ακολουθηστε μας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λύκοι στην Πάρνηθα: Εντείνονται οι περιπολίες – Σχέδια για κάμερες και φράχτες

Η είδηση ότι ένας λύκος άρπαξε σκύλο οικογένειας στην Πάρνηθα και χάθηκε στο δάσος προκάλεσε συζήτηση τις τελευταίες ημέρες, με την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ να προτείνει άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης και πρόληψης τέτοιου είδους φαινομένων.
Η διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ του λύκου και της ανθρώπινης δραστηριότητας, εν προκειμένω αναψυχής στην Πάρνηθα αλλά και πρωτογενούς παραγωγής σε άλλες περιοχές της χώρας, αποτελεί αντικείμενο που έχει απασχολήσει εδώ και καιρό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το υπουργείο, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, αποφάσισε σειρά άμεσων δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, στο τριετές Σχέδιο Δράσης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που έχει καταρτιστεί, περιλαμβάνεται η εκπόνηση και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Λύκο, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν τη χθες, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι του ΟΦΥΠΕΚΑ, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και προστατευόμενων περιοχών Σαρωνικού Κόλπου, καθώς και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», αποφασίστηκαν μέτρα άμεσης υλοποίησης.

Συγκεκριμένα:

Εντείνονται οι περιπολίες που διενεργούνται από τους φύλακες της Μονάδας Διαχείρισης στις περιοχές εμφάνισης του είδους στον Εθνικό Δρυμό.

Σε συνδυασμό με τις περιπολίες θα διαμοιράζονται στους επισκέπτες φυλλάδια με χρήσιμες οδηγίες, αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου σε κατοικίδια, καθώς και την απαγόρευση εναπόθεσης τροφίμων με σκοπό την προσέλκυση του είδους.

Δημιουργία και προβολή στα μέσα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικού σποτ για την ενημέρωση των πολιτών.

Εκπαίδευση των εργαζομένων της Μονάδας Διαχείρισης και της Δασικής Υπηρεσίας από το επιστημονικό προσωπικό της Οργάνωσης «Καλλιστώ» για θέματα διαχείρισης περιστατικών συνύπαρξης επισκεπτών με είδη της άγριας πανίδας.

Επιπλέον, μεσοπρόθεσμα θα συγκροτηθούν ειδικές ομάδες κρούσης από υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας κα του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί χρηματοδότηση και αναμένεται έγκριση για δράσεις που προάγουν την συνύπαρξη λύκου-ανθρώπου (κάμερες παρακολούθησης, αποτρεπτικοί φράχτες) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου Life.