ακολουθηστε μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τατόι: Βρέθηκε η πέτρα του 1877 με το έμβλημα του Βασιλέως Γεωργίου Α’

Είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια μετά από μια κατολίσθηση και είχε παρασυρθεί από το ποτάμι. Τώρα, η πέτρα κλειδί στην πρώτη γέφυρα της ιστορικής διαδρομής προς την λίμνη Κιθάρα στο Τατόι εντοπίστηκε και θα τοποθετηθεί στη θέση της καθώς η Περιφέρεια πραγματοποιεί έργα αποκατάστασης της ιστορικής διαδρομής.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε οτι εντοπίστηκε στην ιστορική διαδρομή προς την λίμνη Κιθάρα στο Τατόι, η πέτρα που φέρει το βασιλικό έμβλημα του Βασιλέως Γεωργίου Α’, ιδρυτού του Τατοΐου και το έτος περάτωσης της ιστορικής διαδρομής, 1877» γράφει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοϊου. Είχε κινητοποιηθεί για το θέμα ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Ήδη από το 2013 όταν η πέτρα είχε αποκολληθεί και έπεσε στο ποτάμι ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου απέστειλε επιστολή προς την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής. Δυστυχώς τότε κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ασχοληθεί με το θέμα και φτάσαμε στο περασμένο καλοκαίρι (7 έτη αργότερα) όπου ξεκινούν τα έργα για την αποκατάσταση της διαδρομής από την Περιφέρεια Αττικής. Σε αυτοψία μας στον χώρο διαπιστώσαμε οτι το έργο προχωρούσε χωρίς να έχει λυθεί αυτό το σημαντικό θέμα για την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου. Τότε ο Σύλλογός μας εκδίδει νέα ανακοίνωση (20 Σεπτεμβρίου 2020) και ενημερώνει αμέσως εκ νέου το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο προφανώς έδρασε άμεσα και είχαμε την ευτυχή κατάληξη. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν και είχαμε αυτή την εξέλιξη.»

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Τέλος, να επισημάνουμε για άλλη μια φορά οτι τα έργα αποκατάστασης στην ιστορική διαδρομή προς την λίμνη Κιθάρα γίνονται χάριν στην αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου Μαμαλούκου με συντονισμό της μελέτης από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και παρακολούθησή της από τον ιστορικό του Τατοΐου κ. Κώστα Μ. Σταματόπουλο. Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση της τότε Νομαρχίας Αττικής με την άμεριστη στήριξη και συμβολή του τότε Νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδα Κουρή. Κατά την έναρξη του έργου για την διαδρομή της Κιθάρας η Περιφέρεια Αττικής τοποθετεί στον χώρο του έργου πινακίδες με τους συντελεστές του έργου χώρις καμία αναφορά στο μελετητικό γραφείο και στον φορέα υλοποίησης της μελέτης.

Νοιώθουμε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε για το ιστορικό του συγκεκριμένου ζητήματος ως απάντηση στην διαρκώς διογκούμενη προσπάθεια απαξίωσης του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών και της προσφοράς μας στο ζήτημα του Τατοΐου.»

Πηγή: iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το ΑΧΑΡΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
gadget
xenokostas
xenokostas
logistis-menidi
Advertisement
Advertisement

ΝΕΟΤΕΡΑ