ακολουθηστε μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν σας ξέπλυνε ούτε η βροχή

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες ενός τραγικού γεγονότος, που είχε απολογισμό  4 νεκρούς από τους οποίους οι 2 ήταν από το Μενίδι.

Μόνιμοι θεατές σε δημοτικές αρχές παρωδία. Με δρόμους και σπίτια πλυμμηρισμένα, περιουσίες κατεστραμμένες, μικρομάγαζα να διαλύονται ολοσχερώς.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι προειδοποιήσεις πολλές, με κυριότερη την περσινή, που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.  Αξίζει να δούμε πως το χειρίστηκαν  αυτό οι προηγούμενες  και η τωρινή δημοτική αρχή αλλά και τα περισσότερα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Από προηγούμενες τοποθετήσεις μας είχαμε τονίσει για την λειτουργιά της τοπικής διοίκησης ως μηχανισμό του αστικού κράτους στην κατεύθυνση της Ε.Ε .Το κράτος ελέγχει τον προυπολογισμό του δήμου και όταν αυτός τείνει να είναι ελλειμματικος απαιτεί την  αύξηση  ανταποδοτικών τελών,  την  αύξηση στα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και περικοπές  στις κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές προς τους δημότες.  Την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή,  μαζί με κάποιες ακόμα παρατάξεις πλάσαραν  την δήθεν  ανεξάρτητη τοπική διοίκηση.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο σχέσης δήμου και κράτους η δημοτική αρχή όσο “ανεξάρτητη” και να θέλει να φαίνεται θα πρέπει να διαλέξει πλευρά, ή θα είναι γρανάζι της μηχανής του κράτους ή θα είναι μια  δημοτική αρχή που θα κάνει αντιπολίτευση στο κράτος και θα είναι έτοιμη να συγκρουστεί για χάρη των δημοτών με τον κρατικό μηχανισμό, ακόμα και με κυρώσεις.

– Τι έκανε η δημοτική αρχή όταν  το κράτος με υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών  ζητούσε ισοσκελισμένους ή  πλεονασματικούς  προϋπολογισμούς με αύξηση φορολογίας και πιο σφιχτή δημοσιονομική πειθαρχία; Ο δήμος μαζί με την ΚΕΔΕ σιώπησαν  ζητώντας μόνο παράταση για τις ημερομηνίες των διαδικασιών κατάρτισης και κατάθεσης από την οικονομική επιτροπή.

-Τι έκανε η δημοτική αρχή μετά την καταστροφική βροχή του 2014, όταν η περιφερειακή αρχή κατέθεσε τον προυπολογισμό ο οποίος προέβλεπε την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και την αναβάθμιση του γηπέδου του ΠΑΟ με  27 εκατομμύρια ευρώ,ενώ την ίδια ώρα  προέβλεπε 0 ευρώ για τον δήμο μας και μόλις  1.100.000 ευρώ για να μοιραστούν ο Δήμος Ιλίου, Πετρούπολης και Αγίων Ανάργυρων –  Καματερού; Τίποτα απολύτως. Ούτε αυτή, αλλά ούτε και οι παρατάξεις που στηρίζονταν τόσα χρόνια από τα κόμματα της ΕΕ.

– Βλέποντας όλες αυτές τις ενδείξεις από πέρσι, μιας ανοχύρωτης πόλης με ανύπαρκτο δίκτυο ομβρίων υδάτων η δημοτική αρχή θα έπρεπε να  διεκδικήσει έκτακτα κονδύλια, με ανακοινώσεις  που θα αποκάλυπταν τα κυβερνητικά παιχνίδια. Που μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις στις γειτονίες θα καλούσε σε μαζική συμμετοχή τους δημότες  και μαζί με  γειτονικούς δήμους θα πραγματοποιούσαν  κινητοποιήσεις για να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις και έκτακτη επιχορήγηση των δήμων για αντιπλημμυρικά έργα.

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή έχει διαλέξει τον δρόμο της υποταγής  και μαζί χέρι- χέρι με τις δήθεν ανεξάρτητες δημοτικές παρατάξεις υπηρετούν πιστά την αντιλαϊκή πολίτικη .Από κοντά και κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης, που αρέσκονται μόνο στο να λειτουργούν σαν  υπεύθυνοι τύπου του δήμου ενημερώνοντας μόνο με δελτία τύπου και καταγραφής  γεγονότων, άλλες φόρες χωρίς να παίρνουν θέση, άλλες με ρηχές τοποθετήσεις χωρίς καμιά κριτική και άλλες αποκρύπτοντας τα γεγονότα.

Ήρθε η ώρα ο εργαζόμενος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος,  ακόμα και αν τους ψήφισε να βγάλει τα συμπεράσματα του, να μην απογοητευτεί, να δοκιμάσει την δική του δύναμη.  Να σηκώσει ανάστημα και να αγωνιστεί μέσα από τις γραμμές πάλης που υπερασπίζονται καθημερινά τα συμφέροντα του, ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν με ακρίβεια στο ξεπούλημα υπηρεσιών και παροχών που είναι για τους δημότες σε ιδιώτες με επιβολή αντιτίμου.  Να στηρίξει,τέλος, αυτούς που θα είναι έτοιμοι ακόμα και με κόστος  να υπηρετήσουν τα δικά του συμφέροντα.


Φίλιππος Κατάρας