν οι Ρώσοι τη βότκα), καθώς μέλος της σπείρας κατάγεται από την Αμπχαζία της Γεωργίας. «Μη μου στείλεις το “νεράκι” (βότκα) σαν την προηγούμενη φορά όμως, δεν πίνεται, ρε φίλε, δεν είχε καθόλου γεύση», ακούγεται να λέει ιδιοκτήτης καταστήματος καφέ-μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, που παραπονιέται στον διακινητή για την ποιότητα της «μπόμπας» που τον είχε προμηθεύσει.
Ο καταστηματάρχης έκανε παράπονα για το προϊόν, όχι επειδή είχε δεχθεί αρνητικά σχόλια από τους θαμώνες, που την επόμενη μέρα αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας (ιλίγγους ή ναυτία), αλλά λόγω της μικρής ποσότητας της μεθανόλης ή αλκοόλης που είχαν βάλει στην «μπόμπα», με αποτέλεσμα να μην έχει γεύση.
Γνωστές μάρκες
Σύμφωνα με τη δικογραφία της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία είναι σε γνώση του «Εθνους της Κυριακής», τα «μπλε», τα «κόκκινα» και η «Σμύρνη» αντιστοιχούν σε γνωστές μάρκες βότκας που αντέγραφε το κύκλωμα και πωλούσε ως γνήσια. «Καφεδάκια» είναι οι κούτες.
Οι δράστες ελάμβαναν μέτρα ασφαλείας συνομιλιών, χρησιμοποιώντας «πακιστανικά» τηλέφωνα προς αποφυγή του εντοπισμού τους, ενώ απέφευγαν να μιλάνε ξεκάθαρα και συνομιλούσαν με ειδικό κώδικα επικοινωνίας. «Για την παράνομη δραστηριότητά τους αποκαλούσαν τα λαθραία ποτά “μπλε” και “κόκκινα”, αναφερόμενοι στις μάρκες βότκας (…) και (…) αντίστοιχα, ενώ αποκαλούσαν τα κιβώτια ”καφεδάκια”. Ο μεν κατηγορούμενος (…) φερόταν πιο προσεκτικά και έκοβε πολλές φορές τις μεταξύ τους συνομιλίες, λέγοντας “έλα σπίτι μου να πιούμε καφέ, να τα πούμε από κοντά”», αναφέρεται στην πολυσέλιδη δικογραφία.
Δύο ομάδες
Η διακίνηση των λαθραίων και νοθευμένων ποτών γινόταν από δύο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες ωστόσο λειτουργούσαν σαν «συγκοινωνούντα δοχεία».
Η πρώτη ομάδα δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή και διακίνηση νοθευμένων ποτών, αγοράζοντας τις «πρώτες ύλες» (μεθανόλη, αιθυλική αλκοόλη, αρωματικές ουσίες, υγρά για προσμίξεις) από τη Βουλγαρία, το κόστος των οποίων είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Συνεργός τους, οδηγός μεταφορικής, τα έβαζε στο φορτηγό του και τα μετέφερε στον Ασπρόπυργο.
Επειτα, τα παραλάμβαναν άλλα μέλη της σπείρας και τα μετέφεραν στο Μενίδι, στην οικία ενός εκ των αρχηγικών μελών, όπου είχε εγκαταστήσει παράνομο εργαστήριο για την παρασκευή και νόθευση των αλκοολούχων ποτών, στο οποίο βρέθηκε μεγάλη πλαστική δεξαμενή και μικρότερες ανοξείδωτες, σύστημα μετάγγισης με μοτέρ, μηχάνημα εμφιάλωσης, άδεια μπουκάλια, καπάκια, ετικέτες, ταινίες σφράγισης και ποσότητα οινοπνεύματος. Το «αποστακτήριο» έβγαζε όχι μόνο βότκα, αλλά και ουίσκι, τσίπουρο και ό,τι άλλο ποτό ζητούσαν οι πελάτες. Το τελικό προϊόν, που ήταν απομίμηση γνωστών ποτών, κατέληγε σε πολύ γνωστά μαγαζιά της Αθήνας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και σε κάβες!
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΚΟΜΠΙΝΑ
Μεθυστικά κέρδη με το «κόλπο της Βουλγαρίας»
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση εφάρμοζε το «κόλπο της Βουλγαρίας», εισάγοντας παράνομα από τη γειτονική χώρα φιάλες επώνυμων οινοπνευματωδών ποτών.
Τα αγόραζαν σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και λόγω των κοινών «ευρωπαϊκών» συνόρων, αλλά και των ελλιπών ελέγχων, τα έφερναν με μεταφορική εταιρεία στη χώρα μας και τα αποθήκευαν σε σπίτια και αποθήκες μελών της σπείρας, στην περιοχή του Πειραιά (Νίκαια και Αιγάλεω).
Στη συνέχεια, αφαιρούσαν τις ετικέτες με τα βουλγαρικά λογότυπα και επικολλούσαν πλαστές με τα αντίστοιχα ελληνικά.
Μετά αναλάμβανε δράση ο διακινητής της οργάνωσης και συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο ομάδων, ο οποίος ήταν πρόσωπο δικτυωμένο στη νυχτερινή Αθήνα, γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.
Εικονικά τιμολόγια
Στην προκειμένη περίπτωση, τις «βουλγάρικες φιάλες» τις πωλούσε σε καταστήματα εμπορίας ποτών (κάβες), που ορισμένες εξ αυτών ανήκαν σε μέλη της οργάνωσης.
Με εικονικά τιμολόγια μεταπωλούσαν τις βότκες (τέσσερις διαφορετικές μάρκες, δύο φθηνές, μία μεσαία και μία ακριβή) σαν χονδρέμποροι σε καφέ-μπαρ και νυχτερινά κέντρα ιδιοκτησίας τους, εν γνώσει των ιδιοκτητών και υπαλλήλων αυτών, καθόσον τα αγόραζαν σε χαμηλότερη τιμή. Ειδικότερα, πωλούσαν μία φιάλη που κανονικά θα κόστιζε περί τα 16 ευρώ στην τιμή των 11, ενώ η σπείρα την προμήθευε στον διακινητή στην… προνομιακή τιμή των 8 ευρώ.
Δεν έχει ωστόσο διακριβωθεί η αρχική τιμή αγοράς των φιαλών, έτσι ώστε να είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ο συνολικός τζίρος της οργάνωσης. Οι εμπειρογνώμονες των σηματούχων εταιρειών κατέθεσαν στις Αρχές ότι οι φιάλες αυτές δεν ήταν γνήσιες, ούτε έχουν εισαχθεί για την ελληνική αγορά. Λόγω της ευρύτατης λαθραίας διακίνησης, οι εταιρείες έχουν λάβει αντίμετρα, τοποθετώντας στις φιάλες έναν ειδικό κωδικό (lot) που είναι σαν σειριακός αριθμός. «Χτυπώντας» στα συστήματά τους τον αριθμό είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν τα μπουκάλια έχουν περάσει από τελωνείο, έχουν πληρώσει δασμούς κ.λπ.
Ωστόσο, δεν έχει προκύψει ακόμα από την έρευνα αν οι συγκεκριμένες φιάλες ήταν «νόμιμες», άρα και κατάλληλες προς κατανάλωση ή επρόκειτο για φιάλες «μαϊμού».
ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από το «κόλπο της Βουλγαρίας» είναι τεράστια και εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 30 έως 50 εκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντες δασμούς.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ – ethnos.gr