ακολουθηστε μας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Χρήστος Ξενοκώστας: Η Ανατολική Αττική στο αναπτυξιακό επίκεντρο!

Σε μία κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία η αγροτική παραγωγή συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Οι πόροι του ΕΣΠΑ και του ταμείου ανάκαμψης δίδουν τα πρόσφορα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπισθούν χρόνιες υστερήσεις και παθογένειες, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του παραγόμενου προιόντος.

Τα Μεσόγεια και η Ανατολική Αττική εν γένει, πέριξ της Αθήνας, έχουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου και καινοτόμου αγροτικού τομέα. Το αεροδρόμιο των Σπάτων, τα λιμάνια Λαυρίου και Ραφήνας, ο σιδηρόδρομος, οι σύγχρονες οδικές αρτηρίες, η σύγχρονη διαχείριση ύδατος, οι μαρίνες, οι μοναδικοί αρχαιολογικοί χώροι, οι θρησκευτικοί χώροι, οι αθλητικές και πολιτισμικές υποδομές, οι ορεινοί όγκοι και το ιδιαίτερο υπαίθριο κάλλος, συνιστούν τα κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, του οινοτουρισμού, του θαλάσσιου, περιηγητικού, αθλητικού, θρησκευτικού, γαστρονομικού και πολιτισμικού τουρισμού.

Βασική προυπόθεση όμως συνιστά η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και του συνεταιριστικού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένου των κοινών γεωμορφολογικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών. Η δημιουργία οικονομιών κλίμακας στα ομοειδή προιόντα, οι παραγωγικές επενδύσεις, η δημιουργία καινοτόμων προιόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η καθετοποίηση της παραγωγής, η βιολογική καλλιέργεια, τα ΠΟΠ οφείλουν να αποτελέσουν τις προτεραιότητες ενός περιφερειακού σχεδίου με στρατηγικό χαρακτήρα, θέτοντας τις βάσεις της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης της Ανατολικής Αττικής.

Για την επιτυχή πορεία  τέτοιου βεληνεκούς εγχειρήματος απαιτείτε η κινητοποίηση και η συστράτευση όλων των φορέων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Οφείλουμε συνεπώς να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη προκειμένου να ανακτηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία των συμπολιτών μας, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και κάτι τελικά να γίνει!

Χρήστος Ξενοκώστας
Συγγραφέας, Οικονομολόγος

 

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΝΕΟΤΕΡΑ