ακολουθηστε μας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο «άγνωστος» θησαυρός στο Τατόι: Μοναδική συλλογή από αυτοκίνητα – ΒΙΝΤΕΟ

Μετά τις βασιλικές άμαξες που βρέθηκαν στους χώρους του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, οι οποίες θα συντηρηθούν και θα ανακτήσουν μέρος της “γαλοζοαίματης” καταγωγής τους, ήρθε η ώρα για την μοναδική συλλογή με αυτοκίνητα που διατηρούσε η τελευταία βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, να πετάξουν από πάνω τους την σκόνη και να πάρουν και πάλι μπροστά.

Τα συλλεκτικά αυτοκίνητα εντοπίστηκαν παρατημένα και σκουριασμένα από το χρόνο μέσα στο Βουστάσιο του κτήματος και πλέον βρίσκονται στα χέρια των ειδικών της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων. Τόσο οι άμαξες όσο και τα αυτοκίνητα θα αποτελέσουν στο τελευταίο στάδιο της ανάπλασης του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατότι τα βασικά εκθέματα ενός μουσειακού χώρου αφιερωμένου στα μέσα μεταφορά της οικογένειας.

Τα οχήματα της πρώην βασιλικής οικογένειας μετακινήθηκαν στο νέο χώρο αποθήκευσης, που δημιουργήθηκε πρόσφατα εντός του Κτήματος Τατοΐου, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου ως συνέχεια της Μελέτης-Πλαίσιο για την Προστασία και Συντήρησή τους, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση της Rolls-Royce Silver Cloud 3, κατασκευής 1965. Πρόκειται για μια κάμπριο λιμουζίνα, με χρώμα σκούρο μπλε με άσπρη οροφή.

Μετακινήθηκε και το κόκκινο MG μοντέλο TD του 1952 το διθέσιο σπορ όχημα που κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό (30.000 οχήματα παγκοσμίως).

Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι μεταφορές και των υπόλοιπων αυτοκινήτων, για τα οποία αρχικά λαμβάνονται απαραίτητα σωστικά μέτρα για την απομάκρυνση σκόνης, χώματος και άλλων ρύπων μετά από μακρόχρονη ακινησία.

Η μεταφορά γίνεται με απόλυτη προσοχή στην ιδιαιτερότητα των οχημάτων, την συλλεκτική τους αξία και τον ιστορικό τους χαρακτήρα  καθώς είναι τα πρώτα αντικείμενα του είδους που κηρύσσονται Κινητά Νεώτερα Μνημεία στην Ελλάδα.

Οι… θησαυροί

Εκτός όμως από τα δυο αυτά οχήματα στο κτίριο του Βουστασίου, βρέθηκαν επίσης τα εξής:

Μια μαύρη Rolls-Royce Phantom 3, κατασκευής 1939. Το αυτοκίνητο έχει έρθει από τη Μεγάλη Βρετανία και είναι δεξιοτίμονο.

Μια σκούρα μπλε Rolls-Royce Silver Wraith, κατασκευής 1959. Το αυτοκίνητο έχει ανοιγόμενη οροφή και έχει τροποποιηθεί με την προσθήκη προστατευτικών από πλεξιγκλάς. Έχει ταυτοποιηθεί η χρήση του από τον βασιλιά Παύλο και το τέως βασιλικό ζεύγος Κωνσταντίνου-Άννας Μαρίας

Μια Rolls-Royce Silver Cloud 3, κατασκευής 1964, χρώματος ασημί με μπλε οροφή και έχει επίσης ταυτοποιηθεί ότι χρησιμοποιούνταν από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο σε δημόσιες εμφανίσεις.

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΝΕΟΤΕΡΑ