ακολουθηστε μας

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΑΧΑΡΝΕΑ: Σπύρος Βρεττός 2028 – Τι παρέλαβε το 2019, που είναι οι Αχαρνές σήμερα

Κακοδιαχείριση, ανικανότητα, αδιαφορία, διαπλεκόμενα συμφέροντα, σκάνδαλα. Για δεκαετίες… Οι Αχαρνές υπέστησαν τη διαχρονική φθορά με την κατάσταση να φτάνει στο απροχώρητο.
Το 2019 ο Σπύρος Βρεττός παρέλαβε (παντού) χάος αλλά και ανέλαβε την υποχρέωση να αντιστρέψει την κατάσταση. Και τα κατάφερε. Η πόλη του 2023 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2019. Και επειδή η παραπληροφόρηση δίνει και παίρνει, αλλά και επειδή οι πολίτες δικαιούνται να έχουν την πλήρη εικόνα, Το ΑΧΑΡΝΕΑ (που θυμάται καλά αφού καταγράφει 14 χρόνια την καθημερινότητα αυτής της πόλης) παραθέτει την αλήθεια που κάποιοι επιμελώς προσπαθούν (μάταια) να παραποιήσουν.

Αχαρνές 2019 – Αχαρνές 2023: Η αλήθεια για το χθες και το σήμερα

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ T0 2019 0 ΒΡΕΤΤΟΣ

Τα πράγματα είναι απλά και τα θυμόμαστε όλοι. Ο Βρεττός παρέλαβε μια πόλη που ήταν μια τεράστια χωματερή. Ή μάλλον ήταν η χωματερή της Αττικής. Οι πολλοί ελεύθεροι χώροι καθώς και η γειτνίαση με την Πάρνηθα επέτρεπε στον καθένα να έρχεται να πετάει ό,τι δεν του χρειαζόταν σε δημόσιους χώρους, σε οικόπεδα, στο δάσος. Πλήρης ασυδοσία. Κάθε γειτονιά είχε και τη δική της γωνία όπου έμοιαζε με παλαιοπωλείο ή έκθεση σμπαραλιασμένων επίπλων. Χώρια οι καναπέδες που είχαν κατακλύσει όλη την πόλη. Λες και υπήρχε συνεννόηση όλοι οι άχρηστοι καναπέδες της Αττικής να πεταχθούν στην πόλη μας. Παράλληλα ο στόλος καθαριότητας ήταν διαλυμένος και απαρχαιωμένος με ελάχιστα απορριμματοφόρα σε λειτουργία.

ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Η διοίκηση του Σπύρου Βρεττού έκανε έναν τεράστιο αγώνα για να ξεβρωμίσει τις Αχαρνές. Χρειάστηκαν μήνες για να επανέλθει η κανονικότητα. Μάλιστα θυμόμαστε τις προσπάθειες του δημάρχου που είχε αναζητήσει βοήθεια από όπου ήταν εφικτό. Όσο διαρκούσε αυτός ο αγώνας παράλληλα έτρεχε τις διαδικασίες για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση. Αποτέλεσμα ήταν να ανανεωθεί απόλυτα ο στόλος και να ενισχυθεί με επτά νέα απορριμματοφόρα, δέκα μηχανήματα έργου, ενώ προστέθηκαν και τα καφέ απορριμματοφόρα (βιοαποβλήτων) της Περιφέρειας. Ενισχύθηκε το προσωπικό με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και μάλιστα για να ξεπεραστούν και τα προβλήματα χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί μια προκήρυξη από το 2008. Το επόμενο βήμα ήταν η επένδυση στην ανακύκλωση όπου με τη βοήθεια της Περιφέρειας και την αξιοποίηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων ο Δήμος Αχαρνών κέρδισε το χαμένο έδαφος πολλών ετών.

