ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Τατόι: Πώς θα ξεκινήσει η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος
Θα δημιουργηθεί μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, ειδικό μουσείο, ενώ θα λειτουργήσει πρότυπη αγροδιατροφική μονάδα για προϊόντα «ειδικής ετικέτας»
«Πολυπαραγοντικό και πολύπλοκο» χαρακτηρίζουν οι γνωρίζοντες την αξιοποίηση του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου, με δύο βασικά υπουργεία, του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού να έχουν κομβικό ρόλο στις διαδικασίες που θα χρειαστούν στη συνέχεια, δεδομένου ότι το κτήμα είναι ενταγμένο στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας και τα κτίρια εντός του, έχουν χαρακτηριστεί ως νεότερα μνημεία.
Παρά την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων του περασμένου Σαββάτου δεν παύει να είναι ένα πρώτο θετικό νέο για το κτήμα που παραμένει στην τύχη του εδώ και χρόνια.
«Μελλοντικά, η αξιοποίηση του κτήματος και το άνοιγμά του στο κοινό θα μπορούσε να δώσει νέα προοπτική για τους ίδιους τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Αθήνας, συμπληρώνοντας περαιτέρω τη συνολική εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας στην βόρεια πλευρά της Αττικής εφόσον προχωρήσει και η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό στα νότια και την Αττική Ριβιέρα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων.
Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων το περασμένο Σάββατο, ο κ. Μητσοτάκης ενέταξε την αξιοποίηση του κτήματος στο Τατόι στις πέντε εμβληματικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης, σχεδιάζοντας το Βασιλικό Κτήμα να μετατραπεί σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές, ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
Με βάση το πλάνο, θα δημιουργηθεί μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, ειδικό μουσείο, ενώ θα λειτουργήσει παράλληλα πρότυπη αγροδιατροφική μονάδα για προϊόντα «ειδικής ετικέτας» (με την αναβίωση ελαιώνων, αμπελώνων κ.α). Όσον αφορά δε τους κήπους αυτοί θα αξιοποιηθούν και θα αποκτήσουν διαδρομές περιπάτου.
«Με μεγάλη χαρά ακούσαμε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίηση του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου», σχολιάζει ο Σύλλογος Φίλων Τκήματος Τατοϊου. «Είναι μια ιστορική στιγμή για το Τατόι. Ποτέ άλλοτε Έλληνας Πρωθυπουργός σε προγραμματικές δηλώσεις δεν είχε κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ευχαριστούμε θερμά τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, για το γεγονός οτι επιτέλους το Τατόι μπαίνει ψηλά στην ατζέντα των έργων προς υλοποίηση. Θερμότατες ευχαριστίες, επίσης, στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη που γνωρίζει εξαιρετικά το θέμα και με θέρμη το υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά τώρα από την υπουργική της θέση. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου θα συνεχίσει αδιάκοπα το έργο στο πρώην Βασιλικό Κτήμα, πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Είναι μια σημαντική στιγμή για όλους μας που υποστηρίξαμε όλα αυτά τα χρόνια την ανάγκη αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο δρόμος πάντως θα είναι μακρύς δεδομένου ότι στην όλη προσπάθεια εμπλέκονται συνολικά τέσσερα υπουργεία και συγκεκριμένα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεδομένης της σημασίας του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA, το Πολιτισμού, το Οικονομικών και το Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη τόνισε στη Βουλή ότι «θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μόνον έτσι μπορούν να αποκατασταθούν και αναδειχθούν πολιτιστικές οντότητες, όπως το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι, στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός. Αποδίδονται στο κτήμα εκείνες οι πολιτιστικές χρήσεις που θα το μετατρέψουν σε πόλο έλξης, όπως συμβαίνει με τα αντίστοιχα σύνολα όπου Γης. Δίνονται οι δυνατότητες επανεκκίνησης της αγροτικής παραγωγής του. Το Τατόι εξασφαλίζει διαχειριστική αυτοτέλεια και επάρκεια πόρων, ενώ η Αττική κερδίζει ένα μοναδικό προορισμό για κατοίκους και επισκέπτες».
Τα επόμενα κρίσιμα βήματα είναι, κατά τις πληροφορίες, προς τρεις βασικές κατευθύνσεις και συγκεκριμένα προς τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν, την ολοκλήρωση του master plan για τον καθορισμό των χρήσεων γης, αλλά και την ίδρυση ενός Φορέα Διαχείρισης Ειδικού Σκοπού ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ευελιξία. Κεντρικό ρόλο θα έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος με τις εισηγήσεις από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ για να προχωρήσει η αξιοποίηση, θα πρέπει να υπάρξουν Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τις χρήσεις των ιστορικών κτιρίων- 40 στον αριθμό- εντός της έκτασης των 47.000 στρεμμάτων (από τα οποία 15.000 είναι χαρακτηρισμένα ως ιστορικός τόπος), Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κ.τ.λ..
Η πιο πρόσφατη προσπάθεια για τη συνολική αξιοποίηση του κτήματος είχε γίνει προ επταετίας όταν τότε, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, είχε προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατάρτιση ενός masterplan για το Τατόι, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο για τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, ωστόσο υπήρξαν, μεταξύ άλλων, στην πορεία διαφωνίες ως προς τις χρήσεις που αποκλίνουν από τον χαρακτήρα του κτήματος.