ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
«Ο δρόμος του νερού»: Η διαδρομή των 188 χλμ από τη λίμνη του Μόρνου στις Αχαρνές
H λίμνη του Μόρνου (μαζί με την Υλίκη) αποτελεί το υδραγωγείο της Αττικής και χρειάστηκαν περισσότερα από 10 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο υδροδότησης της πρωτεύουσας.
Ο ταμιευτήρας του Μόρνου δημιουργήθηκε με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος στην κοίτη του ποταμού Μόρνου, 7 χλμ. δυτικά του Λιδορικίου στο Νομό Φωκίδος. Το έργο άρχισε τον Μάιο του 1969 και ολοκληρώθηκε μετά από μια δεκαετία, το 1979, αλλά η κανονική λειτουργία του άρχισε το 1981.
Το φράγμα του Μόρνου, ύψους 126 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και αποτελείται από αδιαπερατό αργιλικό πυρήνα. Το νερό φτάνει στην Αθήνα διαμέσου του υδραγωγείου του Μόρνου, του δεύτερου μεγαλύτερου υδραγωγείου στην Ευρώπη.
Το Up Stories για πρώτη φορά καταγράφει το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του «δρόμου του νερού» ξεκινώντας έξω από τους Δελφούς και ακολουθώντας το έως και μετά την Αράχωβα σε ένα πραγματικά άκρως εντυπωσιακό «γαλάζιο φίδι» που τρυπάει ακόμα και ολόκληρα βουνά.
Το νερό ταξιδεύει για 188χλμ. μέσω μίας σήραγγας, διασχιζει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής για να καταλήξει στις μονάδες επεξεργασίας νερού που βρίσκονται σε Αχαρνές, Γαλάτσι και Μάνδρα και από εκεί στο ποτήρι μας.
πηγή: thestandard.gr