ΣΧΟΛΕΙΑ

ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ T0 2019 0 ΒΡΕΤΤΟΣ


Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς για την κατάσταση των σχολείων το 2019. Η εικόνα τους παρέπεμπε σε εγκατάλειψη και οι ζημιές ήταν τεράστιες. Από τις χαλασμένες βρύσες και τις σπασμένες πόρτες μέχρι τις στέγες που στάζανε και τις διαλυμένες μονώσεις. Άλλωστε ήταν τότε που είχαμε γίνει θέμα στις ειδήσεις όλων των καναλιών, καθώς αγανακτισμένοι γονείς έφεραν στο δημοτικό συμβούλιο μπάζα που είχαν πέσει από ταβάνια σχολείων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε ο σεισμός του καλοκαιριού για να ολοκληρώσει την τραγική κατάσταση. Πλέον υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, τα οποία προστέθηκαν στις διαλυμένες εγκαταστάσεις, τις ανύπαρκτες αυλές. Γονείς και κηδεμόνες και οι σύλλογοί τους προσπαθούσαν διαρκώς να καλύψουν τα κενά που υπήρχαν και να κάνουν την κατάσταση βιώσιμη.

ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Αν κάποιος κάνει μια βόλτα στα σχολεία των Αχαρνών, το πιθανότερο είναι πως δεν θα πιστεύει στα μάτια του. Τα περισσότερα εξ αυτών δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ιδιωτικά σχολεία. Εξαιρετικές και προσεγμένες εγκαταστάσεις, λυμένα προβλήματα με θέρμανση και βασικές ανάγκες, επάρκεια στα υλικά κ.ο.κ. Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους: 68 προαύλιοι χώροι αναβαθμίστηκαν, πάνω από 20 σχολεία καλλωπίστηκαν με επιτοίχιες ζωγραφιές, ενώ αρκετά ακόμη βάφτηκαν εξ ολοκλήρου εξωτερικά και ακόμη περισσότερα εσωτερικά. Ανακαινίστηκαν 7 παιδικοί σταθμοί, ενώ για πρώτη φορά λειτουργούν 2 βρεφονηπιακοί σταθμοί. 19 παιδικές χαρές τοποθετήθηκαν στα νηπιαγωγεία σε συνεργασία με το ίδρυμα ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. Το μεγάλο επίτευγμα όμως είναι ότι δημιουργήθηκαν 17 νέες αίθουσες διδασκαλίας, καθώς ο Δήμος κλήθηκε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής εκπαίδευσης. Ο Σπύρος Βρεττός κατάφερε ένα μικρό θαύμα, καθώς άλλοι δήμοι που χρειάζονταν πολύ λιγότερες αίθουσες ζήτησαν παράταση γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Αντίθετα ο Δήμαρχος το πάλεψε και κατάφερε να είναι έτοιμες οι υποδομές και να λειτουργήσουν στον προβλεπόμενο χρόνο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ T0 2019 0 ΒΡΕΤΤΟΣ


Στα οικονομικά η περιγραφή είναι απλή: το απόλυτο χάος. Ο Δήμος Αχαρνών κουβαλούσε όλα τα βάρη του παρελθόντος με υπέρογκο δανεισμό και άδεια ταμεία. Όπως είχε γίνει γνωστό πριν τέσσερα χρόνια στα ταμεία υπήρχαν τα χρήματα που επαρκούσαν μόνο για τις τακτικές μισθοδοσίες. Στους παιδικούς σταθμούς δεν υπήρχαν χρήματα για να εξασφαλιστούν τα τρόφιμα για τα παιδιά. Τα επιτόκια δανεισμού του Δήμου ήταν απαγορευτικά για οποιαδήποτε σκέψη, ενώ επιβαρύνονταν οι πολίτες με πολύ μεγάλα ποσά για την εξόφληση των δανείων. Τα χρήματα που είχαν έρθει από χρηματοδοτήσεις για έργα ήταν ελάχιστες σε σχέση με το μέγεθος του Δήμου. Σε όλα αυτά προσθέστε και μια μεγάλη αφερεγγυότητα στη σχέση με τους προμηθευτές και τους κατασκευαστές που συνεργάζονταν με τον Δήμο. Όντας στο παρατηρητήριο ήταν αναγκασμένος να μένει για μήνες χωρίς προϋπολογισμό.

ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ


Τα πάντα πλέον έχουν μπει σε μια σειρά. Κατ’ αρχάς αποκαταστάθηκε η παρουσία του Δήμου στην αγορά μέσω της φερεγγυότητας στις συναλλαγές. Με τις κατάλληλες ενέργειες σταδιακά ψηφίστηκαν όλοι οι ισολογισμοί των παρελθόντων ετών, καθώς για 7-8 χρόνια δεν είχαν ψηφιστεί ισολογισμοί. Αυτό ήταν προαπαιτούμενο ούτως ώστε να μπορέσει ο Δήμος να επαναδιαπραγματευτεί τα δάνεια που είχε και να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια. Η βελτίωση της οικονομικής εικόνας ήταν τέτοια που πλέον με τη βοήθεια του υπουργείου και των προγραμματικών εξασφάλιζε σημαντικά ποσά κάθε χρόνο για την αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών. Παράλληλα αυτό έδινε τη δυνατότητα στο να χρηματοδοτούνται οι σχολικές επιτροπές και η ΔΗΦΑ που μπορούσαν πλέον εκτός των καθημερινών αναγκών να προχωρήσουν σε σημαντικά έργα. Για πρώτη φορά μάλιστα κατάφερε να έχει θετικό ισολογισμό. Ενώ το τεχνικό πρόγραμμα αυξάνεται διαρκώς. Σε αυτή τη διαδικασία η επιβάρυνση για τους δημότες ήταν η μικρότερη δυνατή καθώς τα δημοτικά τέλη κατά το διάστημα της πανδημίας παρέμειναν σταθερά, ενώ πολλές κοινωνικές ομάδες δεν επιβαρύνθηκαν από αυξήσεις.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ T0 2019 0 ΒΡΕΤΤΟΣ


Μοιάζει με ανέκδοτο να μιλάμε για τα τεχνικά έργα της περιόδου πριν τον Σπύρο Βρεττό. Ελάχιστα έργα είχαν γίνει και ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ουσιαστικές ασφαλτοστρώσεις δεν είχαν γίνει με αποτέλεσμα το οδικό δίκτυο να είναι τραγικό. Δεν μιλάμε βέβαια για έργα ουσίας, παρά το γεγονός πως η τότε Περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου ήταν ιδιαίτερα θετική για την πραγματοποίηση έργων από τους δήμους. Πως όμως να γίνουν όταν δεν ακολουθούνται οι σωστές διαδικασίες… Για παράδειγμα υπήρχε ένα κονδύλι για παιδικές χαρές. Αυτό δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί γιατί ο διαγωνισμός που έγινε για ανάδοχο ακυρώθηκε. Οι κακές γλώσσες λέγανε ότι περιείχε όρους που οδηγούσαν στην επιλογή ενός εργολάβου. Σημασία έχει πως τα χρήματα δεν ήρθαν τότε και έτσι τα παιδιά έμειναν ξανά χωρίς παιδικές χαρές. Ξέρετε είναι αυτές που κάποιοι τώρα λένε ότι τις διαφημίζει ως δικές του ο Βρεττός, ενώ τις είχε κάνει ο προηγούμενος. Ένα από τα δεκάδες fake news που κυκλοφόρησαν αυτό το διάστημα.

ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Με μία φράση: Το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 30 τεχνικά έργα σε όλο τον Δήμο. Οι μηχανικοί του δήμου κάνουν υπερπροσπάθεια για να ανταποκριθούν στον όγκο της δουλειάς. Από που να ξεκινήσει κανείς; Ας πάρουμε τις ασφαλτοστρώσεις που είναι το πιο χαρακτηριστικό. Υπολογίζεται ότι πάνω από 120-130 χιλιόμετρα ασφαλτοστρώθηκαν κατά την περίοδο Βρεττού. Και μάλιστα όχι τώρα τους τελευταίους μήνες για προεκλογικούς λόγους. 16 μήνες μετά την εκλογή του και μέσα στην πανδημία βγήκαν τα πρώτα ασφαλτικά και ξεκίνησαν να δουλεύουν. Ποιος θα ξεχάσει σε μια γειτονιά που είχαν βγει και πανηγύριζαν όταν είδαν τα μηχανήματα να έρχονται; Ή σε άλλη περίπτωση που μια γιαγιά βγήκε και σταυροκοπιόταν και έλεγε πως δεν θυμόταν πόσες δεκαετίες είχαν περάσει για να δουν κάτι τέτοιο. Την ίδια ώρα υλοποιούνται τα δύο μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής στα ρέματα της Εσχατιάς και της Καναπίτσας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ T0 2019 0 ΒΡΕΤΤΟΣ


