ακολουθηστε μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σε μουσείο θα μετατραπεί το Τατόι έως το 2025

Σε μουσείο θα μετατραπεί το Τατόι έως το 2025 – Χιλιάδες τα αντικείμενα της βασιλικής συλλογής – Θα εκτεθούν όσα ιστορικά κειμήλια κατάφεραν να διασωθούν

Σε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη προχώρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, κ. Βασίλης Κουτσαβλής, ως επίσημος ομιλητής στην συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών.

Θα εκτεθούν όσα ιστορικά κειμήλια κατάφεραν να διασωθούν

Όπως ανέφερε, «παρά την λεηλασία που σημειώθηκε στα πρώην Βασιλικά κτήματα του Τατοΐου, έχουν διασωθεί και καταλογογραφηθεί στα αρχεία μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, πάνω από 100.000 αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία, πίνακες των Βολανάκη, Αλταμούρα, Χατζηκυριάκου Γκίκα, Γκύζη… Έργα Δανών ζωγράφων, το προικοσύμφωνο της Όλγας, το νυφικό της Άννας Μαρίας, ρούχα, πορσελάνες, ασημικά, 15 βασιλικά αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων τρεις Rolls Royce, δύο MG κάμπριο της βασίλισσας Φρειδερίκης, 15 βασιλικές άμαξες…»

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσαβλή, το 2025 στο Τατόι θα λειτουργήσουν στις πρώην βασιλικές εγκαταστάσεις, μουσεία όπου θα εκτίθενται όσα ιστορικά κειμήλια κατάφεραν να διασωθούν.

Παγώνει το σχέδιο για συνεδριακό κέντρο – Σε ιδιώτες εστιατόρια και ξενοδοχεία

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, ανέφερε ότι μετά από αγώνα του Συλλόγου έχουν παγώσει τα σχέδια για δημιουργία συνεδριακού κέντρου 1200m2 στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βασίλης Κουτσαβλής διαβεβαίωσε το ακροατήριο για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας προκειμένου να δοθούν σε ιδιώτες τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι χώροι αναψυχής του πρώην βασιλικού κτήματος:

«Είναι μια ιστορική μέρα. Γιατί υπογράφτηκε από το ΤΑΙΠΕΔ μια ιστορική συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και να ανατεθούν τα ξενοδοχεία τα εστιατόρια και οι χώροι αναψυχής σε ιδιώτες. Το ΤΑΙΠΕΔ θα τρέξει τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Το Τατόι δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο του με το Δημόσιο και τα λεφτά με τη σέσουλα του ελληνικού Δημοσίου. Θα πρέπει να μπουν και ιδιώτες, να επενδύσουν σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις, για να μπορέσουμε να το σώσουμε».

πηγή: athensvoice.gr