ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Έχασε» τον πατέρα του από τον ιό και ξεσπά – «Είπαν ψέματα και πέθανε πολύς κόσμο»
«Δεν φοβάμαι πια!». Εχασε τον πατέρα του στην αρχή της επιδημίας. Κάτοικος της Ουχάν, της γενέτειρας του κορονοϊού, κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι υποβάθμισαν εσκεμμένα την νόσο και άργησαν να αντιδράσουν, με τίμημα πολλές ανθρώπινες ζωές.
Η μεγαλούπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ο νέος κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του στο τέλος του περασμένου χρόνου, βγαίνει από την καραντίνα.
Επιδιώκοντας να σβήσει από τις μνήμες την χαώδη έναρξη της επιδημίας, το Πεκίνο επαίρεται ότι κατόρθωσε να ανασχέσει την επιδημία που έχει μεταδοθεί σαν πυρκαγιά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ομως, για τον κ. Τζανγκ, η «νίκη» έχει πικρή γεύση.
Ο 50χρονος διηγείται ότι τον περασμένο Ιανουάριο συνόδευσε τον πατέρα του στο νοσοκομείο για μία επέμβαση, μόλις πριν η Ουχάν τεθεί σε καραντίνα. Λίγες ημέρες αργότερα, ο ασθενής πέθαινε από την Covid-19.
Κατηγορεί τις αρχές για ψέματα και ανικανότητα στην διαχείριση της επιδημίας και περιμένει εξηγήσεις.
«Δεν φοβάμαι πια», λέει, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ήρθε σε επαφή με τις δημοτικές αρχές της Ουχάν. «Θέλω να μάθω την αλήθεια».
Ο κ. Τζανγκ δεν δίνει ολόκληρο το όνομά του διότι φοβάται τις συνέπειες που υφίστανται όσοι μιλούν στον ξένο Τύπο.
Πόσες ρημαγμένες οικογένειες;
Οπως και αυτός, οι συγγενείς των θυμάτων ξεσπούν την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ για υποτίμηση του απολογισμού της επιδημίας.
«Πόσες οικογένειες ρήμαξαν από μία μάστιγα που θα μπορούσε να έχει σταματήσει;», αναρωτιέται μία χήρα της Ουχάν στην πλατφόρμα Weibo.
Αν και η εμφάνιση ενός νέου ιού είχε διαπιστωθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου, στο τέλος του ίδιου μήνα, γιατροί που σήμαναν συναγερμό για την επικινδυνότητα του νέου κορονοϊού τιμωρήθηκαν. Χρειάστηκε να φθάσει η 20ή Ιανουαρίου για να ανακοινώσουν οι κινεζικές υγειονομικές αρχές την ικανότητα της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, μόλις πριν από την έναρξη της καραντίνας της πόλης.
Στο μεταξύ, εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναχωρήσει από την Ουχάν μεταφέροντας μαζί τους τον ιό και διασπείροντάς τον στην υπόλοιπη Κίνα και τον κόσμο.
Ο πατέρας του κ. Τζανγκ αρρώστησε λίγο μετά την επέμβασή του. Και πέθανε μετά την εισαγωγή του σε μονάδα για ασθενείς σε καραντίνα.
«Με τρώνε οι τύψεις. Με το να τον μεταφέρω εδώ , τον έφερα στον θάνατο», διηγείται ο γιος του, πεπεισμένος ότι ο πατέρας του μολύνθηκε από τον ιό κατά την διάρκεια της νοσηλείας του.
Ποιος είναι άραγε ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας στην Κίνα;
Εκτός της Κίνας, το Πεκίνο έρχεται αντιμέτωπο με όλο και μεγαλύτερες αμφιβολίες για τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η νόσος έχει προσβάλει περί τους 82.000 ανθρώπους στην Κίνα, από τους οποίους 3.300 θανάσιμα. Ο απολογισμός δεν αντέχει την σύγκριση με τους αντίστοιχους απολογισμούς στην Ιταλία, στην Ισπανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες…
Το Πεκίνο προσπαθεί να δικαιολογήσει τους χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων που έχει φροντίσει να ανακοινώσει με το επιχείρημα ότι το αυταρχικό πολιτικό του σύστημα επέτρεψε τον ταχύ έλεγχο της επιδημίας.
Καμία επίσημη έρευνα δεν έχει ανακοινωθεί στην Κίνα για την απόδοση ευθυνών στην εκκίνηση της πανδημίας και το κινεζικό καθεστώς έχει αρκεσθεί μέχρι στιγμής σε «αποκεφαλισμούς» επιμέρους τοπικών αξιωματούχων του κομμουνιστικού κόμματος.
Αυτό δεν αρκεί στον κ. Τζανγκ, που βρίσκει παρηγοριά στις online επαφές του με άλλους συγγενείς θυμάτων.
«Ορισμένες οικογένειες έχουν χάσει τρία άτομα», λέει.
Ομως το Ιντερνετ δεν είναι ακίνδυνο στην Κίνα και στην ομάδα στην οποία συμμετείχε διείσδυσε η αστυνομία που κλήτευσε τον επικεφαλής της.
Κηδείες υπό παρακολούθηση
Λίγο μετά τον θάνατό του, ο πατέρας του αποτεφρώθηκε χωρίς την παρουσία της οικογένειας, που ήταν κλεισμένη στο σπίτι μαζί με την υπόλοιπη πόλη.
Ο κ.Τζανγκ προς το παρόν αντιστέκεται στην πίεση των αρχών που του ζητούν να παραλάβει την τέφρα του πατέρα του για να την θάψει. Δεν θέλει να υποκύψει στους νέους κανόνες που επιβάλλουν στην οικογένεια να κάνει επίσημη αίτηση εισόδου σε νεκροταφείο και εκεί να συνοδεύεται από κρατικούς υπαλλήλους.
«Είναι παρακολούθηση», λέει.
Οι κινεζικές αρχές δικαιολογούν τα μέτρα με την ανάγκη της αποφυγής συναθροίσεων και κάθε κινδύνου μετάδοσης του ιού.
Συγγενείς των θυμάτων απαιτούν επίσημη έρευνα και τιμωρία των ενόχων, λέει
«Η συμπεριφορά των αρχών της Ουχάν προκάλεσε αυτήν την καταστροφή, αυτή την καταστροφή ανθρώπινης προέλευσης…τα στελέχη το απέκρυψαν, οι ειδικοί είπαν ψέματα και αυτό σκότωσε πολύ κόσμο, μαζί και τον πατέρα μου».
«Εκείνος πέθανε, αλλά εγώ ζω. Και θέλω μία εξήγηση».