Ένα από τα επιχειρήματα όλων των παρατάξεων το 2019 ήταν πως τα παιδιά μας δεν είχαν χώρο να παίξουν. Πως έπρεπε να μεταναστεύουν για να βρουν μια παιδική χαρά. Υπήρχε μόνο μία πιστοποιημένη παιδική χαρά, ενώ οι ελεύθεροι χώροι ήταν σε άθλια κατάσταση. Και δεν έλεγαν ψέματα, αυτή ήταν η κατάσταση στον Δήμο Αχαρνών. Πλήρης εγκατάλειψη σε πλατείες και αθλητικούς χώρους και τα παιδιά είχαν ελάχιστες επιλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελεύθερο χρόνο τους. Ακόμη όμως και οι εγκαταστάσεις των κλειστών γυμναστηρίων δεν ήταν πολύ καλύτερη. Φυσικά δεν υπήρχε καμία προοπτική για βελτίωση, δεν υπήρχε. Θα έλεγε κανείς επομένως πως ο πήχης είχε μπει πολύ χαμηλά και δεν ήταν δύσκολο να βελτιωθεί η κατάσταση. Έτσι βέβαια λέγαμε και στο παρελθόν…

ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ


Ο Σπύρος Βρεττός όμως ξεπέρασε τις προσδοκίες. Από τη μία παιδική χαρά φτάσαμε στις 23 χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται εκείνες που δημιουργήθηκαν στους παιδικούς σταθμούς. Οι περισσότερες από τις πλατείες της πόλης αναμορφώθηκαν, ενώ συνεχής είναι η φροντίδα από τις διευθύνσεις καθαριότητας και πρασίνου. Πόσοι θυμούνται στο παρελθόν να μπαίνουν ειδικά πλυστικά μηχανήματα για να καθαρίσουν τις πλάκες στις πλατείες; Τα τρία κλειστά γυμναστήρια συντηρήθηκαν, τοποθετήθηκαν νέα δάπεδα, ενώ όπου απαιτούνταν έγιναν και σημαντικές εργασίες στις στέγες. Με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ανακαινίστηκαν πλήρως τα 15 ανοιχτά γήπεδα, όπου πλέον τα παιδιά μπορούν να παίζουν με ασφάλεια. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και τα όσα έγιναν στο Ολυμπιακό Χωριό. Εκεί οι εγκαταστάσεις συντηρούνταν μόνο από τους συλλόγους, ενώ ο δήμος ήταν απών. Ο Σπύρος Βρεττός συνεργάστηκε με τη ΓΓΑ και πλέον δημιουργήθηκε ένα νομικό πρόσωπο, στο οποίο μεταβιβάστηκαν οι εγκαταστάσεις. Έτσι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η λειτουργία του κολυμβητηρίου ύστερα από είκοσι σχεδόν χρόνια, ενώ έχει γίνει σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων πάντα προσβάσιμες στους κατοίκους.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ T0 2019 0 ΒΡΕΤΤΟΣ


Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η προηγούμενη διοίκηση ήταν οι διασπάσεις και οι αποχωρήσεις. Ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου για διάφορους λόγους η παράταξη που διοικεί μετράει απώλειες. Ο προηγούμενος δήμαρχος από τον πρώτο χρόνο ήδη είχε ξεκινήσει να μετράει απώλειες και έτσι συνέχισε ως το τέλος. Οι πιο ικανοί από τους αντιδημάρχους του αποχώρησαν καθώς δεν μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί του. Αυτό όμως είχε αποτέλεσμα στη διοίκηση του Δήμου που με τις συχνές αλλαγές και την ένδοια επιλογών δεν θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ


