ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
ΔΙΕΡΡΗΞΑΝ το 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ – Το ΣΧΟΛΕΙΟ του μικρού ΜΑΡΙΟΥ!
Το σχολείο στο Μενίδι στο οποίο έπεσε νεκρός από την αδέσποτη βολή ο 11χρονος Μάριος διάλεξαν να χτυπήσουν οι διαρρήκτες προκαλώντας την οργή αλλά και τα ερωτηματικά αν πρόκειται για μια προκλητική επίδειξη δύναμης όσων « διαφεντεύουν» την περιοχή.
Μέχρι να φτάσει η αστυνομία έγιναν καπνός
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο δελτίο του Alpha ο Πρόεδρος Σχολικών Επιτροπών Δήμου Αχαρνών Κώστας Καρυδάκης οι δράστες μπήκαν στο γραφείο της διευθύντριας και μέχρι να φτάσει η αστυνομία είχαν εξαφανιστεί.
«Μέσα σε διάστημα περίπου δέκα λεπτών έγινε μία διάρρηξη στο γραφείο της διευθύντριας. Ο στόχος των διαρρηκτών ήταν ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Έκλεψαν 4 laptop και 2 προτζέκτορες από το σχολείο και βέβαια σε ένα διάστημα περίπου 10 λεπτών μέχρι να πάει η αστυνομία, είχαν φύγει από την μπροστά είσοδο πηδώντας τα κάγκελα» είπε ο κ. Καρυδάκης.
Στην περιοχή εκτιμούν ότι η διάρρηξη ήταν μια επίδειξη…υπεροχής έναντι στις αστυνομικές δυνάμεις που κατοικοεδρεύουν πλέον στο Μενίδι.
Εν τω μεταξύ συνεχείς προειδοποιήσεις και εκκλήσεις στις αρχές πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι του Μενιδίου για την κατάσταση που αναγκάζονται να ζουν εκείνοι και τα παιδιά τους.
«Δεν αντέχουμε άλλο. Κάθε μέρα βάζουν τέρμα τη μουσική, πουλάνε ναρκωτικά, μας ληστεύουν. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο στις οδούς Δημητρέση, Μόρνου (σ.σ. εκεί έγινε ένα από τα γλέντια της ντροπής την ημέρα του θανάσιμου τραυματισμού του 11χρονου Μάριου), Λουντέμη. Τι να σας λέμε. Μας έχουν τρελάνει. Βρείτε μία λύση».
Το παραπάνω απόσπασμα αφορά μία μόνο από τις επιστολές που έχουν αποσταλεί στην ΕΛΑΣ και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», καιρό πριν η «αδέσποτη» σφαίρα πετύχει το μικρό Μάριο στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών σχεδόν σε όλα τα έγγραφα του 2016 και του 2017 είναι φανερή η αγωνία για τους μαθητές που ζουν στο Μενίδι, στα Άνω Λιόσια, το Ζεφύρι και τις γύρω περιοχές. Οι γονείς εξέφραζαν στο αρμόδιο υπουργείο το φόβο τους ότι η ζωή τους κινδυνεύει.
Οι κάτοικοι μιλούσαν γραπτώς για «έγκλειστα» παιδιά που δεν μπορούν να παίξουν στις γειτονιές, για διελεύσεις τοξικομανών έξω από σχολεία, για επιθέσεις με στόχο ανήλικους, τους οποίους έγδυναν και τους έπαιρναν τα παπούτσια. Πέραν αυτών, γινόταν λόγος για δρόμους στους οποίους δεν εισέρχεται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, για συμμορίες που ξηλώνουν με αυτοκίνητα μπάρες σπιτιών όπου ζουν ηλικιωμένοι, για κατάληψη οικίας πολίτη και για γραμμές λεωφορείων του ΟΣΥ που έχουν μετατραπεί σε «δρομολόγια τρόμου».
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής απέστειλε τρεις διαφορετικές φορές –μόνο μέσα στο 2017- έγγραφα προς την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, με τα οποία ζητούσε να εξεταστούν οι αναφορές των κατοίκων και να εντατικοποιηθούν τα μέτρα ασφαλείας. Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες της δυτικής Αττικής είναι αποδεκατισμένες λόγω έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα να μην αλλάζει σχεδόν τίποτα από τις κραυγές αγωνίας των κατοίκων.
Η τελευταία φορά που η αρμόδια Διεύθυνση ζήτησε –μάλλον μάταια- «αποτελέσματα» στη δυτική Αττική ήταν στις 3 Απριλίου 2017 όταν διαβιβάστηκε έγγραφο που ανέφερε: «Σας αποστέλλουμε επιστολή στην οποία καταγγέλλεται έξαρση της εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών (Λιόσια, Ζεφύρι, Μενίδι) και παρακαλούμε για εξέταση των θιγόμενων και εκδήλωση κάθε ενδεδειγμένης αστυνομικής ενέργειας προς την κατεύθυνση της έντονης, διαρκούς και συστηματικής αστυνόμευσης στη συγκεκριμένη περιοχή με σκοπό την τήρηση της νομιμότητας. Διαπιστώσεις και αποτελέσματα των ενεργειών σας, να αναφέρετε εντός μηνός».
Στις 27 Μαρτίου 2017 άλλο έγγραφο καλούσε ξανά τις αρμόδιες υπηρεσίες της δυτικής Αττικής να «εκδηλώσετε κάθε επιβαλλόμενη ενέργεια αρμοδιότητάς σας για την αντιμετώπιση των θιγόμενων προβλημάτων και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας των πολιτών. Τα αποτελέσματα των ενεργειών σας να μας τα αναφέρετε μέχρι τις 12 Απριλίου 2017». Το ίδιο είχε γίνει στις 21 Φεβρουαρίου 2017 μετά από ερώτηση βουλευτή στη Βουλή για τα φαινόμενα ανομίας στις περιοχές αυτές, όπως και στις 3 Απριλίου 2016 μετά από μία ακόμα επιστολή κατοίκων.
Κραυγή αγωνίας
Μέσα σε σχετικά λίγες γραμμές μία γυναίκα που ανησυχεί για τους υπερήλικες γονείς της, οι οποίοι ζουν σε «ένα φτωχόσπιτο με ορατά τα σημάδια από το σεισμό του 99’», περιγράφει ανάγλυφα την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της δυτικής Αττικής και αναρωτιέται «ως πότε ο Θεός θα βάζει το χέρι του να μη συμβεί μεγαλύτερο κακό».
Στις 18 Μαΐου 2017 συνολικά 827 κάτοικοι του Δήμου Φυλής υπέγραψαν επιστολή που εστάλη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έγραφε: «Υπάρχουν λεωφορεία του ΟΣΥ που τους έχουν σπάσει τα τζάμια πετώντας τους πέτρες και άλλα που τους έχουν σκίσει τα ελαστικά με κίνδυνο για την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών του. Δεν υπάρχει οδηγός λεωφορείου που να θέλει να εργαστεί στις γραμμές Β12-723-735-805 διότι κινδυνεύει καθημερινά.
Σχεδόν κάθε μέρα οι κάτοικοι δέχονται επίθεση από τους Ρομά με σκοπό τη ληστεία. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Καραισκάκη, Κολοκοτρώνη, λεωφόρου Φυλής, Νικηταρά, δεν εισέρχεται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ή όχημα της πυροσβεστικής εάν δεν συνοδεύονται από περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., γιατί όποτε το επιχείρησαν πετροβολήθηκαν».
Στις 22 Ιουνίου 2016 άλλος κάτοικος τόνιζε: «Ξυπνάμε το πρωί και δεν βρίσκουμε τις σιδερένιες γκαραζόπορτες και αυλόπορτές μας στη θέση τους. Πηδάνε μέρα μεσημέρι μέσα στις αυλές μας. Ανήλικα αθιγγανόπουλα κατά ομάδες γδύνουν μικρά παιδιά, τους αφαιρούν ρούχα, παπούτσια και κινητά τηλέφωνα. Επίσης ομάδες έως πέντε ατόμων, ηλικίας 15-20 ετών, γυρίζουν μέσα στις συνοικίες και στοχοποιούν σπίτια. Έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στις κλοπές αλουμινίων κουτιών της ΔΕΗ. Το τελευταίο διάστημα αποθρασύνθηκαν, έχουν κατακλέψει περίπτερα, φούρνους, εκκλησίες, αυτοκίνητα, ακόμα και μέσα από κλειδωμένες αυλές».
Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 13 Ιανουαρίου 2016, άλλη επιστολή με θέμα «Απειλές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ από νεαρούς Ρομά»
Γινόταν δε μνεία σε άσκοπους πυροβολισμούς, φαινόμενο από το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο 11χρονος Μάριος στο Μενίδι: «Σε όλες τις περιοχές του Δήμου υπάρχουν υπερβολική ένταση της μουσικής, πολλές φορές μέχρι πρωίας συνοδευόμενη από ιαχές, πυροβολισμούς και κορναρίσματα».
Προσθέτουν δε ότι «τα παιδιά μας δεν μπορούν να παίξουν ξέγνοιαστα φοβούμενοι μήπως τους συμβεί κάτι από ναρκομανείς που περιμένουν να αγοράσουν ναρκωτικές ουσίες από τους εμπόρους που βρίσκονται στον καταυλισμό Αγίου Γεωργίου. Τα παιδιά μας αντικρίζουν πεταμένες σύριγγες σε διάφορα σημεία όπου έχουν βγει να παίξουν με κίνδυνο της ζωή στους».
Η διέλευση τοξικομανών και εμπόρων ναρκωτικών απασχολεί εδώ πολλά χρόνια τους κατοίκους της δυτικής Αττικής.
Σε παλιότερες επιστολές τους υπήρχαν αναφορές σε σχολεία, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται πολύ κοντά στο σχολείο του μικρού Μάριου, που αντιμετωπίζουν οξύτερο πρόβλημα: «Διέλευση τοξικομανών και εμπόρων θανάτου από τους παρακείμενους δρόμους των σχολείων (1ο Γενικό Λύκειο Αχαρνών, 7ο Γυμνάσιο Αχαρνών) κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους με σκοπό την προσέλκυση μαθητών στο χώρο των ναρκωτικών. Αντίστοιχα φαινόμενα παρουσιάζονται και στο 3ο Δημοτικό, 1ο Γυμνάσιο και 7ο Λύκειο Αχαρνών».
Πηγή: thetoc.gr