ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αγωνία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα – Γιατί είναι κρίσιμος ο Απρίλιος
Σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν να εργάζονται οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας προκειμένου να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες από την επέλαση της φονικής πανδημίας κορονοϊού.
Στην Ελλάδα η πορεία που καταγράφει ο Covid-19 δεν θυμίζει ούτε λίγο την αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Κατά την ενημέρωση των ιατρικών συντακτών το απόγευμα της Κυριακής, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 624 και 15 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσα σε ένα 24ωρο κατεγράφησαν 94 νέα κρούσματα (σ.σ. μεγάλος αριθμός σε σύγκριση με τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών) και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάστηκαν, από 18 έφτασαν τους 34.
Στόχος του υγειονομικού και κυβερνητικού επιτελείου που διαχειρίζεται αυτή την υγειονομική κρίση είναι στις αρχές Απριλίου η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας να έχει περιοριστεί και αυτό να αποτυπώνεται στα διαθέσιμα εκείνο το διάστημα στοιχεία για τα κρούσματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι υπουργοί επαναλαμβάνουν ότι αυτό που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε τώρα όσον αφορά τα σοβαρά κρούσματα αντικατοπτρίζει ό,τι γινόταν σε σχέση με την κυκλοφορία του ιού περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα.
«Πρόκειται για μία πραγματική μάχη, όχι για μια άσκηση ετοιμότητας, όπως λανθασμένα πολλοί νομίζουν», όπως επισήμανε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κρίσιμος ο επόμενος μήνας
Συνυπολογίζοντας τις γενικές οδηγίες του ΠΟΥ και τις συνεχείς συστάσεις των Ελλήνων ειδικών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η υπεύθυνη συμπεριφορά και η πειθαρχία που θα επιδείξουμε τις επόμενες δέκα ημέρες θα καθορίσουν και τα κρούσματα που θα καταγραφούν μέσα στον Απρίλιο.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται λοιπόν να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά των αριθμών των πολιτών έχουν εκτεθεί στον ιό και νοσούν, πόσοι ενδεχομένως να νοσηλεύονται με επιπλοκές ή μη, όπως επίσης και πώς θα ανταποκριθεί συνολικά το σύστημα υγείας.
Ο μεγάλος φόβος των ειδικών είναι να νοσήσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στον ρόλο του το ΕΣΥ. Το «ιδανικό» σενάριο είναι να «απλωθούν» τα κρούσματα μέσα στον χρόνο, ιδανικά μέχρι και τον Μάιο.