Ο Σπύρος Βρεττός έκανε ακριβώς το αντίθετο: ένωσε δυνάμεις. Ένα χρόνο μετά την εκλογή του και ενώ θα μπορούσε να τραβήξει το μοναχικό δρόμο της διοίκησης, αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο βήμα. Προχώρησε στη σύμπραξη και απορρόφηση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, εντάσσοντας στον συνδυασμό του το μεγαλύτερο ποσοστό των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων. Αυτή ήταν η κίνηση που έδειξε πως είναι αποφασισμένος να πάει την πόλη μπροστά. Τα αποτελέσματα της επιλογής αυτής ήταν να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η διοίκηση και να στελεχωθεί με ικανά πρόσωπα. Στην πορεία εντάχθηκαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι στον συνδυασμό του, σχεδόν από όλες τις παρατάξεις του ΔΣ. Έτσι ενώ ξεκίνησε με 10 συμβούλους, αυτή τη στιγμή στο ψηφοδέλτιό του βρίσκονται 26 από τους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους. Πρόκειται για μια τεράστια προσωπική επιτυχία του δημάρχου, καθώς κατάφερε να ενώσει. Είναι ίσως από τις ελάχιστες – αν όχι η μοναδική – φορές που ένας δήμαρχος δεν μετράει απώλειες στη διοίκησή του. Αυτό από μόνο του λέει πολλά, καθώς έχει κατορθώσει να εμπνεύσει πολύπειρους αυτοδιοικητικούς και να τους κάνει μια ομάδα. Για την ακρίβεια την πιο δυνατή ομάδα.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ T0 2019 0 ΒΡΕΤΤΟΣ


Πολλές φορές έχει αναφερθεί ο Σπύρος Βρεττός στο σοκ που έζησε όταν ζήτησε από τους μηχανικούς του δήμου τις μελέτες που υπήρχαν για έργα. Το σοκ έγκειται στο ότι του έδωσαν μία ολοκληρωμένη και μερικές ακόμη που χρειάζονταν επικαιροποιήσεις κτλ. Στην ουσία δηλαδή η δημοτική αρχή έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν. Έπρεπε να κάνει τα πάντα από την αρχή. Όπως αντιλαμβάνεστε οι λέξεις ανάπτυξη, όραμα, σχεδιασμός ήταν άγνωστες για την προηγούμενη διοίκηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της πόλης. Βέβαια όταν δεν μπορείς ούτε καν τις υπάρχουσες χρηματοδοτήσεις να απορροφήσεις, θα κοιτούσες για το μέλλον; Η πόλη όδευε ολοταχώς στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Είχε μπει σε ένα τέλμα που έπρεπε κάποιος να την τραβήξει για να βγει. Κι αυτός ο κάποιος βρέθηκε στο πρόσωπο του Σπύρου Βρεττού.

ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ



Είναι δεκάδες τα επιχειρήματα που δείχνουν πως οι Αχαρνές έχουν αλλάξει ριζικά πορεία. Πλέον κινούνται με μεγάλη ταχύτητα στο δρόμο της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού. Το όραμα υπάρχει και ο δήμαρχος το έχει διατυπώσει επανειλημμένα. Ένας δήμος σύγχρονος, φιλικός, προσβάσιμος και εξωστρεφής. Μόνο και μόνο τα έργα που θα ξεκινήσουν ως το τέλος του χρόνου είναι αρκετά για να αλλάξουμε επίπεδο. Ήδη την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου Led. Υπογράφεται άμεσα η σύμβαση για την ανάπλαση των δύο λεωφόρων, Φιλαδελφείας και Δημοκρατίας, που αποτελούν τις εισόδους της πόλης. Ακολουθεί το μεγάλο πρότυπο μητροπολιτικό πάρκο στη Λαθέα. Έργα οραματικά, έργα εμβληματικά, έργα που θα κάνουν το Μενίδι του παρελθόντος μια σύγχρονη πόλη που θα χαίρεσαι να ζεις.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ T0 2019 0 ΒΡΕΤΤΟΣ


Θυμάστε τι λέγαμε πριν τέσσερα χρόνια; Πως οι Αχαρνές αποτελούν την πίσω αυλή της Αττικής. Πως είναι ένας τόπος ξεχασμένος από την κεντρική διοίκηση, ένας τόπος παρατημένος, που στις ειδήσεις ακούγαμε μόνο άσχημα νέα. Που το όνομα ήταν συνυφασμένο με την παραβατικότητα και τις πλημμύρες. Όλα αυτά σκιαγραφούσαν μια εικόνα, για την οποία κανένας μας δεν ήταν περήφανος, Τα παιδιά μας ντρέπονταν να πούνε ότι μένουν στο Μενίδι. Πόσες και πόσες φορές δεν χρέωσαν στην πόλη μας περιστατικά που συνέβαιναν σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Ζεφύρι, γιατί οι δημοσιογράφοι θεωρούσαν αυτονόητο πως ότι κακό γίνεται μπορεί να συμβεί μόνο στον δήμο μας; Η ταυτότητα της πόλης μας ήταν τέτοια που πολλοί την… έκρυβαν

ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ


Πλέον ο Δήμος Αχαρνών είναι ένας δήμος που αλλάζει ραγδαία. Και μαζί του αλλάζει και η ταυτότητα που δείχνει προς τα έξω. Δεν ακούγεται μόνο για τα αρνητικά του, αλλά ακούγεται και για τα θετικά του. Ακούγεται πρώτα από όλα ως ο Δήμος που πραγματοποιούνται σημαντικά έργα. Ως ο Δήμος που έχει τη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων. Ως ο δήμος που βραβεύεται για τις πρωτοβουλίες του. Ως ο δήμος που έχει επενδύσει στον πολιτισμό και τις τέχνες, που προβάλει τα μνημεία του, που πραγματοποιεί σημαντικά γεγονότα. Μόνο και μόνο οι Βραδιές πολιτισμού το φεστιβάλ που καθιέρωσε η παρούσα δημοτική αρχή έχει φέρει την πόλη μας στο επίκεντρο των συζητήσεων. Εκατοντάδες είναι οι δημότες άλλων πόλεων που έχουν έρθει για να παρακολουθήσουν μια παράσταση και έβλεπαν με θαυμασμό το θέατρο του Προφήτη Ηλία. Οι καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν σε μεγάλες συναυλίες με χιλιάδες κόσμο έγιναν διαφημιστές της πόλης μας. όλα αυτά είναι που δίνουν επιμέρους στοιχεία στη νέα ταυτότητα που θέλει να δώσει ο Σπύρος Βρεττός. Και είναι σίγουρο πως τα καταφέρνει.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ T0 2019 0 ΒΡΕΤΤΟΣ


Τι να πει κανείς για τις κοινωνικές δομές των προηγούμενων ετών. Ούτε καν το κόσμημα της πόλης το Βαμβακάρειο δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και παρέμενε για επτά χρόνια κλειστό. Η κοινωνική πολιτική εξαντλούνταν στις ευρωπαϊκές δράσεις, όπως τα ΤΕΒΑ, ενώ ακόμη και το κοινωνικό παντοπωλείο δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των αδύναμων συμπολιτών μας. Σε μια πόλη με πολύ μεγάλο ποσοστό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων η βοήθεια ήταν ελάχιστη.

ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ


Από που να αρχίσεις να μετράς τα επιτεύγματα της παρούσας διοίκησης. Δημιουργήθηκε κοινωνικό φαρμακείο και σύντομα θα λειτουργήσει και η κοινωνική ιματιοθήκη σε δικό της χώρο, γιατί ήδη εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες. Οι υπηρεσίες θα μεταφερθούν σε νέα κτήρια προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον όγκο δουλειάς. Το Βαμβακάρειο όχι μόνο άνοιξε, αλλά βραβεύτηκε για την προσφορά του και σύντομα θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, φιλοξενώντας ακόμη περισσότερα άτομα. Δημιουργήθηκε δημοτική και φοιτητική συγκοινωνία. Η Αρωγή είναι πλέον μια πλήρης δομή με πρωινό και απογευματινό τμήμα, ενώ σε λειτουργία τέθηκε και η πισίνα για τα παιδιά. Πιο πρόσφατη είναι η λειτουργία των δημοτικών ιατρείων, όπου εξυπηρετούνται όλοι οι δημότες από γιατρούς πέντε ειδικοτήτων. Και φυσικά το Κοινωνικό φροντιστήριο μία ακόμη βραβευμένη δομή, καθώς προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης σε πάνω από 300 παιδιά ετησίως. Επιτεύγματα που ζηλεύουν πολλοί δήμοι με χρόνια εμπειρία στις κοινωνικές δομές.