ακολουθηστε μας

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Χρήστος Ξενοκώστας: Ο ρόλος στις τοπικές κοινωνίες

Η κρίση όπου βιώνουμε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία δεν είναι μονάχα οικονομική αλλά πρωτίστως θεσμική. Όλοι έχουν συμφωνήσει με την παραδοχή ότι ο κύκλος της Μεταπολίτευσης έκλεισε. Το τέλος όμως ενός συστήματος όπου οδήγησε την χώρα μας σε βαθύ τέλμα οφείλει να κατανοήσει αλλά και να αναλύσει τις παθογένειες σε όλους τους τομείς όπως το Πολιτικό Σύστημα, την Δικαιοσύνη, τη Δημόσια Διοίκηση, τη Παιδεία και την Υγεία.

Η λειτουργία ενός νέου ελπιδοφόρου συστήματος οφείλει να βασίζεται σε μια νέα θεσμική λειτουργία η οποία θα διορθώνει τις παθογένειες της μεταπολίτευσης και θα ανοίγει νέους δρόμους σε στέρεα βάση για την ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας.

Η μετεξέλιξη της χώρας μας σε μια σύγχρονη Δημοκρατία οφείλει να βασίζεται πρωτίστως στις τοπικές κοινωνίες και την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα. Η ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των Δήμων συνιστά ζωογόνο στοιχείο για την ενεργοποίηση των πολιτών στην άσκηση της πολιτικής για μια ελπιδοφόρα πολιτική, οικονομική και πολιτισμική ανασυγκρότηση. Οι ενεργοί πολίτες σημαίνει ζωντανές κοινωνίες, ισχυροί Δήμοι, ισχυρή οικονομία, καταδεικνύντας ότι μάθαμε απο τα λάθη μας, βρήκαμε την δύναμη τα διορθώσαμε και πορευόμαστε πλέον ατενίζοντας το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία!

Χρήστος Ξενοκώστας
Συγγραφέας, Οικονομολόγος

Ακολουθήστε το ΑΧΑΡΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις