ακολουθηστε μας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Θανάσης Μπούρας για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2016

Ο Θανάσης Μπούρας, Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ., τ. Υφυγουργός και τ. Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2016 πήρε το λόγο και υποστήριξε, μεταξύ άλλων,  τα εξής:

“Ελπίζω ο κ. Τσίπρας, οι υπουργοί και οι συνάδελφοι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να θυμούνται τι έλεγαν πέρυσι, τέτοιο καιρό, από τη θέση της Αντιπολίτευσης. Βεβαίωναν πως θα σκίσουν το Μνημόνιο και θα ‘ναι μέρα μεσημέρι. Δεσμεύονταν να καταργήσουν όλους τους εφαρμοστικούς νόμους. Υπόσχονταν να εφαρμόσουν στο ακέραιο το δήθεν «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Υποσχόταν τα πάντα στους πάντες. Εξαπατούσαν τον ελληνικό λαό.

Και έπειτα από όλα αυτά υπέγραψαν το τρίτο, τριετές και πιο επώδυνο Μνημόνιο. Και προκάλεσαν ξανά εκλογές για να κλέψουν την ψήφο του πολίτη, πριν έρθουν οι λογαριασμοί της εφορίας, και πριν τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο που υπέγραψαν.

Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου εφαρμόζει την πιο κυνική πολιτική. Με αυξήσεις φόρων παντού, περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Χτυπούν αλύπητα τους αγρότες, τους παραγωγούς, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους. Και μάλιστα με πολλαπλάσια μέτρα αυτών που ζητούσαν οι δανειστές πριν από ένα χρόνο. Αποδεικνύουν πως ήταν μύθος όλα όσα έλεγαν προεκλογικά, για δήθεν κοινωνική ευαισθησία της Αριστεράς.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε οικονομία σε δυναμική ανάπτυξης, με πρόβλεψη τότε από τους «θεσμούς» για ρυθμό μεγέθυνσης άνω του 2,5% το 2015. Αντ’ αυτού η Ελληνική οικονομία, ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2015, έχει επιστρέψει στην ύφεση. Μάλιστα, η προοπτική για το 2016 είναι χειρότερη από το 2015. Το οικονομικό κλίμα και η ψυχολογία της αγοράς έχουν χειροτερεύσει. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες έχουν επιδεινωθεί και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει.

Το ύψος των πρόσθετων μέτρων της Κυβέρνησης της Αριστεράς εκτιμάται, αρχικά, στα 5,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016. Μέτρα που «στραγγαλίζουν» την πραγματική οικονομία και διαλύουν τον ιδιωτικό τομέα: αύξηση ΦΠΑ, αύξηση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και αγροτών, αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες, αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση του φόρου ασφαλίστρων, αύξηση φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια, κατάργηση της έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος, κατάργηση απαλλαγών πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, αυξηση στις τιμές εισιτήριων των αστικών συγκοινωνιών.

Και δυστυχώς, ο «λογαριασμός» των μέτρων θα είναι, τελικά, πολύ υψηλότερος. Μια σειρά από νέα μέτρα δεν έχουν ακόμα ποσοτικοποιηθεί και αποτυπωθεί. Υπάρχουν πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα, σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, προβλέπονται πρόσθετα μέτρα αρχικού ύψους περίπου 2 δισ. Ευρώ για την περίοδο 2017-2018.

Ο πρώτος «Αριστερός Προϋπολογισμός», εδράζεται πάνω σε ανυπόστατες παραδοχές. Πρόκειται για έναν αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο Προϋπολογισμό, που οδηγεί την ελληνική οικονομία σε καθοδική πορεία. Αποκαλύπτει την πολιτική απάτη Τσίπρα- Καμένου. Αναδεικνύει την ασυνέπειά τους. Αποδεικνύει ότι οι υποσχέσεις τους ήταν όλες ψεύτικες. Ο πρώτος Αριστερός Προϋπολογισμός αποκαλύπτει ότι η αριστερή πολιτική ρητορική και η δήθεν αριστερή κοινωνική ευαισθησία είναι απολύτως κενές περιεχομένου.

Ο Προϋπολογισμός του 2016 είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Δείχνει ότι το 2016 θα είναι πολύ χειρότερο από το 2015 το οποίο, με τη σειρά του, είναι πολύ χειρότερο από το 2014. Είναι Προϋπολογισμός που δεν βγαίνει! Δεν τον αντέχει ούτε η πραγματική Οικονομία, ούτε η κοινωνία. Δεν τον αντέχουν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας.

Για όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία λέει ΟΧΙ.

Λέμε ΟΧΙ στον Προϋπολογισμό της Ανεύθυνης Αριστεράς.”